Welkom op het GitaarNet.
 • Wouter Bekker

   DE GITAAR VAN...

  WOUTER BEKKER
  Wouter Bekker speelt al ruim 25 jaar gitaar. Als kleine jongen keek hij iedere week braaf naar Toppop, met een opmerkelijke interesse voor de elektrische gitaren. Hoogtepunt was de clip van Dire Straits, waarbij Mark Knopfler te zien was met een rode Stratocaster. Wouter wist het vanaf dat moment zeker: ooit zou hij gitarist worden met zo'n gitaar! Hij begon aan zijn muzikale avontuur met een zwarte Gerrinez Stratocaster, waarmee hij in talloze bandjes speelde. Deze gitaar werd door hemzelf steeds een beetje aangepast. Uiteindelijk resultaat is de rode droom-Strat die hij hier presenteert. Wouter Bekker kwam midden jaren negentig terecht in de Haagse muziekscène en speelde in de band SOAP. Ook werkte hij mee aan de cd's van het Haagse muzikantencollectief The Wishing Well met Maurice Bom, Henk Koorn en Hans van den Burg. Als prof ging hij aan de slag bij de Joop van den Ende musical Rent en de musical Rocky Over The Rainbow. Hier werkte hij onder andere met Jim de Groot en Linda Wagenmakers. Trouwe metgezel was zijn favoriete Strat, hoewel er momenten waren waarop hij de gitaar liever even ontzag.

  Op dit ogenblik is Wouter werkzaam bij een muziekwinkel en is hij betrokken bij een Joe Jackson tribute project. Hij luistert graag naar het vroege werk van Knopfler, naar Danny Gatton, Ry Cooder, David Gilmour, Stephen Stills en Richie Blackmore en invloeden van deze heren zijn te horen in zijn spel. Sommigen noemen hem hardnekkig Wouter Knopfler omdat hij het meest beïnvloed is door de melodische stijl van deze gitarist. Toch past hij zich vloeiend aan iedere muziekstijl en discipline aan.


  Wouter Bekker
  Candy Apple Red Schecter Strat

  Bouwjaar: de periode tussen 1984 en 2003

  Elementen: Seymour Duncan Alnico Pro

  Snaren: Voor deze gitaar D'Addario EXL120

  Versterker: Koch Twintone Stack met greenbacks

  geluidsfragment:
  Men improviseert eens wat…

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  De gitaar begon zijn leven als Gerrinez Strat. Al snel liet ik bij Vox Humana een waanzinnige maple hals monteren met schitterende vlam in het hout en abalone dot markers. Zelf knutselde ik een slagplaat met Schecter schakeling in elkaar, waarbij ik later de elementen verruilde voor Seymour Duncan Alnico Pro's. Toen ik de hand wist te leggen op een candy apple red Traditional Strat van Schecter, heb ik van twee gitaren één gemaakt met als favoriet eindresultaat de hier besproken gitaar. De laatste aanpassing is een refret door Richard Heeres, waarbij Dunlop 6110 frets zijn aangebracht. Enorme dingen voor een zeer goede controle over de toon. Ik dacht dat ik nooit van jumbofrets zou houden, totdat ik deze had! Onderhand spreek ik over een Schecter Strat omdat alles Schecter is, met uitzondering van de hals.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Volgens mij is alleen de eigenaar dezelfde gebleven.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nu deze Strat helemaal naar wens is, komt er nauwelijks meer een schroevendraaier in de buurt. Toch ben ik wel een sleutelaar. Een standaard Strat is niet veilig voor me. Fenders lenen zich prima voor sleutelen. Ik heb er trouwens een paar gehad maar die konden me niet echt bekoren.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben zuinig op mijn gitaren en als er een kras op komt ben ik goed ziek. Dat geldt vooral voor deze gitaar.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik zweet nauwelijks in mijn handen, dus meestal is de stofdoek voldoende. Wanneer ik de gitaar eens goed aanpak gebruik ik een vochtig doekje met een beetje afwas. Als ie echt moet glimmen poets ik hem met fijne Turtle Wax. Voor zo'n beurt gaat ie helemaal uit elkaar.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ja. Daarmee raak je meteen vertrouwd met die gitaar en merk je direct of er iets geks aan de hand is. Het lijkt soms wel op het startritueel van een racewagen. Dat is ook altijd hetzelfde om vervolgens met een gerust hart aan de wedstrijd te beginnen.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Deze Strat klinkt zowel zoet als gemeen. Heel open en toch warm. Hij reageert heel anders wanneer je op verschillende plaatsen aanslaat. Bij up-tempo soli kan hij echt tegen je gaan ouwehoeren. Dan is de interactie tussen hem en mij het grootst. Hij geeft antwoord op wat ik denk…
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ik heb nog nooit een Strat gehoord met zo'n felle diskant ter hoogte van de laatste 10 frets. Zeer veel sustain en definitie. Een heel zeker instrument voor soli, zeker met de nieuwe jumbofrets.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Uiteraard!
  Ooit wil ik graag nog een...
  gelegenheid hebben om hem één op één te kunnen vergelijken met de rode Schecter van Mark Knopfler. Dan wordt het eindelijk echt mijn eigen gitaar!


Back to top