Naar aanleiding van dit topic maar even een apart draadje geopend voor deze uitleg.

Een vactrol is niets anders dan een LED en een LDR in één behuizing welke vooral lichtdicht moet zijn voor een juiste werking. Hier liggen ze nieuw in de la en kosten veel minder dan een tientje dus het loont niet de moeite om een vactrol te reanimeren. Toch ben ik in het verleden eens aan het stoeien geweest met zo'n ding, zuiver uit nieuwsgierigheid. Bij de meeste exemplaren is de LED uitgeblust waardoor de lichtopbrengst sterk is afgenomen of zelfs helemaal niet meer werkt. Hieronder een vactrol waarvan de ledzijde is open geslepen.



Duidelijk is de LDR te zien en ook te meten. Zou je er een ohmmeter aanhangen kun je goed waarnemen wat het verschil in weerstand is als je het gaatje afdekt. Bij voldoende daglicht is het door de huid binnendringende licht genoeg om de LDR te laten reageren.






Dit exemplaar heeft dus een donor LED geimplanteerd gekregen. Daarvoor is een heldere witte LED het best bruikbaar, dus geen geel, rood, blauw of groen. Het best kun je een groot type nemen waarvan de kop is verwijderd.










Hier is goed te zien hoever je kan gaan, het is natuurlijk niet de bedoeling de draadjes door te snijden. Een goede loep en vaste hand is wel aan te bevelen.








Daarna moet het ruwe oppervlak wel even gepolijst worden anders komt er niet veel licht uit.








Het licht emiterende diode lichaam is nu goed te zien.








Nog een beetje meer detail vwb de afstand tussen voorzijde en draadjes.








De nieuwe LED in positie gebracht.








En het geheel goed lichtdicht afgesloten.









Zoals je ziet is het niet de moeite om deze klus uit te voeren tenzij het je hobby is. De originele karakteristiek is nu ook ver te zoeken dus deze gereanimeerde vactrol is alleen bruikbaar om echt te schakelen.


Frans.