Welkom op het GitaarNet.
 • Willem Huetink

   DE GITAAR VAN...

  WILLEM HUETINK

  Willem Huetink speelt al zo'n jaartje of dertig basgitaar. Na een kortecarrière als drummer bij het plaatselijke jongerenkoor in de RK Beatmis,besloot hij wijselijk voor een instrument te kiezen en dat werd debasgitaar, immers slechts vier snaren, meestal monofoon, dus gemakkelijkzelf te leren. Met behulp van de bekende oude radio, een splinternieuwe Mayabas en plaatjes van Long Tall Ernie & The Shakers leerde hij zichzelf spelenen deed hij zijn eerste pasjes op het baspad. Hij ging spelen inschoolbandjes, lokaal bekende bandjes, regionaal bekende bandjes en zo gingdat alsmaar verder. Echt héél bekend als bassist is hij niet geworden, maarde meeste mensen kennen hem doordat hij al ruim vijftien jaar basgitaren enapparatuur recenseert en muzikanten interviewt voor Music Maker.Na lange tijd op allemaal andere bassen te hebben gespeeld, heeft hij eenjaartje geleden zijn oude Fender Precision weer herontdekt en is daarhelemaal blij mee.

  Kijk voor meer info over zijn bands, spullen en niet te vergeten 'HetBasarchief' op zijn website: www.histobass.nl.  Willem Huetink
  Fender Precision

  bouwjaar: 1972
  snaren: Ernie Ball Hybrid Slinky: .045/.065/.085/.105 (Fender)
  versterking: Dynacord BS412 combo met EVM-15L, Dynacord BS414 luidsprekerkast met EVM-15B, Dynacord Reference 210 luidsprekerkast, Craaft CA 300 eindversterker
  effecten: Zoom 506B, Akai Deep Impact

  luister naar geluidssample:

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Het is oorspronkelijk een sunburst Fender Precision Bass uit 1972, die ik in1976 voor fl. 975,= inclusief EKO koffer tweedehands aangeschaft heb bijMuziekhandel Servaas in Den Haag.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Dat kun je wel zeggen. Toen dat een beetje in de mode kwam, heb ik metbehulp van een stuk glas alle lak van de bas geschraapt en hem helemaal kaalgemaakt. Daarna in de cellulose lak gezet, maar dat duurde ook weer nietlang. Nu is de body gewoon geolied. Vervolgens met beitel en boor een gatgemaakt tussen element en brug, zodat ik zo'n cremekleurig DiMarzio PJ-setjekon plaatsen, dat daarna weer vervangen werd door EMG. Dat spul moest jetoen nog in Duitsland halen en was er ook nog niet als PJ-set, zodat iksamen met een collega een J-setje kocht en dat met hem 'deelde'. Ik gebruiknu het J-halselement als brugelement. Nou ja, verder nog een Badass brug eneen koperen topkammetje en dat soort dingen. Een keertje laten herfretten enalle potmeters laten vervangen. Dat lelijke gehak en geboor in de body iseen keer elegant opgelost door mijn vriendin die meubelmaakster is. Zijheeft een blokje kersenhout met een randje purperhart in de body gelijmd endaarna het J-bass element netjes teruggeplaatst.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Vroeger was ik helemaal een freak op zoek naar het 'ultieme geluid'.Voortdurend bezig met ditjes en datjes rondom basgitaren en versterking. Nuheb ik dat veel minder. Dat komt ook omdat er in die vijftien jaar voorMusic Maker wel het een en ander door mijn handen is gegaan. Dan ga jevanzelf een beetje relativeren.Ik geloof dat er aan deze bas inmiddels wel genoeg is geklust. Ze is nugewoon goed.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik denk dat uit het voorgaande wel duidelijk is geworden, dat een krasjemeer of minder mij niet zoveel uitmaakt.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Af en toe een beetje schoonmaken/invetten met een mix van 50% gekooktelijnolie en 50% terpentijnolie. Dat werkt ongeveer hetzelfde alscitroenolie. Verder maak ik de achterkant van mijn hals mat met droogwaterproof schuurpapier (korrel 1000) wanneer die te veel gaat 'plakken'.
  Wanneer je je bas oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Nou, ik ben niet zo'n type dat voor de lol een avond met de bas op de bankmet nootjes gezellig gaat zitten doen en ik hou ook niet zo van repeteren,dus dan komen er weinig nieuwe riffs bij. Ik wil gewoon met een bandjeoptreden. Die bas is dan eigenlijk meer een alibi.
  Beschrijf het geluid van je bas.
  Warm en laag, waar je tegenaan kunt leunen, met de 'perfecte' combinatie vanronk en knor en een 'plukje' waar menigeen zijn vingers bij zou aflikken.
  Wat maakt het geluid van je bas; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De geschiedenis van het instrument (zie vraag 1 t/m 5). En natuurlijk mijnvingers en spel en opvatting.
  Heb je weleens met je bas geslapen?
  Natuurlijk niet.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Helikopter.


Back to top