Hier nog een andere methode om dezelfde ladder(vorm) in meerdere posities te spelen.

http://www.jamstudio.com/Studio/FWSo...&SongId=170156

De akkoorden Am en D kan je zien als II en V in G majeur. Je kan dus de G pentatonisch majeur ladder spelen over beide akkoorden. Maar je kan ook de ladders behorend bij de afzonderlijke akkoorden spelen. Dus A pent.min en D pent.maj.

Dit lijkt allemaal erg veel om in één keer te onthouden, dus splits ik al deze informatie in 2 groepen:

1. Positie

Je kan alle 3 de bovengenoemde ladders over heel de hals uit je hoofd gaan leren, maar dit is best wel een hoop werk, en eigenlijk niet nodig, want je kan ze alle 3 ook in slechts 1 positie terugvinden:

G pent.maj in 5e positie
A pent.min in 5e positie
D pent.maj in 5e positie

(welke ladder krijg je als je deze 3 samenvoegt?)

2. Vorm

Zoals je in les I kan zien, kun je dezelfde vorm ook doorschuiven. Zo kan je bijv de vorm van A pent.min in 5e positie, doorschuiven naar de 7e en 12e positie om de 3 eerder genoemde ladders te spelen:

A pent.min in 5e positie
D pent.maj in 7e positie
G pent.maj in 12e positie

(ook deze 3 komen eigenlijk voort uit 1 ladder)

Samenvatting

Je ziet dus dat je heel wat meer kan met pentatonische ladders, meer dan je misschien verwacht had of gewend bent. Blijf dus niet hangen met 1 ladder in 1 positie, maar schuif dezelfde vorm eens door en luister of je het vindt kloppen. Of probeer binnen dezelfde positie van ladder te veranderen. Oefen dit met het bovenstaande voorbeeld en ga dan eens kijken of je dit ook zelf kunt toepassen op andere liedjes.