Welkom op het GitaarNet.
 • Zoeken op producten


 • GitaarNet Specials

 • Ruben Hoeke Novatone signature gitaar

  Vertel eens hoe het ervoor staat Ruben. Jullie cd is nu een tijdje op de markt en heeft goede reviews ontvangen.
  Onze laatste RHB ‘Loaded’ cd doet het heel goed. De recensies zijn stuk voor stuk uitstekend, de optredens worden druk bezocht en daar zijn we uiteraard heel blij mee. Het is toch elke keer weer spannend hoe men op je nieuwe hersenspinsel zal reageren. Ik hoop dan ook dat deze lijn wordt voortgezet. We zijn nu bezig met nieuwe nummers. Hoe het allemaal precies zal gaan klinken weet ik zelf ook nog niet. Ik ben nooit het type muzikant geweest die zich beperkt tot één stijl. Bovendien veranderd mijn smaak. Ik probeer altijd met open vizier de (zij)paden te bewandelen, maar de rode draad zal altijd de R&R en de wat grovere variant van Rhythem & Blues blijven. Wat ik wel heb gemerkt, is dat een ‘nieuwe cd’ tegenwoordig al weer snel ‘oud’ is. Toch voel ik niet de behoefte om binnen een jaar, of zo snel mogelijk weer wat nieuws uit te brengen. Ik ben kritisch op de dingen die ik maak. Beter één hele goede cd in drie jaar dan drie ‘redelijke’ cd’s in één jaar. Tenminste, zo denk ik er over.


  Daarnaast ben je met je broer bezig. Kan je daar wat meer over vertellen?
  Mijn broer Eric is drummer en al langer werkzaam als beroeps muzikant als ik. Vroeger speelden we wel eens samen. Op een gegeven moment zijn we persoonlijk en op muzikaal vlak wat uit elkaar gegroeid. Dat kan gebeuren.
  Hij zat muzikaal wat meer in de jazz, fusion en experimentele hoek. Ik ging gewoon door met wat ik altijd al deed. Pop, rock, blues, soul en stampen maar! In de zomer van 2013 belde onze oom Paul (vroeger drummer in het Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet) en zei me; ‘Rub, weet je wat IK nou zo leuk zou vinden? Als jij en Eric weer eens samen zouden spelen’. Ik heb Eric gebeld en tsja, we hebben gewoon de draad weer opgepikt. Buiten het feit dat hij een fantastische drummer is, vind ik het erg leuk en zeer bijzonder om met mijn broer muziek te maken. Vanaf de eerste noot zaten we weer op dezelfde golflengte als toen. Ook op persoonlijke vlak. Heel fijn.
  We hebben inmiddels enkele optredens gedaan en dat is van beide kanten zo goed bevallen dat we binnenkort de koppen bij elkaar steken. Wat, hoe en met wie weten we allebei nog niet. Wat ik wel weet is dat Eric en ik iets delen, waar muzikaal gezien, niks tussen kan. Dat is een trotse erfenis waar we beiden niet omheen kunnen. En tsja, daar wil je als muzikant toch wat mee!


  Na de samenwerking met Tonestack ben je bezig geweest een custom 'Ruben Hoeke' gitaar te laten maken. Met wie deed je dat en hoe is de samenwerking tot stand gekomen?
  Via een vriend werd ik geattendeerd op een jonge gitaarbouwer uit Wormerveer. Ene Teun Dalm van Novatone. Hij scheen erg goede gitaren te bouwen. Nu ben ik altijd nieuwsgierig. Of het nou muzikanten zijn, versterkers, pedalen, elementjes, gitaren, speakers etc. Op mijn uitnodiging kwam Teun met een paar gitaren langs die inderdaad verbazingwekkend goed klonken. Hij vroeg me of hij een gitaar voor mij kon maken. Knappe jongen die dan ‘nee’ zegt ha ha! Ik vertelde hem wel dat de Les Paul gewoon ‘mijn gitaar’ is. Op eerste kerstdag 2013 stond er een verrassing onder de kerstboom. (zie foto)


  Waar moet een RH gitaar aan voldoen?
  Klank en bespeelbaarheid staan bij mij het hoogst in het vaandel. Ik heb wel een heel specifieke voorkeur voor oude Gibson ‘PAF’ elementen. Maar die zijn, als je ze al kunt vinden, niet te betalen. En dan moet je nog maar hopen dat ze goed klinken. Na een speurtocht van enkele jaren en zo’n 60 elementen geprobeerd te hebben kwam ik bij ‘Manlius pickups’ (USA) uit. Ttop replica’s. Toen ik die eenmaal hoorde heb ik niet meer om gekeken, er een zooitje besteld en die in al mijn gitaren gestopt. En dat zijn er niet eens zo heel veel hoor. Ik doe ook wel eens wat weg. Ik heb nooit meer dan 8 gitaren gehad. Sterker nog; ik heb ‘maar’ vier elektrische gitaren. Lijkt me meer dan genoeg!


  Speelt soort hout nog een rol voor je?
  Mwah. Als een gitaar voor mij goed klinkt, maakt het me niet uit waar de gitaar precies van is gemaakt. Wat dat betreft ben ik heel simpel ingesteld.


