Welkom op het GitaarNet.
 • Christian Tolle

   ARTIKELEN Christian Tolle


  "Een goede song is meer waard dan welke instrumentale hoogstandjes dan ook."
  Interview met gitarist/songwriter Christian Tolle
  door Maurice Adriaens
  September 2005
  Christian Tolle

  Ik mag nog wel eens graag cd winkels doorkruisen, op zoek naar interessante cd's. En soms keer ik dan wel met juweeltjes huiswaarts. Zo ook een jaar of 4 geleden, toen ik in het Duitse Keulen een cd van de mij onbekende gitarist/songwriter Christian Tolle in handen kreeg. De cd had nooit mijn aandacht getrokken, ware het niet dat er een foto van een Tyler Michael Landau signature gitaar op het hoesje stond afgebeeld. Je bent gitarist of niet natuurlijk.

  Aan deze cd "Better than Dreams", werkten nogal wat gitaar-grootheden mee, zoals o.a. Steve Lukather, Michael Thompson en Tim Pierce. Uiteraard was ik behoorlijk onder de indruk van de nummers en het gitaarwerk op deze cd, al sla je met behulp van bovengenoemde cracks natuurlijk nooit een slecht figuur op je eerste solo cd. Ook het gitaarwerk van Chris was uiterst smaakvol en de songs waren compact en lekker in het gehoor liggend, iets wat je niet van de meeste gitaar cd's kan zeggen.

  Nu wil het toeval dat ik deze sympathieke Duitser inmiddels persoonlijk heb leren kennen en hem intussen tot een van mijn beste vrienden reken. Het was dus geen verrassing dat hij mij een tijdje geleden belde met de vraag of ik wilde meewerken aan zijn tweede cd "The Real Thing". Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

  Inmiddels heb ik met collega Dirk Brouns in de afgelopen maanden de cd afgemixt in onze Studio Maasland en heb ik tevens de keyboards en wat gitaar ingespeeld. Alle beroemde vrienden van Chris waren weer van de partij, en deze keer leverden ook een aantal getalenteerde Nederlandse muzikanten een forse bijdrage. Uiteindelijk is het een cd geworden van internationale allure, letterlijk en figuurlijk. Een meer dan waardige opvolger, dus wordt het tijd om Chris eens aan de tand te voelen. Ik spreek met Chris in de studio over gitaarhelden, platencontracten, songwriting en moderne opnametechnieken.

  Fused
  Christian Tolle

  Chris, het is inmiddels een kleine 5 jaar geleden sinds de release van je debuut cd. Wat heb je in de tussentijd allemaal gedaan?

  Ik ben bezig geweest met het schrijven van nieuwe songs en ik heb veel nieuwe vrienden leren kennen zoals jij (knipoogt). De opnames voor mijn nieuwe cd hebben nogal een aanslag gepleegd op mijn vrije tijd. Daarnaast heb ik me ook toegelegd op het opnemen van andere bands. Ik heb hiertoe een bedrijfje opgericht CTM (Christonesmusic) dat zich bezig houdt met het maken van live opnamen op locatie en het afmixen tot een volwaardig eindproduct. Daarnaast is ook mijn eigen label in dit bedrijf ondergebracht. Ook heb ik nogal wat studiowerk gedaan voor andere artiesten, en af en toe een tourtje meegepikt.. Omdat ik er ook nog gewoon een baan bij heb, vergt dat allemaal wat planning, maar dat heb ik inmiddels aardig onder de knie.

  Hoe zou je je eigen muziek willen omschrijven en wat zijn jouw grootste invloeden?

  Als basis zou ik zeggen "mainstream rock met moderne invloeden". Ik ben opgegroeid met bands als Toto, Rainbow en The Scorpions, zeg maar het betere - op gitaar georiënteerde - werk. Toen ik 12 was luisterde ik veel naar Jeff Beck, Pink Floyd en Al DiMeola, terwijl de meeste vrienden van mijn leeftijd aan het dansen waren op Spandau Ballet en zo hehehe. Toen kwam Toto IV uit met hits als Rosanna, Africa en dat was het! Ik moest en zou een gitaar hebben en zo ben ik er eigenlijk in gegroeid..

  Wat heb jij met Nederland? Je speelt in de Nederlandse band Cooper Inc. en er hebben een aantal Nederlandse muzikanten bijgedragen aan je nieuwe cd?

