Welkom op het GitaarNet.
 • JAN VAN BIJNEN

  Jan Wijte
  Jan Wijte
   DE GITAAR VAN... Jan Wijte

  JAN VAN BIJNEN
  Jan van Bijnen is niet alleen gitarist. Alles wat maar met snaren te maken heeft geniet z'n warme belangstelling. Behalve gitaar speelt Jan dus ook dobro, mandoline, banjo, lapsteel, pedalsteel, basgitaar en daarnaast trompet, accordeon, piano en een beetje percussie.

  Jan speelt en zingt bij Markowski. Singer-songwriter Sonja Markowski timmert hard aan de weg. De Popunie heeft Markowski in september 2005 uitgeroepen tot band van de maand. Bovendien heeft Markowski's versie van Thé Lau's Lied van de Vrijheid onlangs de 1e prijs in de regio Zuid-Holland gewonnen. Deze bewerking met een gedeeltelijke vertaling van de tekst naar het Duits zal te horen zijn tijdens het Zuid-Hollandse Bevrijdingsfestival.Op 11 mei staan ze in de halve finale van Mooie Noten 2006, de Grote Prijs van de regio Amsterdam in de bovenzaal van Paradiso.De grootste beloning voor Markowski was de 1e plaats bij de Grote Prijs van Zuid-Holland 2006 in de categorie singer-songwriter. Mede dankzij het prijzenpakket wordt nu aan een 3e cd-tje gewerkt.

  Sommigen kennen Jan als Lazy J, oftewel van de 50s/60s-formatie Lazy J et son Orchestre. Daarnaast speelt hij bij Gentle Rain, duo met 'chill out rootsy music' de coverband Men's Best Friend en vocaal trio Sentimental Journey. Totaal anders weer is de western swing-stringband Foolz And A Fiddle en wat Jan doet met percussionist Ernesto Arrendell en multi-instrumentalist Kees van Velthooven in 'Ocean Dream' en 'Watermusic', muziektheaterprogramma's voor scholen en bedrijven en in het theater.Jan is hij verbonden aan de Muziekschool Krimpen aan den IJssel, waar hij docent electrisch gitaar is en bandles geeft.

  In het verleden werkte Jan van Bijnen o.m. met Paul Haenen ('Smakelijke Voortzetting' en 'Frisse Warmte'), de Duits/Turkse hip hop-band Cribb 199 en een jazzkwintet van het Rotterdams Conservatorium op het Festival der Sinnesfreuden te Dresden. Hij speelde in revue-restaurant Het Prinses Theater Rotterdam, bij de musical 'Assassins' op De Parade, als muzikale gast in 'The Club' van Theater LeBelle, theatergroep met verstandelijk gehandicapten en met Karol (band van singer-songwriter Esther van Es).

  Meest recent is Jan te horen op de cd's 'Family Café' (eigen beheer) van Markowski en 'Dutch Delight Volume 3' (Stacey Records) met Cinemon.Hij laat zich beinvloeden door o.m. Greg Leisz, Jerry Douglas, Keith Richards en Arthur Ebeling.

  Favoriete gitaar:

  "Heeeel moeilijk te kiezen. Ik speel in zulke verschillende settingen dat er per genre wel een favoriet aan te wijzen is. Jaren geleden is mijn echte favoriet gestolen uit mijn studentenkamer in Rotterdam. Hij was nauwelijks geld waard, maar de emotionele waarde was onvervangbaar, bovendien had-ie een fan-tas-tische hals! Het was een zwarte Morris Telecaster custom, met als bijzonder kenmerk een XLR-ingang op de plek van de jack-ingang en flinke lakschade. Heb hem nooit meer gezien. 'Wie, oh wie?!?'

  "Ik ben dol op slidespelen, m'n Fender pedalsteel (bouwjaar ergens eind jaren 60, 10 snaren, 3 pedalen, 4 kniehendels) is me zeer dierbaar al is het erg moeilijk om zo'n gevaarte harmonieus te laten klinken.Ook heb ik een prachtige Weissenborn Hawaii-gitaar, gekocht bij Palm Guitars, maar m'n houten dobro (merk: Watson (??) is toch wel m'n favoriet.Voor het electrische werk kan ik nu eindelijk na jaren zwijmelen op de website van Gretsch www.gretschguitars.com/gear m 'n eigenste Gretsch bespelen (uiteraard in Gretsch-oranje). Maar m'n Custon telecaster is m'n echte werkpaard, ook voor slidespelen is-ie prima."

