Welkom op het GitaarNet.
 • Anand Mahangoe

   DE GITAAR VAN...

  ANAND MAHANGOE
  Anand is een Nederlandse gitarist, geboren in Suriname. Momenteel woont hij in Enschede en geeft les bij Muziekschool Huigens in Hengelo.Hij heeft de prijs "Beste gitarist van Nederland" gewonnen in 1996-1997 en heeft al twee full length soloplaten op zijn naam staan: A Man's Mind uit 1999 en Joy 4 Ever uit 2003.Anand speelt instrumentale hardrock en heeft met zijn Yamaha-axe een onderscheidend spel weten te creëren. Voor meer over Anand Mahangoe; zie het interview van Maart 2004.

  Anand Mahangoe


  Yamaha RGX 1212a

  versterker:
  Koch Powertone II met 3 4x12" cabinets

  effecten:
  TC Electronic 2290 Delay en G-Force

  snaren:
  Ernie Ball 009-046

  mp3: (fragment)

  'Intimate Dance'

  luister naar geluidsfragment

  KLIK VOOR VERGROTING:

  Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Het is een standaardgitaartje. Die heb ik al zo'n 15 jaar geleden gekocht. Hij is neck-through en dat had je toen bijna nog niet. Ook zat er een floyd rose op. Hij is ook nooit echt op de markt gekomen; ik had hem uit een tijdschrift, daar heb ik hem uit besteld. De goedkopere versie is wel echt als productiemodel op de markt gekomen.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  De originele Yamaha brug had nogal wat kuren, dus die heb ik vervangen door een Floyd Rose van Gotoh. Ik heb nog een RGX 1212a en daar zit nog wel de originele brug op. De elementen zijn standaard en ik heb de schakeling veranderd. Het is een actieve gitaar en er zaten 3 aan/uit knoppen op. Die heb ik eraf gehaald en hem in een 5 way switch veranderd. Ook heb ik nog wat andere knoppen eraf gehaald omdat het anders wat in de weg zat. Die zitten nog wel in het circuit, maar de knoppen zijn eraf. Bij mijn andere RGX heb ik ze wel helemaal uit het circuit verwijderd. Dan heb je nog meer gain.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Het meeste kan ik wel zelf. Alleen als ik het gereedschap niet heb, dan laat ik het doen. De brug vijlen laat ik bijvoorbeeld bij The American Guitarstore doen. Maar dingen zoals de hals en brug afstellen, dat doe ik gewoon zelf.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  [lacht hard] De gitaar is namelijk helemaal in een slangenpatroon bekrast en Anand heeft zelfs zijn eigen naam erin gekrast met een schroevendraaier! (zie foto's boven)
  Toen ik hem net had was ik echt heel voorzichtig. Hij was helemaal nieuw en had nog echt van die metallic glinstering. Maar na een paar jaar had ik er een stickertje van d'Addario op geplakt en een tequila vrouwtje, zo'n plastic ding. Die had ik er met secondelijm op gezet. Ik dacht: ach, komt goed! Toen ik hem er af wilde halen trok ik een stuk van de lak weg. Dat was niet zo mooi. En toen zag ik die gitaar van Eddie van Halen, met die strepen en dat vond ik ook wel tof. Dus heb ik met rode verf allemaal strepen op de gitaar geverfd. Dat liet zodra je begon te spelen alweer los dus dat was ook niks. Er zaten al wat krasjes en deukjes op en ik dacht: laat ik hem dan maar eens goed onder handen nemen. Daarna heb ik dus dat slangenpatoon erin gekrast met een schroevendraaier. En later ook mijn eigen naam. In het licht van een optreden ziet het er heel gaaf uit. Soms voor een optreden, dan werk ik het even wat bij anders is het wat dof. Door die krassen en deuken heeft hij toch zeker een beter geluid gekregen. Ik heb dus nog een RGX 1212a maar deze klinkt een stuk lekkerder. Ik raad het dus wel aan om je gitaar te bekrassen haha!
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  De body maak ik zelden schoon. De snaren en de hals doe ik met "Fast Fret". De snaren worden dan veel gladder en glijden alsof ze nieuw zijn. Ook het fretboard maak ik hiermee schoon.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  [Lacht, pakt de gitaar en speelt vol overtuiging een E powerchord.]Ik denk dat de meeste gitaristen het zo wel doen. Daarna pingel ik natuurlijk wel verder maar het is toch eerst die E."
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Het halselement klinkt Fender achtig. Die is single coil en dat is fijn want een humbucker in de hals vind ik teveel gain hebben.Het cleane geluid van de brughumbucker (actief) is ook wel wat Fender achtig. Alleen iets meer gain dan het halselement, iets agressiever. Verder draai ik de elementen helemaal omlaag, zover mogelijk van de snaren (minder gain). Naar mijn idee komt het geluid toch in eerste instantie uit je vingers.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Het is natuurlijk een combinatie van allerlei zaken. De gitaar is neck-thru maar je kunt nooit zien of hij echt helemaal doorloopt. Dus ik denk dat dat niet echt een doorslaggevende factor is. Het belangrijkste is denk ik de actieve elementen. Ik heb wel eens een RGX 1212 met andere elementen gehoord zoals Seymour Duncan maar dat vond ik niet echt wat.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Haha, nee! Zelfs niet als mijn vriendin niet bij me slaapt!
  Ooit wil ik graag nog een...
  [Denkt lang na]Een 7 string lijkt me wel het meest uitdagende wat ik kan bedenken. Een ander merk hoeft niet perse hoewel ik net een deal heb met Jackson Guitars.


Back to top