  O jazeker, ik ben graag in Nederland, het is hier zo anders dan in Duitsland. Eerlijk gezegd zijn de mensen hier relaxter en hebben meer een "doe maar normaal" mentaliteit. Mijn soort muziek wordt hier ook meer gewaardeerd. Het feit dat Toto in Nederland nog steeds voor uitverkochte zalen zorgt, is hier van het levende bewijs denk ik. Bovendien, door het internet wordt de wereld een dorp. Ik heb Leon Pennings (ex-gitarist van Cooper Inc.) via het internet leren kennen. Doordat hij vanwege zijn verhuizing moest stoppen met de band waren zij op zoek naar een nieuwe gitarist. Toevallig was ik op dat moment met John Cuijpers (zanger van Cooper Inc.) nummers aan het schrijven voor mijn nieuwe cd, dus hebben wij besloten om ook live onze krachten te bundelen.

  Cooper Inc.
  Cooper Inc.

  Op "The Real Thing" staat weer een indrukwekkende lijst van muzikanten: Steve Lukather, Doug Aldridge, Tim Pierce, Lauren Scheff, Chuck Wright... Dat is een ongebruikelijk lijstje op een "independent release". Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

  Ik heb ooit als freelance journalist gewerkt voor Fachblatt (een groot Duits muzikanten magazine) en tussen 1992 en 1998 heb ik ook voor de WDR gewerkt. In die tijd heb ik ze eigenlijk allemaal ontmoet. Ik bedoel, zelfs met de toenmalige grunge en andere alternatieve stromingen was gitaarrock nog steeds ongekend populair. Ik heb interviews gedaan met Luke, Tim Pierce, Michael Landau, Michael Thompson, Vai, Satriani, Sambora, Keith Scott... noem maar op. Het was geweldig om al die mensen te ontmoeten en er nog voor betaald te krijgen ook!In ieder geval, een aantal van hen zijn door de jaren heen goede vrienden geworden, en toen ik ze vroeg om op mijn cd mee te doen, zeiden ze ook meteen ja. Dat is eigenlijk altijd mijn droom geweest, opnemen en nummers schrijven met mijn helden van toen. Daar kan ik ze eigenlijk niet genoeg voor bedanken.

  Kun je ons wat vertellen over hoe je nummers schrijft, doe je dat alleen of werk je liever met anderen samen?

  Allebei! Maar meestal werkt het bij mij beter om samen met iemand anders te schrijven. Zo voorkom je dat je vast loopt op details en soms heb je gewoon even een sparring partner nodig om verder te komen. Ik vind het sowieso fijner om input van andere mensen te krijgen zodat er uiteindelijk meer variëteit en andere stijlen te horen zijn op de cd. Soms, als het mijn geluksdag is, krijg ik een idee en heb ik binnen 15 minuten een compleet nummer geschreven. "Back to the Moon" is daar een voorbeeld van. Ik zat met mijn akoestische gitaar op de bank wat te pielen en opeens kwam die lick uit het niets en bammm! Dat was het dan, een heel nummer klaar in een kwartier. "On and On" is een voorbeeld van het totaal tegenovergestelde. Als je de eerste demo's hoort ten opzichte van het eindresultaat, klinkt het als een volledig ander nummer. Dat was een lange bevalling, maar uiteindelijk is het een van mijn favoriete nummers geworden. Darin Scheff, de broer van Jason Scheff (Chicago), heeft dat nummer samen met mij geschreven.

  Noem je het daarom ook het Christian Tolle Project, vanwege de unieke samenwerking met zo vele anderen?

  Ja precies! Het is de project-benadering. Ik houd daar wel van, je weet nooit wat je hierna kunt verwachten hahaha!

  Ondanks die diversiteit aan muzikanten is het verbazingwekkend hoe consistent en volwassen het album uiteindelijk is geworden. Heb je van te voren een bepaalde gedachte over de dingen die de muzikanten moeten inspelen?

  Nee, helemaal niet. Ze hebben alle vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Ik heb liever dat ze hun eigen ding op band zetten, wat het dan ook is. Maar ja, je hebt het dan ook niet over de standaard studiomuzikant, dus dat komt meestal wel goed.

  Ok. Je staat in de control room van "The Steakhouse" (Lukathers studio) en Luke vraagt je wat hij voor je moet spelen. Vertel eens hoe dat ging?

