Welkom op het GitaarNet.

Bo~EL Guitar Company

Welkom bij Bo~EL Guitar Company. Gespecialiseerd is Customizing en het bouwen van Gitaren. Bo~EL Guitar Company is gevestigd in Zutphen.

Eigenaar en oprichter van de Bo~El Guitar Company is Huub Boel, geboren in Den Haag in 1950. Huub is een muziek-freak. Deze liefde is ontstaan in de 50er en 60er jaren in het Haagse bandjes-circuit. Hij kreeg zelf in 1967 voor het eerst gitaarles van een vriend en sloot zich in 1969 tot 1971 aan bij de band "Yellow Butterfly" uit Vlaardingen. Na 20 jaar passief te zijn geweest (en zelfs al zijn apparatuur en gitaren verkocht te hebben) kocht hij in september 1991 een akoestische gitaar en enkele maanden later een electrische. Met name de electrische gitaar was een doorn in het oog. De lelijke grote plastic plaat en de aangeschroefde hals staat bepaald niet voor het vakmanschap van instrumenten bouw. De technische achtergrond van Huub én het zorgvuldig uitpluizen van de geschiedenis van dit merk gaf een duidelijke conclusie : Deze gitaar is ontwikkeld uitsluitend uit het oogpunt om goedkoop een "gitaar" te kunnen bouwen. Een logisch gevolg want de op dat moment verkrijgbare gitaren waren voor veel "armlastige" muzikanten niet weggelegd.

Een lange periode ( 7 jaar) van oude gitaren demonteren en zoeken naar de logica van het instrument, veel research naar het kunnen verbeteren van geluid, bespeelbaarheid, comfort en design gingen vooraf aan de eerste gitaar die nog onder de naam "Huub Boel - Custom" op de markt kwam. Jammer is dat de meeste opdrachten voor het bouwen van een instrument er op neer kwamen dat het een copy van een bekend merk moest zijn maar dan beter gebouwd. Hij werd hard op de feiten gedrukt : "kortzichtig Nederland" kent maar 2 of drie ( liefst amerikaanse) merken.

    

Nét toen Huub er de brui aan wou geven (het is het jaar 1998) kwam hij in contact met gitarist Gordon Groothedde. Een zéér goede gitarist (en momenteel één van de top-producers in Nederland) die ook duvels goed wist hoe een gitaar moet klinken. Nét op dat moment werd ook contact gelegd met de Nederlandse gitaarproducent van Catalyst.

Het is het jaar 1999 dat Huub in samenwerking met Catalyst dit merk is gaan verkopen en ook nog wat aan de ontwikkeling heeft meegewerkt. Gordon Groothedde kreeg een endorsement met Catalyst. Helaas door technische problemen werd de samenwerking tussen Bo~EL en Catalyst in 2001 ontbonden.

In december van dat jaar ontstond het idee om een Gordon Groothedde signature op de markt te gaan brengen. Een intensieve samenwerking bracht in maart 2002 het eerste prototype van de GG-serie. Maar hoe start je een heuse productie? In maart werd op de beurs van Frankfurt het contact gelegd met een Koreaanse fabrikant die een eenmalige serie voor Huub Boel heeft geproduceerd. Toen nog onder de naam van "Shine". (Lees ook de SHINE test van gitaarbouwer Jasper Boerma: GitaarNet SHINE GG-100 gitaartest)

  
MC Dutch DOT series

Inmiddels werd er in Nederland naarstig gezocht naar een betaalbare productie methode. De Ierse band "Big Generator" zei tegen Huub: "get rid of that Shine, Bo~EL is a fine name for a new guitarbrand and you know how to make them".

Het is december 2002. De eerste Nederlandse productie is een feit én onder de nu bekende naam Bo~EL. Ontwikkelingen en nieuwe modellen volgen elkaar nu snel op. De S-03 serie wordt uitgebracht. Maart 2004 komt de gitarist Marcel Coenen opgewonden naar de stand van Bo~EL tijdens een muziekbeurs. Dát geluid????..ja dát geluid is wat hij absoluut ook wou hebben. Helaas had Bo~EL geen gitaren met Floyd Rose tremolosystemen en Marcel verliet de Bo~Elstand teleurgesteld. In augustus 2004 wordt een ontmoeting georganiseerd met Marcel en Huub. Ze bespreken de wensen van Marcel én mogelijkheden voor de ontwikkeling van een gitaar met Floyd Rose tremolosysteem. Besloten wordt om met een 7snarig instrument te beginnen. Er is behoefte aan een goede 7snarige gitaar ( en dat blijkt inderdaad zo te zijn aan de daarop volgende verkoopcijfers) In december wordt het eerste prototype aan Marcel overhandigd.

    

Na wat wijzigingen wordt de eerste serie MC (Marcel Coenen signature) op de markt gebracht. Het was vanaf de eerste dag een succes. Huub Boel en Bo~EL gitaren hebben hun huidige succes mede te danken aan goeie gitaristen zoals Gordon en Marcel die niet merk gebonden zijn maar wel aan konden geven waar het in het algemeen bij de grote merken aan schort. Het aantal "no nonsense" gitaristen is dan ook sterk groeiende. Kwaliteit, sound én service (5 jaar waardevast garantie) hebben vele gitaristen kunnen overtuigen een Bo~EL aan te schaffen.

Check deze site voor foto's van zowel de Bo-El MC-7 Signature Model (7-snarig) als de Mach-1 (de "Lademacher Signature"). Klik hier voor een Demo van de Bo~El MC door Marcel Coenen en hier voor De Gitaar Van... Marcel Coenen.

Bekijk de productie van de S-03 Mach 2:Back to top