Welkom op het GitaarNet.
 • Barend Tromp

   DE GITAAR VAN...

  BAREND TROMP
  "Op mijn fietsje met tegenzin naar de gitaarles, dat is het eerste wat ik me kan herinneren. Later toen ik wat meer zinnige noten uit de gitaar wist te toveren, kreeg ik de smaak de pakken en toen werd ik heel fanatiek. Ik ben begonnen op een staalsnarige akoestische gitaar en later overgestapt naar een klassieke gitaar. Ik was in die tijd een echte hardrocker en ook wilde ik natuurlijk kunnen raggen, dus er moest een elektrische gitaar komen. Dat werd een stoere Aria Flying V. Toen ik 15 jaar was begon ik ook gitaar te spelen in mijn eerste hardrock bandje: covers van Metallica , Iron Maiden etc., maar ook schreef ik toen al eigen muziek. Ondertussen bleef ik nog klassiek gitaar spelen en ik vond dit zo leuk dat ik naar het conservatorium ging om klassiek gitaar te studeren. Na het conservatorium heb ik ook nog de studie Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam afgerond."

  "Rond mijn 18e begon ik met bassen. Mijn eerste band waarin ik bas speelde was Arabesque; een soort instrumentaal rock/fusion trio met gitarist Joop Wolters. Ik was toentertijd erg beïnvloed door bassisten als Stuart Ham en Dave LaRue... zeg maar het meer freakerige werk. Ik kon mijn klassieke gitaartechnieken zo ook toepassen op mijn bas. Met Arabesque hebben we ook een cd opgenomen.Later speelde ik nog bas in Lemur Voice, dit was progressieve metal. Hiermee hebben we twee cd's opgenomen.Na die tijd ben ik Chapman Stick gaan spelen, dit deed ik ook al in Arabesque en Lemur Voice, maar in Darshan gebruikte ik de Stick meer als een gitaar, omdat we al een bassist hadden. Darshan was een eigenzinnige psycheledische band met invloeden van King Crimson en Bjork. Ook speelde ik gitaar in Darshan.Na Darshan speelde ik bas in Slow Poke Rodrigo…dit was drum and bass, two-step muziek."

  "Sinds 5 jaar ben ik bezig met sitar. Ik ben hiervoor een half jaar naar India geweest waar ik iedere dag les kreeg op de sitar. Momenteel speel ik nog steeds fanatiek sitar... zo fanatiek zelfs dat de Chapman Stick heeft moeten wijken! Door tijdgebrek en omdat ik sitar leuker vind.Momenteel speel ik sitar in een Indiaas muziekensemble met gitaar en tabla.Ook speel ik gitaar in Venus Monkey. Dit is singer-songwriter achtige muziek. En sinds kort speel ik weer met mijn oude Arabesque maatje Joop Wolters. Ik speel bas in zijn live trio."

  zie www.myspace.com/barendtromp

  zie ook: website Lemur Voice / www.joopwolters.net
  Barend met zijn sitar
  Yamaha BB1000S (x 2)

  verdere gear:

  Gitaar:
  Godin sdtx (electrisch)
  Godin A6 (semi-akoestisch)
  Hannika (klassiek)

  Gitaareffecten:
  Losse pedaaltjes
  Lexicon Jamman
  Boss GT5

  Gitaarversterker:
  Hughes and Kettner Attax 200

  Bassen:
  Fender Jazzbass fretloos
  Aria SB1000 met ingebouwde EMG pick ups
  Yamaha BB3000A

  Baseffecten :
  EBS octaver
  EH Qtron
  EH Octave Multiplexer
  EH Bassballs
  DE Cool Cat chorus

  Basversterker :
  Glockenklang Heartcore top
  Gallien Krueger 4X10 basbox

  Sitar :
  Rikhi Rham
  Nitai Chandra Nath

  snaren:
  Voor zowel gitaar als bas D´addario.
  Voor gitaar gebruik ik 010 en voor bas wat voor handen is.

  geluidsfragmenten:

  Akasha (Lemur Voice - Insights - Magna Carta 1996)

  luister naar geluidsfragment

  Groove Inc. - 2005

  luister naar geluidsfragment

  Paragraph (Arabesque - Beyond the Veil - 1994)