  Luke is ongelofelijk. Ik heb nu twee keer met hem samengewerkt, hij deed al mee op "Better than Dreams" en op deze cd doet hij ook weer mee. Bij beide sessies deed hij er niet langer over dan 3 kwartier tot 50 minuten. Normaal gesproken is de eerste of tweede take al goed. Hij luistert eerst naar het nummer, kijkt even snel naar de bladmuziek en begint vervolgens gewoon te spelen. Het is echt niet meer normaal, want zijn toon, timing en nootkeuze is echt meteen "on the spot". Er was dus altijd wel tijd voor een kopje koffie en wat ouwehoeren na de sessie.

  En de anderen? Hoe gingen zij te werk?

  Ok, Tim Pierce werkt eigenlijk hetzelfde, heel snel en hij heeft fantastische oren. Hij speelde meteen de perfecte partijen alsof hij het nummer zelf had meegeschreven. Ik heb zelf zoveel geleerd door alleen maar naar hem te kijken en te luisteren. De sessie met Doug Aldridge was wel erg grappig, moet ik zeggen. Normaal gesproken doet hij dit soort sessies niet eens. Dus ben ik gewoon naar zijn huis gereden, waar hij een kleine studio in zijn achtertuin heeft. Dus wij zitten daar met z'n tweeën, luisteren naar de tracks en hij vraagt me wat ik wil dat hij speelt. Dus ik zei gewoon, wees gewoon jezelf en doe maar je eigen ding. Uiteindelijk deed hij ongeveer 30 takes voor elk nummer, en ik had zoiets van; hoeveel perfecte takes wil je doen man, ik heb dadelijk de grootste moeite om er eentje uit te kiezen! Nee, zei hij, ik weet gewoon dat ik het nog beter kan, echt waar! Hahaha, en geloof me, er is niet één take bij die ik niet op de cd zou zetten.De engineer van bassist Chuck Wright was trouwens zijn roommate Ricky Phillips, van Styx en (vroeger) Bad English. Het zijn allemaal ontzettend aardige gasten, heel normaal, net zoals jij en ik.

  Christian Tolle en Steve Lukather

  Een paar weken geleden deed je met Cooper Inc. het voorprogramma van het Toto concert in je geboorteplaats Leverkusen. Bij de toegift (Hold the Line) haalde Luke je de bühne op en toen stond je daar opeens... Dat moet een enorme ervaring zijn geweest, hoe kwam dat zo?

  Ahhh ja, dat was beslist het beste dat me tot dusver in mijn muzikale carrière is overkomen. Openen voor Toto is al uniek genoeg, en dan nog in je eigen geboorteplaats is helemaal geweldig. Ik trok de stoute schoenen aan en 10 minuten voor ik op moest kwam Luke me nog even begroeten en vroeg ik hem of er een kans was dat ik voor de toegift van Toto nog even mee mocht doen. Wat hem betreft was het geen probleem, maar hij moest de andere jongens even vragen. Dus daar stond ik, niet wetende of het zou gebeuren of niet. Ik zag hen verder niet na onze show en toen zij eenmaal zelf op de bühne stonden had ik me er al bij neergelegd dat het er niet in zat. Maar tegen het einde van de show zat Luke al te grappen en tekens te geven naar mij naast de bühne, om aan te geven dat ik maar beter mijn gitaar weer uit de koffer kon halen. Dus Paul Lenders, mijn gitaartech voor die show, heeft snel mijn gitaar uit de auto gehaald en gestemd en opeens stond ik daar naast Luke Hold the Line te spelen. Ik had in de versterker van Tony Spinner ingeprikt en man, wat klonk dat allemaal fantastisch. Ongelofelijk hoe die jongens hun geluid op de bühne voor elkaar hebben. Op dat moment ging er eigenlijk helemaal niks door me heen, ik genoot van het moment en daarom heb ik het er waarschijnlijk ook niet verprutst hahaha. Ik mocht zelfs de solo doen, ik krijg nog steeds kippenvel als ik er aan denk.

  Wat vind je van de huidige werkwijze van de platenmaatschappijen? Hier in Nederland zijn de nodige grote acts gewoon op straat gezet. Dat is een bijzonder frustrerende ontwikkeling als je het mij vraagt. Hoe is dat in Duitsland?

