Welkom op het GitaarNet.
  • Zoeken op producten


  • GitaarNet Specials

  • Volg de bouw van een Heeres Archtop

     SPECIAL INTERACTIEF

    Volg de bouw van een Heeres Archtop
    Richard Heeres betrekt GitaarNet en GitaarNet forumleden bij zijn nieuwste project: de bouw van een Archtop voor (jazz) gitarist Olaf Tarenskeen.
    Alex Houghton

    De Haagse gitaarbouwer Richard Heeres bouwt een archtopgitaar voor jazzgitarist Olaf Tarenskeen. In maandelijkse afleveringen vertelt de bouwer over het bouwproces van dit instrument. Richard Heeres reageert wekelijks op vragen en opmerkingen van lezers over de bouw van deze archtop. Hiervoor is een speciaal forum opgezet. Eerst stelde GitaarNet de bouwer en de bespeler een aantal vragen over het hoe en waarom van deze gitaar.

    Olaf, waarom heb je er voor gekozen om een instrument te laten bouwen door Richard Heeres? Je kunt toch ook een gitaar in een winkel kopen?

    O.T.: Daar zijn een aantal redenen voor. In de eerste plaats spreekt het geluid van Richard's 16" archtop mij erg aan. Ook het idee dat de gitaar naar mijn wensen gebouwd wordt speelt mee. Zo gaat hij voor dit instrument een hals maken die dezelfde 'feel' heeft als mijn Lowden nylonsnarige gitaar. Zeker in live situaties is dat handig. Ik kan dan makkelijker omschakelen.Speciaal voor dit model maakt Richard een cutaway, iets wat hij eigenlijk alleen bij zijn grotere modellen doet. Voor mij is de cutaway noodzakelijk omdat ik anders niet makkelijk genoeg bij de hoge posities kom.

    Je moet dus wel weten wat je wilt.

    O.T.: Dat helpt wel ja, maar het hoeft niet per se. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik al een hele tijd speel en veel gitaren heb gehad. Doordat ik les geef heb ik ook veel gitaren van leerlingen gezien.
    R.H.: Als je niet precies weet wat je zoekt kan een bouwer je helpen door een aantal mogelijkheden voor te leggen en samen keuzes te maken, op basis van zijn kennis en je eigen voorkeur. Ook nemen mensen vaak cd's mee om het geluid te bespreken.

    Heeft het feit dat Olaf 'fingerstyle' speelt, en met dunne snaren, invloed op het bouwen?

    R.H.: Omdat de krachten op de constructie kleiner zijn kan het instrument lichter worden uitgevoerd, dus met een iets dunner boven- en achterblad. Ook wordt de welving van het bovenblad lager. Dat geeft een 16" een iets moderner, open geluid en dat past beter bij de manier waarop Olaf zijn toon vormt.

    Ik hoorde dat er een 'auxillary sound port' wordt ingebouwd. Kun je uitleggen wat dat is?

    R.H.: Auxillary sound ports zijn afsluitbare gaten in de zijkant. Door een schuifsysteem is de grootte van het gat regelbaar. Door de grootte te variëren verandert de afstraling.
    O.T.: Hierdoor kan ik het geluid naar de omstandigheden aanpassen. Archtops zijn ontworpen om het geluid naar voren te projecteren en klinken voor de bespeler anders dan voor de luisteraar. Door het gat groter te maken hoor ik mijn eigen geluid beter. Vooral in studio situaties is dat heel handig.

    En hoe wordt het instrument live versterkt?

    O.T.: Met een halselement en een condensatormicrofoon. Het halselement wordt waarschijnlijk een Atilla Zoller van Shadow, of misschien een Kent Armstrong. Het condensatormicrofoontje wordt ingebouwd in de gitaar. De signalen kunnen worden gemengd, maar ik kan ook kiezen of ik met een elektrisch of akoestisch geluid wil spelen. Voor mijn eigen muziek gebruik ik een vrij akoestisch geluid, maar omdat ik ook begeleidingswerk doe wil ik over een traditioneel jazzgeluid kunnen beschikken.

    Gaan we dit instrument ook zien tijdens je tour met Alex van Voorst c.s., dit voorjaar?

    O.T.: Nee, dan is het nog niet af, dus tijdens de tour speel ik op mijn Lowden. Als ik met mijn eigen trio speel gebruik ik een van Richards' archtops zonder cutaway. Die heeft als voorbeeld gediend voor het nieuwe model. Als alles meezit is de nieuwe archtop in december klaar.

    LINKS:

    Richard Heeres reageert wekelijks (iedere woensdag) op vragen en opmerkingen van lezers over de bouw van deze archtop.

    Laatste discussies:


    »» lees verder

Back to top