Keep 'm coming Jeroen.
Geweldige lessen, erg verduidelijkend.![]()
Keep 'm coming Jeroen.
Geweldige lessen, erg verduidelijkend.![]()
Boeiend. Zo had ik eens een 'discussie' met een jazzmusicus van het conservatorium die een uitgesproken C negen interpreteerde als een groot-groot-groot none-akkoord; een dominant-none-akkoord was, zo zei hij een C7+9. Het is zaak om bij akkoordsymbolen een concensus te hebben, dus prima lijstje.
Die akkoordsymbolen zijn al veel eerder in de geschiedenis te vinden als basso continuo; een bolletje is een afkorting voor kleine terts en verminderde kwint op de bas. Met een zeven erachter wordt het een kleine terts, verminderde kwint en verminderd septiem (dubbel mol-7; bb7).
Een bolletje met een streepje erdoor staat voor halfverminderd, doordat de verminderde septiem chromatisch verhoogd wordt. Ander voorbeeld is een schuin streepje door een 4, waarmee een verhoogde kwart wordt aangeduid bovenop de bas.
Om bovenstaande te illustreren; denk een F als bas. De becijferde bas geeft een 2 en een 4 met een streepje erdoor; een secunde op de bas en een overmatige kwart. Een secunde op de bas is een G, een overmatige kwart een B. In zogeheten commerciële akkoordsymbolen zou dit akkoord G7/F genoemd worden; de toonsoort is C mineur, en van de Bes wordt een B gemaakt (als leidtoon voor C en grote terts op G, zodat er een dominant akkoord ontstaat).
Excuus als dit verhaaltje niet boeiend was.
Kan iemand dit alles even naar het Zuid Ethiopisch vertalen.
Interessant verhaal TJ, maar de bedoeling was om het juist allemaal wat minder verwarrend te maken
![]()
Tja, misschien iets te gortig.
Maar, als je kan: editeer je beginpost;
Cdim (C°): 1 b3 b5
Cdim7 (C°7): 1 b3 b5 bb7
Chalfdim7 of Cm7b5 (Cø7): 1 b3 b5 b7
ik zou al die intervallen met kleine tertsen gewoon als m3 aanduiden, maar ik geloof dat "b3" jazzjargon is, of gitaarnetjargon.![]()
Leuk topic, goede info!
Ik merk zelf dat het gros van de studerende gitaristen heel veel moeite heeft met de
verschillen tussen de typen "add9", "9" , "Maj9", "sus2". Misschien een idee om die varianten ook in de openingspost toe te voegen?
C add 9 = 1-3-5-9 (C-E-G-D) met de 9 (D) een octaaf hoger dan de grondtoon in de voicing, niet als secunde naast de C.
C 9 staat er volgens mij al.
C Maj 9 = 1-3-5-7-9 (C-E-G-B-D) op gitaar vaak de kwint weggelaten om speelbaar te houden.
C sus 2 = 1-2-5 (C-D-G) De terts is "suspended" -> geschorst. De secunde D wordt meteen naast de grondtoon C gespeeld in plaats van een octaaf erboven zoals bij een 9 / add9 akkoord.
heb ooit eens een zangeres begeleid tijdens een jamsessie en zij had bladmuziek bij zich, altijd handig! Ik kende het nummer niet dus ik moet het prima vista lezen. Het eerste akkoord was genoteerd als CM, verderop stond er ergens Cm... wist ik veel dat de CM een C majeur moest voorstellen (want een grote M, dus grote terts..) en de Cm dus mineur... kleine m, kleine terts... sjezus.... gelukkig dacht iedereen dat de zangeres vals zong, hahaha! (Dat krijg je met nummers die niemand kent...)
Beetje eenduidigheid in akkoordsymbolen zou best fijn zijn.....
Soul, funk & jazz: www.tracintracy.com
Favorieten/bladwijzers