Welkom op het GitaarNet.
 • EMIEL VAN DIJK

   DE GITAAR VAN...

  EMIEL VAN DIJK
  'Na mijn Jazz- en Klassieke gitaarstudie in Tilburg ben ik me toe gaan leggenop het componeren en spelen van eigen fingerstyle werken.Zowel mijn debuut CD 'Blueprint' als mijn volgende CD die binnenkort uitkomtbij Acoustic Music Records bevatten veel eigen composities die ge´nspireerdzijn door verschillende stijlen, o.a: Latijns-Amerikaans, Pop, Klassiek enJazz...
  Ik bespeel verschillende soorten akoestische gitaren omdat mijn compositiesom verschillende klanken vragen.Zo zal een Braziliaans stuk (nee niet een vrouw) eerder om een nylon-snarigegitaar vragen en een Jazz-Blues achtig stuk eerder om stalen snaren. Ikspeel ook graag met een percussionist samen omdat sommige composities danextra swingen'.
  Emiel van Dijk HomePage


  Emiel met zijn Yuichi Imai
  Yuichi Imai (special)

  Bouwland: Japan
  Hout: Cedar, Rio Pallisander
  Snaren: D'addario Pro-Arte Hard Tension
  geluidsfragment: 'Funky Walker' (intro)
  uit: Blueprint

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Mijn nylonsnarige Imai (Cedar, Rio) is een standaard "klassiek" model vandeze Japanse bouwer.
  De staalsnarige Adrian Farmer (Fichte, India-Pallisander) heb ik wel latenbouwen met een bredere hals zodat ie de breedte heeft van een nylonsnarigmodel (vind ik lekker).
  De Taylor LK12 (12-string dus, Fichte, Mahonie) komtrecht uit de fabriek. Ik heb ook nog een Flamencogitaar van Cuenca die ikgebruik voor een enkel stuk.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ik heb er element systemen in gebouwd en de kammen wat afgesteld.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ja dus, ik heb als tiener een paar elektrische gitaren gebouwd dus ik benniet zo bang voor een klein klusje aan een akoestische.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Op de nylon-string heb ik nog wat slagplaten geplakt zodat de lak er nietafvliegt bij wilde passages.Een kras vind ik niet erg, zolang het maar geen tweede klankgat wordt!
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Doe ik zelden, soms olie ik de toets, het speciale middeltje waarmee ik delak schoon maak, komt uit mijn mond.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik stem meestal eerst om in de stemming te komen, wat daarna volgt hangt afvan mijn stemming.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  De Imai is zeer dynamisch en groots, de Farmer heeft een grote helderheiddie kenmerkend is voor een dreadnought (Martin D-28 style).De Taylor LK12 is breed en zwoel, de Flamenco is fel zoals het hoort.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Voor zeker 50% zijn dat de nagels en de manier van aanslag, een goedenagelvorm is doorslaggevend voor mijn geluid, met een slechte vorm klinktzelfs de beste akoestische gitaar nog naar triplex! De rest van het geluidwordt bepaald door de constructie, hout en de snaren van de betreffendegitaar.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Mijn gitaren hebben ieder een eigen koffertje, daar pas ik niet meer bij,bovendien zou er denk ik jaloezie ontstaan tussen de gitaren.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Akoestische midi-gitaar, lijkt me wel lachen voor enkele nummers.


Back to top