  Maak je niet eigenlijk een kopie van je geliefde Les Paul? Of zit er wel degelijk verschil tussen?
  Zoals gezegd wilde ik per se een Les Paul qua model. In eerste instantie omdat ik graag een goede back up wilde hebben voor mijn nummer 1 Les Paul, zodat ik die gitaar wat rust kon geven. Busje in, busje uit, af en toe een vliegtuig…het gaat een keer fout. Gaandeweg hebben Teun en ik toch gekozen voor wat aanpassingen. Het meest opmerkelijke is de string-thru constructie. De sustain die er uit de Novatone gitaar komt is bijna eng. Verder hebben we er geen tone knoppen opgezet want die gebruikte ik toch al nooit. Twee volume knoppen, split-coil functie in de nek en that’s it. Nu zou je evengoed nog kunnen denken ‘tsja, als dat het enige is’. Maar…de gitaar klinkt toch heel anders dan mijn nr1. Hij heeft absoluut de power van een Les Paul, maar ook, verbazingwekkend genoeg het Strat-achtige ‘twinkel’ geluid. Heel verrassend. Om eerlijk te zijn heb ik mijn nr1 sinds ik de Novatone heb vrijwel niet meer bespeeld. Oude liefde roest niet, maar voorlopig ben ik helemaal wild van Teun’s creatie.


  Kan je iets meer over de bouwer vertellen?
  Wat me het opvalt aan zijn gitaren is, buiten de klank, zijn spatzuivere afwerking. Alles klopt. Hij is een pure vakman.


  Wat onderscheidt hem nou van de rest?
  Ik heb te weinig ervaring heb met gitaarbouwers om daar over een soort van oordeel te vellen. Toen ik een jaar of 17 was kocht ik een oude Les Paul. Bull’s-Eye. Dus heb nooit echt iets anders nodig gehad of de behoefte gehad een gitaar te laten bouwen. Natuurlijk kwamen er meer Les Pauls en heel soms een ander merk. Zo bouwde Henk Vlaar van Lowland Guitars in 2010 een eigen model voor me. Die heb ik nog steeds en gebruik ik ook nog. Totaal andere klank. P90 in de nek. Prachtige sound! Ik denk dat Teun zich vooral gaat onderscheiden in zijn oog voor detail, de afwerking en het aantal liters bloed, zweet en tranen dat hij in zijn gitaar stopt. Letterlijk. Hij bouwt met ontzettend veel liefde en gaat niet over 1 nacht ijs.


  Even wat anders, gebruik je nog steeds de Lex bos Superdrive en heb je de nieuwe al gehoord?
  Sinds ik de Superdrive heb is hij nooit meer uit mijn pedalenbak geweest. Door de jaren heen heb ik tientallen overdrive pedalen uitgeprobeerd. Live, in de studio, thuis. Pedalen modificeren etc. maar kreeg nooit DAT geluid wat ik zo graag wilde horen. Ik heb zo’n 600 uur bij Lex boven op zolder gezeten. Versterkers aanpassen, pedaaltjes terroriseren, speaker combinaties testen, elementjes waxen, gitaren uit elkaar halen….je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het gemaakt of gesloopt. ‘Learning by trial and error’ noemen ze dat geloof ik. Tijdens de ontwikkeling van zijn Superdrive ben ik gestopt bij versie III. Dat was de sound zoals ik die hoorde in mijn hoofd. Ik heb Lex gezegd dat hij em niet meer terug kreeg voor verdere updates. Het klonk en klinkt gewoon perfect voor mijn oren, dus ik ben tevreden. De uiteindelijke Superdrive versie is veelzijdiger en voor een groot publiek helemaal het einde, maar ik bleef dus haken op versie drie. Daar moet ik bijzeggen dat de Superdrive III voor mij goe klinkt, in mijn set up. Alles werkt toch met elkaar samen. En als het werkt? Dan kom ik er niet meer aan.


  Nog geartips voor 2014?
  Ik ben qua geluid zeer tevreden. Dacht niet dat ik dat ooit zou zeggen, maar tsja, het is toch echt zo. Als ik voor mezelf een keer een rot sound heb, is dat te wijten aan mijn eigen spel of de akoestiek. Als ik iets zou moeten bedenken zou ik graag eens samenwerken met een versterker bouwer. Een eigen signature versterker. Dat lijkt me wel wat. Geen toeters en bellen, maar 1 kanaal. Misschien twee als wat ik zou willen niet op 1 kanaal past. Maar dan heb je weer een footswich en dat vind ik ook weer zo onnatuurlijk. Geen effectsloop, maar wel wat simpele tricks die het simpele concept geen geweld aan doen. Een 50 of 100 watter, EL34’s of 6CA7’s met genoeg ‘3D’ plexi-achtige-maar-dan-meer-drive. Een versterker die het ‘belletjes-achtige’ clean van The Edge heeft, de grove R&R van Slash en de vloeiende sound van Eddie Van Halen. En dan schrijf ik zelf de handleiding, wat ik zou aanraden als equipment buiten de versterker. Want het blijft een kwestie van de boel op de juiste manier matchen. Ach ja.. geluid begint toch bij je hersenen, wordt vertaald naar je vingers en bereikt dan je oren. Het hangt een beetje van je oren af wat je kan horen. Met de nadruk op kan:-). Maar, mochten er versterkbouwers meelezen; ik ga de uitdaging graag aan!


  Je bent ook genomineerd als beste gitarist van de Benelux. Stel dat je zoiets wint, wat doet dat voor je als gitarist?
  Dat zou ik heel erg leuk vinden! Natuurlijk begrijp ik ook dat er in muziek geen kwestie is van de beste zijn. Wat is nou ‘de beste’? De snelste? De hardste? De valste? Nee hoor. Ik ben wel trots op het feit dat ik gewoon altijd mijn eigen ding heb gedaan, zonder enige concessie en dikwijls tegen de stroming in. Dus mocht ik het winnen, zie ik het als een aanmoediging om te blijven doen waar ik in geloof.

  Stemmen op Ruben Hoeke als ‘Beste Gitarist Benelux’? www.gitarist.nl/poll (t/m 31-01-2014)

  Links:
  Ruben Hoeke: www.rubenhoeke.com
  Novatone: https://www.facebook.com/Novatone.Guitars

Back to top