  Het helpt als je de scène een beetje kent. In mijn journalistentijd heb natuurlijk mijn ogen en oren goed de kost gegeven. Het was voor mij vanaf dag één duidelijk dat ik alles in eigen hand wilde houden. Platenmaatschappijen willen niet meer investeren in artiesten. Je moet al op een bepaald niveau zitten, en liefst een kant-en-klaar product in handen hebben. Doet het wat, prima, doet het niets, jammer dan. Ik maak mijn muziek voor mijn eigen plezier en als iemand het te gek vindt, fantastisch. Ik wel controle blijven houden over de rechten van mijn eigen materiaal en dat is meestal het eerste waar je de controle over kwijt bent als beginnend artiest bij een label. En ik moet zeggen dat het voor mij goed werkt. Als je je doelgroep maar kent is het niet zo moeilijk om aandacht te krijgen en een reputatie op te bouwen. Het neemt natuurlijk veel tijd in beslag, maar ik vind het een geweldige uitdaging. Ik heb mijn eigen label met mailorder shops via mijn site voor een wereldwijde verkoop. Daarnaast gaat "Rock Inc" in de Benelux de distributie verzorgen. Op dit moment ben ik ook in Japan bezig om de zaak van de grond te krijgen.

  En het helpt om grote namen op je cd te hebben…

  Zeker weten. Als Luke op je cd meedoet is aandacht altijd gegarandeerd. Maar goed, hij deed dat als een vriendendienst en hij heeft in muzikaal opzicht een enorme invloed op mij gehad. En uiteindelijk draait het allemaal om de liefde voor muziek, niet?

  Christian Tolle

  Wat zou je advies zijn voor de jonge startende bands die verder willen komen dan de plaatselijke dorpskroeg?

  Schrijven, schrijven en schrijven. Probeer zoveel mogelijk eigen werk te schrijven en vind de goede muzikanten om de nummers live te brengen. Een goede song is meer waard dan welke instrumentale hoogstandjes dan ook. Als je het plezier in eigen werk verliest, gaat het niet gebeuren. En, tenminste dat heb ik ervaren, blijf in jezelf geloven en laat je niet door anderen in een bepaalde richting sturen of in een hokje duwen. Als jij achter je eigen werk staat en je bent eerlijk, heb je de grootste kans van slagen. Kan je er van leven? Dat is weer een ander verhaal, maar als je plezier hebt in wat je doet is dat het pad wat ik zou kiezen en eigenlijk ook gekozen heb. Als je tegenwoordig van
  uziek wil leven, daar kan ik eigenlijk weinig zinnigs over zeggen, want dat kan ik ook niet hahaha.

  Aangezien dit een gitaar gerelateerde site is, kun je wat vertellen over de gebruikte apparatuur?

  Pfff… tussen ons gezegd en gezwegen, een hele hoop. Ik zelf heb het meeste gedaan met de Custom Audio OD100 head, maar ik heb ook een Soldano SLO100 en mijn Paul Lenders rack met de Custom Audio 3+SE gebruikt. De meeste delay/reverb/chorus effecten zijn naderhand hier in jullie studio bijgevoegd, met o.a. de Eventide, Kurzweil en TC spullen. Aangezien ik een "pedal freak" ben, heb ik wel de nodige pedaaltjes gebruikt, zoals de Arion SCH1 chorus, Voodoolab Microvibe, Boss Dimension-C, Menatone Red Snapper, Chicago Iron Octavion en de Barber Tone Press. De gebruikte gitaren zijn een Tyler ML signature, Suhr Classic en een Music Man Luke. De speakers waren meestal van Bogner, de 4x12 en de 1x12 met een SM57 ervoor. Voor de cleane en de crunchy dingen heb ik ook een Paul Lenders ISO cab gebruikt, die erg lekker klinkt. Lukather gebruikte een gemodificeerde Plexi met een booster ervoor. Meer niet. Tim Pierce gebruikte een Naylor SD60 en Doug Aldridge had een Marshall die door Doug Roccaforte gemodificeerd was.

  Je tweede solo cd is er, en de dingen lijken je voor de wind te gaan. Hoe zie je je eigen toekomst en wat ga je nu doen?

  Nou, eerst met mijn vriendin naar L.A., maar nu voor vakantie en om wat vrienden te bezoeken hahaha. Daarna is het de bedoeling om met Cooper Inc. flink te gaan optreden in de Benelux. We hebben op dit moment een volledige show met een stuk of 30 eigen nummers, die we nu wel eens eindelijk live willen gaan brengen. Daarnaast werken we al weer aan nieuw materiaal voor de volgende cd, maar eerst gaan we de Nederlandse podia eens onveilig maken!

  top


   Relevante links:

  www.christiantolle.com
  www.studiomaasland.nl
  www.rockinc.nl


Back to top