Ukeloeder
Uke's "Wat Eten We Vanavond?" vega quote blog
door
on 4 oktober 2013 at 20:13 (2738 Bekeken)
Köttbullsmacka
In de serie (?) Zweedse posts is hier één van de favorieten van veel Zweden, köttbullsmacka, ofwel broodje bal. Niet zoals wij hem kennen met een vuistgrote bal 'uit de jus' maar met kleine balletjes, köttbullar, op een boterham of een broodje. En niet met mosterd of pindasaus, maar bij voorkeur met rodbetssallad; rode bietensalade. Het broodje wordt gegeten als snelle lunch of als snack na het werk, gehaald bij benzinestation, supermarkt of bakker.
Vanmiddag maakte ik er weer één, als lunch, naast een kop bloemkool-mosterdsoep van gisteren.
1 bolletje
1 schep bietensalade
2 balletjes
hardgekookt eitje
evt klodder mayonaise
Snij je bolletje door zoals je dat voor een broodje kaas of whatever gewend bent. Druk een flinke schep bietjessalade op één helft. Vis de twee lekkerste balletjes uit de pan, snijd ze door en leg ze op de salade. Snijd het gekookte eitje in kwarten en leg een kwart (waarom niet twee kwarten? doe 's gek) tussen de balletjes. Broodje dicht en je köttbullsmacka is al klaar. Ik doe er naar een goede traditie uit Dalarna ook een klodder mayonaise op voor ik het broodje dicht vouw. Het eet niet netjes, maar ik hoorde een wijs mens ooit zeggen dat wat lekker is, best vies mag zijn. Wat vies is kan maar beter lekker kan zijn dan.