Welkom op het GitaarNet.
 • MAURICE RUGEBREGT

   DE GITAAR VAN...

  MAURICE RUGEBREGT

  Gitarist Maurice Rugebregt heeft gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium, alwaar hij nu ook doceert op de afdeling Wereldmuziek. Hij heeft bovendien privé-lessen gevolgd in New York bij Jim Hall en Peter Bernstein en in Rio de Janeiro bij Nelson Faria en Ricardo Silveira. Maurice heeft zich naast de jazz als een van de weinigen in Nederland ook gespecialiseerd in Braziliaanse muziek.

  Hij heeft gespeeld en opgenomen met oa Sioh Maluku, Denise Jannah, ZUCO 103, Josee Koning, Batida, Lilian Vieira, Benjamin Herman, Bert van den Brink, Deep River Quartet, Laura Fygi, Julya Lo'ko. Maurice leidt zijn eigen Cubaanse jazzformatie RIBOET en is onlangs een gitaarduo gestart met flamenco-specialist Arturo Ramon.

  Pers uitspraken over zijn CD 'Sioh Maluku':

 • Limburgs Dagblad:"Het spel van Rugebregt is van hoog niveau, zonder dat zijn gitaar het hele album domineert."
 • Music Maker:"De arrangementen zijn stuk voor stuk prachtig uitgevoerd en ook het melodieuze en subtiele spel van Rugebregt is erg stijlvol."
 • Haagsche Courant:"Nergens gedwongen, altijd natuurlijk, waarbij de zacht golvende oorspronkelijke melodieën voelbaar blijven: een aangename kaleidoscoop van liedjes van verlangen."
 • Het Parool:"Maurice Rugebregt is een bescheiden mens. Zoals hij praat, zo speelt hij ook: ingetogen en vriendelijk. Geen noot te veel."
 • NTB Muziekwereld:"Gedoseerde albumopbouw waarin de kracht van de stilte de generator van dit album is.Klasse !"
 • Website: http://www.siohmaluku.nl  Maurice Rugebregt
  Guild X-50

  snaren: Half round (012-052)
  bouwjaar: 1964
  effecten: Lexicon galm
  versterking: Fender Blues de Ville

  luister naar geluidssample:
  Hele hela rotan é (Tug-of-war) - fragment
  uit: Sioh Maluku

  luister naar geluidsfragment

  luister naar geluidssample:
  Gandong é (Family) - intro
  uit: Sioh Maluku

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Mijn Guild X-50 uit 1964 heb ik in 1993 gekocht in New York bij Sam Ash. Volgens de verkoper wilde niemand 'm kopen omdat hij geen cutaway heeft....... Voor mij is dat geen probleem !
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  De vorige eigenaar had er al een Gibson element in gezet. Als ik me niet vergis, zat er origineel een witte single-coil op. Voor de rest is alles nog origineel.Sindsdien heb ik er zelf niets aan veranderd.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ik laat alles doen door gitaarbouwer Harry Fuhler uit Emmen.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Krassen op de achterkant van de body vind ik minder erg dan op de voorkant.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Niets bijzonders, gewoon een droge doek. Het scheelt dat ik geen zweethanden heb.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Nooit. Bij inspelen komt er iets uit wat er op dat moment in m'n hoofd zit; of een melodie, of een bepaald interval of een mooi jazz-akkoord.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Typische Guild jazzgeluid. Warm, maar tegelijkertijd ook helder en transparant. Ik zou zeggen: natuurlijk akoestisch. Vooral als ik de volume-potmeter op de gitaar ietsje dichtdraai en dan in vieren ga begeleiden (a la Freddie Green....) dan geniet ik echt van mijn eigen geluid.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Mijn vingers zijn wel het meest doorslaggevende in combinatie met de Guild en mijn Fender Blues de Ville versterker. Half round snaren (012-052) in combinatie met mijn Lexicon galm maken het geheel af.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Niet bewust. Het komt nog wel 's voor dat ik tot diep in de nacht doorga met studeren en dan word ik zo moe dat ik zittend in slaap val terwijl ik nog mijn gitaar vast heb.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Ik zou graag nog een oude Gibson Birdland willen hebben. Ik ben zelf niet zo groot, dus ik hou wel van die kleinere maten jazzgitaren. En die Birdland ziet er ook mooi uit.


Back to top