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Al mijn gitaren zijn standaard. Iedere gitaar die ik koop moet wel een andere sound hebben of een andere functie. Zo ben ik tegenwoordig helemaal gek van de oude BB serie bassen van Yamaha. Ik heb 2 BB1000S bassen, maar die heb ik allebei anders gestemd: eentje in de standaard stemming en eentje in een BEAD stemming, dus de laagste 4 snaren van een 5 snarige bas. Op mijn Aria SB1000 bas gebruik ik een tenor stemming (ADGC), dus de hoogste 4 snaren van een 6 snarige bas. Elk instrument gebruik ik zo voor een ander doel. Wil ik meer akkoorden spelen, dan pak ik de tenor bas en wil ik lekker laag knepperen pak ik die lage stemming.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Niet zo veel. Meestal stel ik zelf de snaarhoogte een beetje af. Ik hou van een lekker lage actie, tegen het rammelen aan. Ik ben niet zo iemand die meteen aan de halspin gaat draaien, dat laat ik liever aan experts over.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Dat valt wel mee. Ik heb er niet zo'n geduld voor. Meestal heb ik meer zin om te oefenen.Ieder zijn vak zullen we maar zeggen.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben redelijk voorzichtig met mijn instrumenten, alhoewel ik krassen niet zo erg vind... alleen de eerste deuk doet altijd pijn!! Bij oude bassen vind ik het juist ruig als ze afgeragd zijn en vol lakschade zitten!! Zo'n oude gehavende Fender van Jaco Pastorius vind ik er te gek uit zien. Je moet aan de gitaar kunnen zien (en horen) dat hij oud is. Als je dat dan gaat nabootsen vind ik dat weer minder.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Voor het schoonmaken van mijn gitaar gebruik ik Dash 3... nee grapje... ik gebruik Dr. Stringfellow Lem-oil voor het schoonmaken van mijn gitaar, dit gebruik ik ook af en toe op mijn sitar.Ook gebruik ik regelmatig Fast Fret op mijn snaren, zowel op gitaar als bas. Dit geeft je snaren weer een beetje nieuw leven en haalt het vuil van de snaren, en het glijdt lekker!Op bas kook ik soms ook mijn snaren uit om geld te besparen. Maar vaak laat ik de snaren er ook zeer lang op zitten, soms wel een jaar of nog langer.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik speel bijna altijd iets anders. Ik houd er niet zo van om dezelfde dingen te spelen, dan raak ik snel verveeld. Op sitar heb ik een vaste oefenroutine van 2 uur per dag waarbij ik wel bijna iedere dag hetzelfde strakke schema aanhoud. Dat begint meestal met 10 minuten aan één stuk dezelfde ladder op en neer te spelen. Na die 10 minuten doe ik weer een andere oefening 10 minuten zonder te stoppen, en dan probeer ik de snelheid iedere week iets op te voeren, zo train je je uithoudingsvermogen en help je je techniek vooruit. Voor de rest oefen ik improvisatie en zoek ik veel van cd's uit. Op bas en gitaar heb ik op dit moment een minder strak schema omdat ik dat 'vroeger' al gedaan heb. Ik probeer nog wel veel nieuwe dingen uit.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Mijn Yamaha's hebben een lekkere vintage sound... het zijn echte funk beesten. Die Aria klinkt heel helder met veel hoog. En die Fender fretless klinkt heel warm: een beetje een Mick Karn soundje (één van mijn bas helden)
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Natuurlijk is het belangrijk dat je een goede gitaar hebt... maar uiteindelijk geven je vingers de doorslag qua sound: de manier waarop je de snaren aanslaat en hoe je afdempt etc. Ik sla zelf vrij hard aan en dat bepaalt mede mijn sound. Een goede muzikant kan zelf uit de meest belabberde gitaar nog een goede sound halen, ik weet het, het is een cliché maar wel waar.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ik weet niet of mijn gitaar dat wel wil!!!... haha... Nee, ik houd meer van levende objecten in mijn bed, bovendien kan mijn gitaar niet zo goed afwassen en koken; om maar niet te spreken van strijken!! Oh ja, en hij snurkt!!
  Ooit wil ik graag nog een...
  Gitaar die niet snurkt!! Nee, even serieus: ik wil nog ooit een te gekke oude fretloze Fender Jazz bas, helaas zijn die bijna niet te betalen. Oh ja, en een zwembad in mijn tuin.


Back to top