  "Ik speel op een Engl Classic Tube 50 (buizen voor- en eindtrap) met een bijbehorende 2 x 10" kast. Bij heel kleine locaties neem ik een oude Fender Sidekick Reverb 65 of een Champ 25 mee."

  "Effecten zijn nogal standaard, een Chorusje, wah wah, dat werk, een stuk of 10 op een plank gemonteerd. Wel speciaal is een autowah van Emma Electronics, de DiscumBOBulator, een fantastisch funky geluid. In de studio gebruik ik nog wel effecten uit m'n Lexicon MPX100. Voor de pedalsteel en lapsteel is m'n Fender volumepedaal onontbeerlijk."

  "Mijn slidecollectie groeit gestaag (Mudslide, fiberglas, div. metalen) maar voor de dobro gebruik ik een RVS Steelbar die Hans Noordergraaf voor me gemaakt heeft op basis van de Dunlop Tonebar.Plectrums zijn die belachelijk dikke Dunlop Big Stubby's -dat krijg je ervan als je bluegrass speelt- en Grover fingerpicks."

  zie ook: www.lazyj.nl
  zie ook: www.markowski-music.com

  Jan van Bijnen
  met zijn tele
  Jan van Bijnen
  Jan van Bijnen
  met zijn dobro

  Custom telecaster

  Custom telecaster (hollow body) met 2 humbuckers.
  Snaren: D'Addario 010 (standaard setje)

  Watson Dobro

  Set up als een squareneck, zodat ik 'm lapstyle bespeel (zie foto)
  Snaren: Michael Messer National Guitar Strings (015 - 056) of Martin Bluegrass Resonator Guitar (016 - 056)

  mp3 telecaster: ( How Will I Know - CD Family Cafe - Markowski, december 2005)

  luister naar geluidsfragment

  mp3 dobro: (Circles - Live op Radio Rijnmond, april 2006)

  luister naar geluidsfragment  Jan Wijte Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  In principe standaard, maar vooral bij goedkope(re) instrumenten moet je wel wat fabricagekosten-besparingen compenseren.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Bijna al m'n gitaren hebben wel wat kleine verbeteringen ondergaan. Noem het oppimpen, een goedkope Squier tele die me beviel is natuurlijk niet top afgewerkt, dus dat moet dan nog gedaan worden. Schroefjes aandraaien, element stellen, nieuw potmetertjeof een betere input.M'n dobro is voorzien van een McIntyre pick-up, de Gretsch is helemaal standaard.
  Jan Wijte
  Jan Wijte 'Klus' je veel aan je gitaar?
  Zelf maar liever niet, nee. Daar heb ik een heel vaardig 'mannetje' voor.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik probeer best voorzichtig te zijn, maar mijn motoriek zorgt ervoor dat ik heel 'doorleefde' instrumenten heb. M'n apparatuur is daarom extra goed ingepakt voor vervoer.Ik heb pas in Berlijn een heel mooie F-mandoline gekocht, die prachtig klinkt en lekker speelt. Maar nu weet ik wel waarom-ie zo preiswert was; de lak laat nu al los. Alsof ik er mee tennis…Ach, 'trigger', de gitaar van Willie Nelson, klinkt ook nog steeds te gek ondanks een vuistdik gat…
  Jan Wijte
  Jan Wijte Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Een theedoek en lauw water, nee echt een middeltje is 't niet. Wel gebruik ik af en toe FastFret, wat de levensduur van mn snaren wel lijkt te verlengen.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Mwoa, laatst kreeg ik wel van een leerling op m'n donder, dat ik dit of dat loopje altijd speel. Nee, als ik een gitaar oppak, probeer ik juist heel fris te zijn, iets totaal onvoorspelbaars te spelen.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Mooi en warm maar ook ruig, grommend en venijnig. Emotioneel met een scherp randje.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Tsja, meest doorslaggevend ben je toch zelf, je touch, je vingers. Maar ook wel: type slide, versterker, plectrum of zelfs kabel.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ha, ha, ha.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Ooit wil ik graag nog een...
  Tja, ik zou dan altijd zeggen een Gretsch, maar die wens is vervuld. Misschien een fraaie dubbel- of tripleneck lapsteel, een Fender of Rickenbacker… Maar eerst maar eens een huis met een tuintje op het zuiden!


Back to top