Welkom op het GitaarNet.

Charlee Guitars

Welcome to the Charlee Guitars website. Custom built by Ley van den Beuken and his crew, Charlee guitars meet the highest standards in todays guitarplaying. Built from the finest woods, selected hardware amd highest standard pickups, Charlee guitars are made to deliver the tone, warmth, clarity and sustain you've been looking for.

Charlee Guitars uit Panningen. Een winkel in het zuiden van Nederland waar je terecht kunt voor 100% handgemaakte gitaren, gemaakt volgens je eigen specifieke wensen. Ook heeft Charlee Guitars regelmatig interessante occasions en ben je ook voor reparaties hier aan het goede adres.

De man achter Charlee Guitars is Ley van den Beuken, in veel opzichten een veelzijdig man. Ley is gitaarbouwer/reparateur, professioneel gitarist en gitaarleraar, en heeft ook nog als fotograaf/grafisch ontwerper de kost verdiend. Die veelzijdigheid uit zich ook in zijn vak als gitaarbouwer. De filosofie van Charlee is dat iedere gitarist uniek is en dus een eigen model met zijn eigen sound en bespeelbaarheid verdient. Van een warme, volle of cleane sound, van typische vintage-eigenschappen tot de modernste snufjes zoals midi, van subtiele jazz tot smerige blues: Ley kijkt samen met de gitarist naar zijn eigen gitaar en bouwt deze op maat.

Zijn eerste akoestische gitaar bouwde Ley al in 1962. Toch zijn het niet alleen zijn jaren ervaring als bouwer waardoor Ley zo goed aanvoelt wat voor gitaar iemand moet hebben. Ley is naast een goede bouwer namelijk ook een ervaren muzikant en gitaarleraar. Wanneer je naar de foto's kijkt die aan de muur in zijn zaak in Panningen hangen, waan je je in de seventies. De tijd dat Ley nog beroepsmatig met zijn diverse bands door binnen- en buitenland toerde. Met diverse gerenommeerde artiesten en shows stond hij vanaf de zestiger jaren, zeven dagen per week op de planken van diverse discotheken en theaters. De beslommeringen 'on the road' en de grote diversiteit in het gitaarwerk, van bruiloft tot kroeg, van covers tot blues, gaven hem de ervaring zich in te leven in de (gitaar)problemen van zijn klanten.

Geloof het of niet, naast zijn werk als gitaarbouwer vindt Ley de tijd om meer dan 60(!) studentjes gitaar leren te spelen. In zijn gitaarschool, waar je in vrijwel elke stijl gitaarles kunt nemen.

Charlee Guitars   Charlee Guitars   Charlee Guitars

De body's en halzen voor de custommodellen, de op wens gebouwde modellen ontwerpt en maakt Ley geheel zelf. Daarnaast heeft Charlee een aantal eigen modellen ontwikkeld waarvan series van 20 of 25 worden gemaakt. Deze laat Ley na voorbereidend werk in Belgie produceren op de CNC-apparatuur van Kritz Guitars, waarna de instrumenten verder afgewerkt worden in Panningen bij Charlee Guitars. Naast de op maat gemaakte instrumenten zijn er een aantal standaardmodellen. Bekend zijn vooral de Charlee T-Classic en de Charlee S-Classic, resp. een tele en een stratmodel, die in solid of thinline uitvoering worden geleverd met of zonder powerbridge. Bij het thinline model valt meteen de lichtheid van het instrument op; nog geen twee kilo! (Voor een test van dit model; zie het artikel in de Gitaarplus van juni/juli 2002)

Charlee Guitars   Charlee Guitars   Charlee Guitars

Naast gitaren bouwt Ley ook andere snaarinstrumenten en bassen. Ook hier zijn een aantal eigen modellen ontwikkeld, zoals de LeGrec 5 String (zie foto hierboven). Een succesnummer is de bas die Ley bouwt naar het model van de '51 Precision. Een "hele ouwe jongen", qua vormgeving, in een modern jasje, van lichte swampash. Een bas waar verschillende bassisten hun Music Man voor hebben ingeruild!

Ook worden "Perquin" buizen amps gebouwd door Charlee's "versterkergoeroe" Misja Perquin. Tot nu toe zijn er twee modellen. Een 15 Watt buizen amp, die verrassend hard, maar toch mooi helder klinkt, gebouwd op basis van een Vintage Fender amp, met een juten front, met daarin het logo als zeefdruk. De 50 Watt buizen amp, die meer de "Vox kant" opgaat, heeft juist een moderne, opvallende vormgeving met een chromen front.

Charlee Guitars   Charlee Guitars>

Gitaar total loss, KO, verbrand, door je versterker heengeslagen, etc? Voor Charlee Guitars is dit geen probleem, alles kan hier gefixt worden. Tremelo's, brug, neck, herfretten, overspuiten, alles is hier in huis om de klus te klaren. Ook voor diegenen die zo zuinig zijn op hun vintage instrument. Voor Ley van den Beuken staat de originaliteit van zo'n instrument voorop, een imposante voorraad originele onderdelen is daarvan het bewijs.

Met andere woorden: ga er eens uit, maak eens een reisje naar Panningen en ontmoet Ley van den Beuken: iemand die echt de tijd voor je neemt en een neus heeft voor de juiste gitaar bij de juiste persoonBack to top