Welkom op het GitaarNet.
 • JOHAN JANSEN

   DE GITAAR VAN...

  JOHAN JANSEN
  Ik speel zo'n 22 jaar pedal-steelgitaar, na een klassieke en moderne gitaarscholing.

  Hoe begon het?

  Mijn eerste pedalsteel, een Framus 2000, kocht ik 2de hands voor ongeveer 1800 gulden. Na een paar maanden kreeg ik al mijn eerste sessies, Henk Wijngaard, de CD van "Met de vlam in de pijp". Dit tot groot ongenoegen van de "gevestigde" Nederlandse steelgitaristen, die het maar helemaal niks vonden wat ik deed, zo'n nep-country- vrachtwagenchauffeur, mijn Oost-Duitse instrument deugde niet, ik speelde niet zoals zij het zouden doen, etc. Toch leverden deze sessies, waar zij op neerkeken met grote jaloezie, (gelukkig bestaat die "kliek" niet meer) mij veel werk op en vele studio's heb ik zo al gezien. Niet door de ruit van de opname-ruimte, maar vanuit de regie-kamer. Ik speel altijd direct, via mijn rack en DI's de tafel in. Voor mijn set-up zie schema en een aantal mensen voor wie ik gewerkt heb zie mijn website www.steeljj.com.

  Naast het sessiewerk heb ik vroeger als vast lid deel uitgemaakt van de Canyon Drive Band, De Drie Tieten, Moonlight Riders (die later de band Cash On Delivery met Ilse De Lange zou worden), The Runaway Joe's met JW Roy, en wat gelegenheidsbandjes.

  Nu zijn mijn vaste bands Cash On Delivery en The Secret Combination. Deze laatste band is de smeltkroes van Het Goede Doel, The Urban Dance Squad, Zootcase, Slagerij Van Kampen, Secret Sounds en mijn persoon. (www.secretcombination.com) Dit is een heerlijke band, die alle grenzen overschrijdt van de bestaande stijlen in de pop, en waar we ons lekker kunnen uitleven. We hebben de Starsoundstudio in Utrecht ter beschikking en nemen op wat en wanneer we maar willen, ideaal!

  Cash On Delivery is ook zo'n lekkere band, een beetje een buitenbeentje in de Nederlandse Countryscene, die toch lekker speelt zoals ze het zelf wilt: http://listen.to/cashondelivery Ook tour ik soms met wat Amerikaanse en Canadese bands door Europa, zoals Heather Myles en South Mountain.

  Verder heb ik in de jaren '85 tot '93 gewerkt als FOH mixer bij Dageraad PA. Al deze ervaring zorgt ervoor dat de communicatie bij opnames en optredens goed verloopt :-)


  Waar was ik gebleven? O ja, na een paar jaar kocht ik een Fender Pedalsteel, waarvan er maar een paar in Nederland waren (het schrille geluid deugde niet, en ik heb er toen een Bill Lauwrence element ingezet, mbv een slijptol). Tot '95 heb ik er alle sessies mee gedaan. In '95 kreeg ik mijn huidige pedalsteel, een Derby, een dubbelneck met 2 x 10 snaren, 8 voet en 8 kniepedalen. Een merk dat ik endors en zover ik nu weet, nog steeds de enige Derby in Europa. Op een of andere manier werk ik toch steeds met spullen waar andere steelers niet aan willen, maar ja... Ook heb ik sinds een jaar een Derby 10-snarige lapsteel, die ik gebruik voor slidewerk en als oefenplank.

  Zo ook met versterkers. Het is gemeengoed dat er een Peavey Session of Nashville als steelgitaarversterker gebruikt worden, met als effectapparatuur een Peavey Profex en een Goodrich Volumepedaal. Ik gebruik een MesaBoogie Studio preamp, Roland GP 100 processor en een Hilton Digitaal volumepedaal.

  Voor de eindversterking een paar zelfbouw 15" wedgeboxen (black widows)en een DPC 750 digitale eindtrap. Voor de lapsteel gebruik ik een POD 2.0.Ilse heeft voor mij een leuk krukje uit Nashville meegebracht waar ik mijn snaren (Jagwire) etc. in bewaar en ik laat van tijd tot tijd een nieuwe flightcase voor mijn steel bouwen, omdat er op de vliegvelden niet vaak netjes mee omgegaan wordt....

  Ik heb een tijd lesgegeven aan steelers uit Nederland, maar kan het niet meer ivm tijdgebrek. Ik had op een gegeven moment 32 leerlingen, zowat al een dagtaak. Ook zit ik in de organisatie van Steeldays, dat in de eerste editie in 2000 al het grootste steelfestijn in Europa was geworden, in oktober 2002 wordt het nog groter (www.steeldays.nl).

