Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Weergegeven resultaten: 1 t/m 7 van 7
 1. #1

  Standaard Hofner Flattop 1974 andere brug

  Hallo,

  Raar verhaal, ik heb al geruime tijd een Flattop van Hofner uit 1974 liggen, met een nogal merkwaardige brug. Ik vraag me af of dit de originele is. Het lijkt me de brug van een Nylonsnaar terwijl het toch duidelijk een staalsnaar gitaar zou moeten zijn.
  Als ik van binnen de brugplaat voel zitten daar geen gaten in voor de pins, maar het kan natuurlijk dat ook deze brugplaat is vervangen.

  Weet iemand iets meer over dergelijke gitaren?

  Trouwens, ik vertrouw deze brug niet om door de gaatjes aan de achterkant er stalen snaren op te zetten: die richel overlangs is veel te diep om genoeg stevigheid te garanderen. Trouwens, de brug begint los te raken, dus er moet toch opnieuw gelijmd worden, dan maar beter een nieuwe brug.

  En dat brengt mij bij de vraag; hoe pak je zo-iets aan? Het lijkt mij dat je toch een soort conische gaten door brug, top en brugplaat moet aanbrengen met zo'n gatruimer (dus eerst ondermaats gat boren, neem ik aan?).
  Maar als er geen gaten in de top en plaat zitten, moet je dus helemaal from scratch beginnen.
  Hoe bepaal je dan de plaats? Gewoon de juiste plek van de brug bepalen en dan maar beginnen?

  Tips en trucs zijn welkom.

  Groeten,
  newpjeut uit Tollebeek.

 2. #2

  Standaard

  Ik heb even gewacht met antwoorden omdat ik geen specifieke kennis heb over Höfner gitaren uit 1974. Ik kan echter wel enkele algemene opmerkingen maken over het verschil tussen nylon- en steelstring gitaren.
  Allereerst moet je kijken naar de bebalking: klassieke gitaren met nylon snaren uit die tijd hebben altijd dunne, in waaiervorm aangebrachte balkjes, maar kunnen afhankelijk van het ontwerp WEL voorzien zijn van een bridgeplate achtige strip dwars op de balken. De bebalking van een steelstring is bijna altijd voorzien van een X-vormig stel balken die onder de uiteinden van de brug door lopen om de grotere kracht van de stalen snaren te kunnen weerstaan.

  Verder kun je naar de headstock kijken: een slotted headstock met mechanieken met een as van ca 10mm is bestemd voor nylon, 6mm voor staal. Een solid headstock is bijna altijd voor staal.

  Stalen snaren op een voor nylon ontworpen gitaar: nooit doen, gaat kapot. Andersom: kan geen kwaad, maar nauwelijks geluid omdat balken en blad veel te dik zijn voor de geringe massa van de nylon snaren, bovendien moet de actie verhoogd worden.

  Hoop dat je hier iets aan hebt.

 3. #3

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Newpjeut Bekijk bericht
  ... Het lijkt me de brug van een Nylonsnaar terwijl het toch duidelijk een staalsnaar gitaar zou moeten zijn.
  Als ik van binnen de brugplaat voel zitten daar geen gaten in voor de pins, maar het kan natuurlijk dat ook deze brugplaat is vervangen.

  Weet iemand iets meer over dergelijke gitaren?

  Trouwens, ik vertrouw deze brug niet om door de gaatjes aan de achterkant er stalen snaren op te zetten: die richel overlangs is veel te diep om genoeg stevigheid te garanderen. Trouwens, de brug begint los te raken, dus er moet toch opnieuw gelijmd worden, dan maar beter een nieuwe brug...
  Bedoel je een brug als dit?  Kan prima origineel zijn, dit zie je ook op modellen van bv. Lowden (afbeelding), Ovation, Takamine en Lag.

  Dat de brug begint los te raken is natuurlijk niet goed, maar dat kan ook bij een brug met pinnen gebeuren.

 4. #4

  Standaard

  Sorry voor het late reageren. De zangbalkjes hebben een kruisvorm, en eigenlijk alles aan deze gitaar is staalsnaar...
  Het rare is alleen die brug.

  https://drive.google.com/file/d/1vS7...ew?usp=sharing

  https://drive.google.com/file/d/1yjR...ew?usp=sharing

  https://drive.google.com/file/d/1wKb...ew?usp=sharing

 5. #5

  Standaard

  Ik heb toch echt het idee dat iemand ooit er een nylonsnaar brug op heeft gezet, geen idee waarom, en daar dan vervolgens stalen snaren voor gebruikt.

  Of weet iemand iets meer over Höfner gitaren van rond die tijd, en dat dit toch een fabrieksopstelling is?

 6. #6

  Standaard

  Nu ik de foto's gezien heb is er geen twijfel mogelijk: dit is origineel, en bedoeld voor steelstrings. Ik weet dit zo zeker, omdat ikzelf een Hofner 12-string nieuw heb gekocht in 1970 met een identieke brug. Omdat ik geen zin heb aan lastig gedoe met foto's op dit forum, een link naar een foto van een dergelijke gitaar, waar je de betreffende brug goed kunt zien: https://german-vintage-guitar.com/en...-490-from-1969 . Ik speel er nog steeds op, het enige minpuntje is het craqueleren van de lak, maar dat mag wel na bijna 50 jaar. Heb trouwens wel het originele (plasic!) kambeen vervangen door een "echte".

 7. #7

  Standaard

  oké, de foto is overtuigend: dit hoort dus blijkbaar wel zo. Dan zal ik op zoek moeten gaan naar mooie bijpassende moeren en bouten om de brug met de brugplaat vast te zetten. De brug zit sowieso niet goed vastgelijmd, maar ja, met twee schroeven hoef ik me daar ook geen zorgen meer om te maken.
  Dat maakt het allemaal wel een stuk makkelijker.

  Dank jullie wel voor jullie hulp.

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Back to top