Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 123

Hybrid View

  1. #1
    Senior Member
    Geregistreerd
    13 februari 2007
    Locatie
    Katwijk
    Berichten
    296

    Standaard

    Dan het frezen

    Netjes frezen begint bij de mal. De eerste die ik gemaakt heb heb ik na veel twijfelen weggegooid. Hoe langer ik ernaar keek hoe meer ik ging twijfelen of ie wel goed was. Ik heb 'm overgetrokken van een bouwtekening die ik 1 op 1 heb laten uitprinten bij een printshop. Ik heb 'm zo precies mogelijk uitgezaagt met de decoupeerzaag en daarna de randjes helemaal vloeiend geschuurd. Dat is een heel precies werkje waar toch wel wat tijd in gaat zitten. Echter, doe je dat niet netjes dan ben je nog veel meer tijd kwijt om de body netjes te schuren. Elke onvolkomenheid in de mal wordt overgenomen op de body en die is veel moeilijker te schuren dan een mal van 8 mm MDF.



    Om de mal niet te beschadigen heb ik een iets kleinere mal tussen de mal en de body geplaatst zodat het bitje de mal niet kan raken:



    De hele zaak met dubbelzijdig tape geplakt op de body en frezen maar.
    Ondanks dat ik heel voorzichtig kleine stukjes tegelijk freesde hapte de frees toch ineens in de nerf van het mahonie. Ik frees altijd linksom tegen de draairichting van het bitje maar de volgende keer zal ik dat soort overgangen van nerfrichting toch rechtsom doen. Gelukkig kon ik de ontstane beschadiging eruit schuren.

    Toen ik de mal eraf wilde halen bleek ie toch wel erg goed vast te zitten. Veel kracht was nodig om 'm eraf te trekken. Gevolg:



    Hier moest ik voor eerste keer toch wel zuchten. Ik kon terug naar de meubelmaker want dit valt moeilijk te fixen behalve door beschadigingen eruit te schuren.

    Het proces van de omtrek van een gitaar frezen is al vaak getoond op dit forum dus daar ga ik geen foto's aan verspillen.

    Morgen een tricky klusje: het frezen van de neckpocket.

    Slaap lekker allemaal!

  2. #2

    Standaard

    Misschien handiger om de mal op de body te schroeven i.p.v. met dubbel klevend tape te plakken. De schroeven uiteraard op de plaatsen waar later de pickup komt en neckpocket.

  3. #3

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door snaarplukker Bekijk bericht
    Misschien handiger om de mal op de body te schroeven i.p.v. met dubbel klevend tape te plakken. De schroeven uiteraard op de plaatsen waar later de pickup komt en neckpocket.
    Inderdaad, dubbelzijdig tape kan verschrikkelijk vast gaan zitten. Maar ja, dat weet je nu zelf ook Ik gebruik het alleen als ik geen andere oplossing weet te verzinnen.
    Aaron Stonebeat
    Mijn nieuwe band: Eddy Current & The Field
    Stonebeat's gitaargeknutsel in beeld: http://aaronstonebeat.mijnalbums.nl/

  4. #4
    Senior Member
    Geregistreerd
    13 februari 2007
    Locatie
    Katwijk
    Berichten
    296

    Standaard Neckpocket.

    Ook voor de neckpocket heb ik eerst een mal gemaakt. Dit volgens een methode die ik een aantal jaar geleden (misschien wel hier) op het internet heb gezien.

    Eerst neem ik een stuk mdf. Daar zet ik een winkelhaak op en trek een mooie streep precies haaks op de zijkant. Dan leg ik de hals op de middenstreep en lijn 'm uit mbv twee kleine balkjes en een grote geodriehoek:





    De geo centreer ik tussen de balkjes en dan draai ik het geheel totdat de middenlijn van de geo precies op de centerline van de mal ligt. Als de lijn van de mal dan ook het midden van de hiel van de hals raakt dan zit je goed.

    Dan heb ik een paar dunne latjes met tape om de hiel van de hals geplakt en de hals verwijderd. Bovenfrees erop en het lagertje langs de latjes laten lopen. En zie daar, de mal is klaar.

    De mal op de gitaar en frezen maar. Resultaat:



    Nog even de hals erin en met de brug en twee snaren controleren of de zaak goed recht zit:



    Na controle zag ik dat de brug ongeveer 2mm naast de lijmnaad van de top uitkomt. Niemand die dat gaat zien.

    Weer een klusje geklaard. Zo direct de rest van het freeswerk.

  5. #5
    Senior Member
    Geregistreerd
    10 september 2008
    Locatie
    Almelo
    Berichten
    1.215

    Standaard

    Ik realiseer me net dat je bijna dezelfde gitaarbody hebt gemaakt als ik (afgezien van de hardware en afwerking) en ik heb hier echt veel tips gezien hoe ik het beter had kunnen doen.

    Je hebt een pracht van een pannenkoek gebakken, chapeau! Ik kan niet wachten op het lakproces!
    Laatst gewijzigd door Yoshida; 13 september 2009 om 10:51
    Volg de bouw en foto's van mijn Dragonwing elektrische gitaar

  6. #6

  7. #7
    Senior Member
    Geregistreerd
    13 februari 2007
    Locatie
    Katwijk
    Berichten
    296

    Standaard

    Dan de rest van het freeswerk.

    Voordat ik met de neckpocket en de rest van de cavities begin leg ik altijd de slagplaat en de brug op de body. Zo weet je waar de brug ongeveer (+/- een mm) komt en dan kan je aftekenen waar de onderkant van de nekpocket moet komen. Dit natuurlijk om de mensuur kloppend te krijgen. De laatste mm doe je door de brugzadels te verstellen.

    Wanneer de brug en slagplaat er toch opliggen kun je gelijk de elementgaten en de controlplate aftekenen.

    De elementgaten frees ik ik mbv de mallen van Stewart McDonald en de cavity van de controlplate doe ik gewoon met 4 dunne latjes als mal. Na heel veel houtsnippers krijg je dan dit:



    De oplettende lezer heeft het al gezien. Er is iets misgegaan bij het frezen van de controleruimte (klinkt minder rock 'n roll). Op het laatste stukje schoof een van de latjes wat opzij (wegens gebruik van te weinig dubbelzijdig tape. Het is ook nooit goed).



    GRRRRRRRRRRR. Ik kan de plaat wel iets verschuiven over de misser heen maar dan zit ie net niet lekker. Daarom toch maar een uurtje extra geinvesteerd om er een stukje in te plakken en bij te frezen. Achteraf weer erg blij dat ik dat gedaan heb.





    De gaatjes in de neckpocket en die voor de snaren heb ik gedaan met mijn allerbeste aankoop ooit: Mijn kolomboor:



    En toch zitten de gaatjes voor de snaarbusjes achter nog niet helemaal perfect. Aan de achterkant zaten twee gaatjes zo dicht bij elkaar dat ik die twee busjes een vlak kantje heb moeten geven omdat ze anders niet naast elkaar pasten.

    Wie vertelt ons nu de ultieme truc om die dingen perfect op een lijn te krijgen?

    En dan nog even passen:



    Blij, blij, blij.

    Dit gedaan hebbende gaan we ons opmaken voor mijn favoriete maar bloed, zweet en tranen kostende onderdeel: Het lakken.

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •  
Back to top