Welkom op het GitaarNet.
 • Andre Dieterman

   DE GITAAR VAN...

  ANDRÉ DIETERMAN
  Ik heb de rare neiging om een beetje te verzamelen wat oud en fout is. Hofners bijvoorbeeld. Oude 'onbekende' jazzkasten met een werkelijk subliem geluid. Heb er onlangs twee gekocht met de hals eraf gebroken. Eén uit 1960 en de andere uit 1956. Ik heb ze laten repareren bij Fred Ermstrang, een bouwer bij ons in de buurt. Volledig compleet en ze spelen heel erg soepel.Deze gooi ik dan over mijn Selmer 'Crocodile' Treble 'n' Bass fifty uit 1962, welke ik dan op vol vermogen zet en de bass eruit gedraaid, gecombineerd met m'n '64 Meastro Echoplex, en stijg langzaam op vanwege de 'vintage' sound. Dit is een set-up die ik tegenwoordig onder andere gebruik voor wat jump werk.Maar mijn Fender Pro-Junior wil ik daar ook nog wel eens voor gebruiken. Natuurlijk weer af en toe met de Plex. De Junior is zo verschrikkelijk simpel en geeft zo'n smerige tone!

  Eigenlijk heeft in al die jaren mijn eerste versterker, een Fender Twin Reverb '68 me nog nooit in de steek gelaten. Een constant geluid en totaal niet over z'n nek te krijgen.Alleen op 9 begint er wat beweging in te komen. Maar hetzelfde gebeurt dan met m'n trommelvliezen! Ook speel ik soms met de '72 Hammond Leslie (ooit gekocht voor 100 piek!) met een andere Twin als aansturing. Maar dat is wanneer je bijvoorbeeld in kroegjes speelt zo onhandig. Al die versterkers en kasten man....

  Op gitaargebied heb ik naast die Hofners onder andere een witte Fender Stratocaster uit '79. Compleet afgeragt, vol met butsen en krassen en één van m'n favorieten. Moet eigenlijk opnieuw gefret worden. Dan een Gretsch 6120 en een Danelectro DC-10 (yes, made in korea!). Dat zo'n goedkoop ding zo'n leuk geluid kan produceren. Maar de 'echte' favoriete zal de Stratocaster '62 reissue blijven denk ik.

  Website Kingsnakes: www.kingsnakes.nl
  Email: info@kingsnakes.nl


  André Dieterman
  Fender Stratocaster '62 reissue Custom Shopper
  bouwjaar: 1990
  Versterkers: '68 Fender Twin Reverb, Fender Pro-Junior en 1962 Selmer Treble 'n' Bass fifty
  Snaren: D'Addario dikte 0.11 (standaard setje)

  Geluidsfragment:
  Solo van 'Wait on time'
  [Kingsnakes No.1]

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Nooit een gitaar laten bouwen. De Fender Strat is standaard met drie-standen schakelaar. Is al genoeg knopjes!
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ja, heb er 'xtra strong' veren in gezet. Ik wil nog wel een flink aan de tremolo gaan hangen.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Na elk optreden de snaren verwisselen en kijken of alles er nog op of aan zit. Meer dan dat ook niet. Wel als ik weer een 'kapotte' gitaar gekocht heb knap ik em wel op, maar dat is een hobby van me, electronica, bruggen e.d.. Maar halzen verlijmen laat ik toch aan de profs over. Moest ik voor de gein toch eens zelf gaan proberen.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben verre van voorzichtig. Als de hals maar heel blijft.Alleen met m'n oude jazzdoosjes ben ik redelijk rustig.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee. Ik maak ze bijna nooit schoon. Alleen de halzen olie ik altijd in met speciale halsolie. Wordt ie weer zo lekker soepel van. Body doe ik weleens met een vochtige doek. Het smeer moet er toch eens een keer af.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Om in te komen wel. Vaak wat Jazz-riedels van T-Bone. Daarna improviseer ik meestal.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  De Strat klinkt vies en smerig met een bite. De Jazzers klinken warm en wat wolliger.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Meest doorslaggevend is bij mij de versterker. De Selmer klinkt echt goed 'fout', de Pro-Junior klinkt heel smerig en smeuiig en de Twins klinken alleen rauw in combinatie met m'n TS-9.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee, zal ik waarschijnlijk nooit doen denk ik. Maar zeg nooit nooit...
  Ooit wil ik graag nog een...
  Een Mosrite 'Ventures' model uit 62'. Wat is dit model mooi zeg. En de Gibson van T-Bone Walker, tja...


Back to top