Welkom op het GitaarNet.
 • PHILIP BAUMGARTEN

   DE GITAAR VAN...

  PHILIP BAUMGARTEN

  Ik ben geboren in 1952 en speel nu 30 jaar bas. Eerst alleen basgitaar, delaatste 10 jaar ook contrabas. Ik speel altijd in een heleboel bandjes dieik af en toe erg goed vind, maar die nooit veel bekendheid hebben gekregen.Daarnaast word ik regelmatig gevraagd om in te vallen. Kortom, ik treed heelvaak op - terwijl ik toch alleen speel wat ik leuk vind, wat betekent dat almijn bands aan jazz gerelateerde muziek spelen.

  Op het ogenblik speel ik (onder meer) in een super origineel trio met PeterPot (trekzak) en Bert Kleijn (drums). Daarmee spelen we een kruising tussenjazz, folk, funk en Latin op een manier die volgens mij nooit vertoond is.Luister maar even!

  Toen ik (op mijn veertigste) de contrabas 'ontdekte', dacht ik dat ikeindelijk mijn instrument gevonden had. Grappig genoeg is met het groterworden van mijn vaardigheid op de contrabas hetzelfde gebeurd op de fretlozebasgitaar, zodat ik nu van beide de instrumenten enorm geniet.

  Overal waar ik kom kennen bassisten mij, wat een grappige ervaring is. Zekennen mij door de rubriek Basles op mijn website (www.baumgarten.nl), diezich in een warme belangstelling mag verheugen en waarvoor ik veelwaardering krijg. Leuk hoor.

  Website: www.baumgarten.nl  Philip Baumgarten
  Rikkers basgitaar

  bouwer: Ferdinand Rikkers
  versterking: MarkBass Combo 121

  luister naar geluidssample:
  Kuieren (bassolo)

  uit: live in jazzcafé de Spieghel (Pot, Baumgarten, Kleijn)

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb mijn gitaar laten bouwen door Ferdinand Rikkers, een gitaarbouwer uitGroningen waar ik woon.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ik heb er nog niets aan veranderd, zij bevalt gigantisch goed. Wauw, wat eenfantastische gitaar! En heel betaalbaar voor die klasse. Achteraf gezien hadik het actieve deel trouwens wel weg kunnen laten; ik hou meer van hetpassieve geluid, dat vind ik toch warmer en natuurlijker klinken. Maar ja,ik heb er geen last van dat het er zit. Laat maar lekker zitten.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Never nooit. Daar is Ferdinand voor. Die heeft daar veel meer verstand van.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik zie mijn gitaar als gebruiksvoorwerp en zo behandel ik haar ook, ik benniet overdreven voorzichtig. Ik moet die gitaar regelmatig in de oliezetten, maar omdat ik zoveel speel, komt dat er eigenlijk niet van. Dat zieje dan ook... Zelfs afstoffen vergeet ik meestal. Op mijn contrabas zijn dekrassen allang niet meer te tellen, dat zijn er echt honderden. Maak ik meniet druk over. Just another scratch on my bass. Als hij het maar doet.Anders zou ik ook geen leven hebben hoor. Ze zijn niet te vermijden, nietdoor mij althans.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee dus. Weet ik veel.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Er is altijd wel iets waar ik een tijdje mee bezig ben - tot ik het kan,natuurlijk. Dat is zelden één en dezelfde lick of akkoord, technisch heb ikweinig problemen en de akkoorden ken ik onderhand wel, maar meer eenbenadering, een bepaalde ritmische indeling, aan harmonie ed.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Het is niet één geluid. Ik kan hem echt als een typisch fretloze gitaarlaten klinken, hij kan lekker knorren, diep klinken, helder, hoog,staccato...allemaal prachtig.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Je persoonlijke smaak bepaalt vooral hoe je klinkt. Daarnaast moet de gitaarzelf goed zijn. Het heeft ook veel met techniek te maken; sommige bassistenkunnen zelfs een vreselijke bas nog heel aardig laten klinken. En dan heefthet ook nog te maken met de versterker die je gebruikt. Bij mij is dat eenMarkBass Combo 121, erg goed en maar 16 kilo zwaar, ook heel prettig.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ik zie mijn bassen wel als vrouwen, maar in bed heb ik toch liever eenheerlijke vrouw van vlees en bloed. Maar ik hou wel erg veel van ze hoor.Van mijn bassen bedoel ik.
  Ooit wil ik graag nog een...
  ...contrabas waarover ik net zo tevreden ben als over mijn gitaar. Een met eenDuits model (hangende schouders), super vlakke hals, een vol en flinkgeluid, en veel sustain. Weet je er een voor me?


Back to top