  Om steelgitaar te gaan spelen moet je ergens een tik hebben. Als kind was ik al verliefd op het geluid, maar het duurde tot mijn 16de voor ik wist wat die sound veroorzaakte. In de tijd dat ik begon, was het moeilijk les te krijgen, steelers raadden af om eraan te beginnen, was veel te moeilijk... Steelgitaar spelen is ongeveer even moeilijk of gemakkelijk als het spelen van viool.Gelukkig kreeg ik een aantal lessen van Had Verheyen, destijds de steeler van Tulsa. Ik bewonderde hem om zijn afwijkende benadering (t.o.v. de andere Nederlandse steelers) en het is een van mijn grote inspirators geweest, naast Koos Biel, een Jazz speler, die ook met Toets Thielemans een CD opgenomen heeft.

  In Nashville brak in mijn begintijd een steeler door, Paul Franklin, 2 jaar ouder dan ik. Ik zag foto's van hem in Amerikaanse countryblaadjes, hij maakte een solo CD waarbij alle remmen los gingen in speeltechniek en muzikale richtingen. Hij werd mijn idool. Later ging hij spelen bij de Dire Straits. Hij doet vrijwel alle sessies in Nashville op het moment. In de tijd toen Ilse ging opnemen in Nashville, zijn onze contacten ontstaan en we zijn goed bevriend geraakt. Nu speelt hij mee op mijn CD... hoe raar kan het lopen!

  Website: www.steeljj.com


  Johan Jansen
  Derby pedalsteel
  Bijzonderheden: dubbelneck met 2 x 10 snaren, 8 voet en 8 kniepedalen
  Snaren: Jagwire
  Versterking: MesaBoogie Studio preamp, Roland GP 100 processor en een Hilton Digitaal volumepedaal

  Geluidsfragment:
  Don't blame it on love

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Hij is wel op mijn bestelling op mijn pedalenconfiguratie(copedant) gebouwd.De techniek in de meeste steelgitaren is tegenwoordig hetzelfde.Voor de achterste neck is het al vrij standaard (C6) en voor de voorste neck (E9) zijn er 2 basis setups, de Jimmy Day set-up en de Emmons set-up. Ik gebruik de laatste, met een aantal toevoegingen die Paul Franklin ontwikkeld heeft en nog wat eigen ideetjes. Vergeet niet, het instrument in zijn huidige vorm bestaat pas 40 jaar en wordt nog steeds aangepast en doorontwikkeld.
  Voor mijn stemming: http://www.steeljj.com/gear/index.html.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ja, de stemming van de pedalen, maar sinds 3 jaar ben ik 'stabiel' - haha!
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee, ik laat hem jaarlijks afstellen door Jan Visser, een autoriteit op steelgitaargebied in Europa.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik kreeg mijn Derby in de middag. 's Avonds nam ik hem mee met een optreden van De Drie Tieten en viel de banjo er al tegenaan, een flinke kras in de eindplaat. Later kreeg mijn dochtertje, die toen 2 was, het idee op ook eens steel te spelen met een schroevendraaier, dus een paar enorme krassen op de neck. Ik wil wel voorzichtig zijn, maar de omstandigheden zijn er niet altijd naar. Toch, als ik op de fabriek in Kentucky kom, laat ik het polijsten en vervangen.Ik ben wel zeer secuur op het mechanisme, de changer en de stemmechanieken. Een stukje snaar of iets kan de boel geheel vernaggelen.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Een stofzuiger, teflon voor de changer en alle andere bewegende delen, autowas voor de body en Brasso voor de eindplaten. Helaas schrikt Jan Visser altijd van de vuiligheid die van mijn steel komt, dus erg schoon aangelegd ben ik niet.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Nee, heel verschillend, ik begin meestal met stemmen, en aan de hand van de bijstellingen die ik moet doen, speel ik dingen om het te controleren. Daarna val ik vaak wel in cliché's waar ik dan weer heel erg van baal.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Vrouwelijk, maar dan wel met pit.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Je speeltechniek, de buizenversterker, die net in de sweet spot staat, afhankelijk van volume en akoestiek. En de stemming, die het instrument net op de juiste manier sustain geeft door de resonantie van de body, die dus ook goed moet zijn, dus vele factoren...
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Wel eens tijdens een tour in een bus tegen de koffer, en ook wel eens erop in slaap gevallen tijdens het studeren van eindeloze picking-technieken, maar nooit vanwege fetisjistische neigingen, ofzo.
  Ooit wil ik graag nog een...
  .... hit willen met mijn eigen CD of een van mijn bands, en dan ook een echte knaller!


Back to top