Het 'Hendrix akkoord' E7#9, in welke toonsoort staat deze?![]()
Het 'Hendrix akkoord' E7#9, in welke toonsoort staat deze?![]()
Het akkord zelf?
Heeft grondtoon E.
Wat TS denk ik bedoeld is dat er in de E7 een grote terts zit, maar een octaaf hoger is de verhoogde 9 een soort van kleine terts.
Het leven heeft geen zin.
Maar ik toevallig wel.
Maarten van Roozendaal.
Maar ok, het zit dus in toonsoort E??Oorspronkelijk geplaatst door sjoerd5
Toonsoort is iets anders. Toonsoort wordt niet bepaald door 1 akkoord.
Maar, wat zou een E7#9 anders zijn dan een E akkoord?
Hoe Hendrix hem gebruikt wel ja, als lekker vieze vamp. Maar het kan ook een vijfde (gealtereerde) trap zijn in A (meestal mineur).Oorspronkelijk geplaatst door Silco
Ik heb hem door.Oorspronkelijk geplaatst door Voidhead
Jeroen, jij zegt dus eigenlijk dat een E akkoord ook in toonsoort C kan. Terwijl hier eigenlijk Em in hoort?
Maar als ik dan een liedje/akkoorden schema wil maken, bepaal ik dan gewoon de akkoorden die ik wil, of bepaal ik een toonsoort?
Een toonsoort
A mineur...een gealtereerd dominant-akkoord lost op in mineur. C heeft idd. een Em als 3e trap, maar in A mi is de 5e trap E7.
@Silco:
Dat hangt er vanaf of je een voorspelbaar liedje wilt maken (gewoon alles uit de toontrappen halen) of het wat interessanter wilt laten klinken. Akkoorden gebruiken die een halve noot hoger (vakje verder) zitten dan een verwacht akkoord kunnen al erg verfrissend werken.
Nou, ii-Valt-I (dus oplossen in majeur) hoor je in de jazz minstens zo vaak als ii-Valt-i (mineur).Oorspronkelijk geplaatst door ErikE
Aan de TS: een liedje in 1 toonaard heeft gewoon een andere sound dan een liedje met verschillende toonaarden. Je moet je gehoor laten bepalen wat jij wilt. Om wat voorbeelden van heel goeie songwriters te noemen: Springsteen en Dylan schrijven vaak nummers die in 1 toonaard blijven, in de nummers van Stevie Wonder en de Beatles verschuiven de toonaarden vaker.
Favorieten/bladwijzers