Ik heb snaren op de Epiphone gezet. De actie is toch aardig verbeterd: van 4 mm naar 2,75 mm aan twee kanten. Ik laat de snaren een paar dagen op spanning om te kijken of de belly bow terugkomt of niet.
Ik ga ook een nieuw benen kammetje maken, dat wat lager wordt dan het plastic dingetje dat er nu in zit. Ik heb gleufjes gefreesd van de achterste pinholes naar het zadel, om een iets scherpere hoek van de snaren over het zadel te krijgen.
Tijd om op te zadelen.
Ik heb de onderkant van de pins schuin gevijld. Dan schuiven de balletjes van de snaareinden mooier omhoog. Werkt echt !
Goed, hier was het om te doen: de actie. 2,75 mm aan de dikke E kant.
En 2,75 mm aan de dunne e kant. Aan die kant mag er zeker nog een halve mm af, dus daar ga ik het zadel nog met 1 mm verlagen.
Moeilijk te zien op de foto, maar er zit nu teveel relief in de hals. Ik heb de truss rod losser gedraaid, en dat scheelt. De hals was zonder snaren overigens kaarsrecht.
De snaarhoogte op de 1e fret is ook knap hoog, dus ik ga ook nog het topkammetje voorzichtig invijlen.
De redelijk bespeelbare Epiphone. Er moet nog wat werk aan gebeuren; eerst maar eens wachten of het bovenblad blijft zoals het nu is.
Ik word zo langzamerhand een 12 string specialist, haha ! De mijne en de Epiphone, en er ligt hier nog ergens een 12 snarige Eko Ranger te wachten.
NB: Wat me meteen opviel is dat de B snaren hetzelfde euvel vertonen als op mijn eigen 12 string: ze worden vals als je ze te hard indrukt. Dat kan liggen aan
- mijn gebrekkige speeltechniek
- de Ernie Ball snaren (zelfde light setje op allebei de gitaren; de B’s zijn .012)
- of misschien hebben alle 12 strings daar last van ?
Laatst gewijzigd door The Crash Cowboy; 28 juni 2020 om 18:04
Ik heb vijf twaalfsnarige gitaren gehad, nu nog eentje. Bij sommigen was van alles mis, maar dat van die B-snaren hadden ze geen van alle. Op welke frets gebeurt dat?
Vooral op de onderste; het valse effect wordt steeds minder hoe hoger je op de toets komt. Ik heb van de mijne de topkam op de ideale hoogte gevijld (zie wat posts hierboven). Dat hielp wel iets. Ik moet dat op de Epiphone nog doen. Het is gek dat het op alletwee de gitaren zo is. Het zal wel aan mijn techniek liggen, maar het is dus alleen op de B snaren.
Goed nieuws van ’The Twelve String King’.
De actie (snaarhoogte op de 12e fret) van de Epiphone is nog steeds lager dan vóór de ingreep; zelfs nog iets lager dan gisteren. Ik denk dat de hals zich na het bijstellen van de truss rod heeft ‘gezet’. De relief is nu iig perfect. Schiet mij maar lek. Rare gitaar.
Nadat ik het topkammetje uitgevijld had om ook de snaarhoogte boven de eerste fret zo laag als ik durf te krijgen, zakte de actie boven de 12e fret nog een fractie.
De gitaar krijgt nog een nieuw benen brugzadel en blijft dan nog even ter observatie hier. Maar volgens mij is het doel weer bereikt. Ik heb alleen niet goed een idee waarom. Maar als het werkt is het goed, toch ?
Actie dikke E: 2,5 mm. Perfect.
Actie dunne e: 2,25 mm. Ook perfect.
Mijn goedkope setje Boston topkamvijltjes. Ik heb ze nu een keer of 10 gebruikt denk ik, maar ze worden bot. Iemand tips voor een betaalbare goeie set vijltjes ?
Voor de veiligheid wil ik de snaarhoogte boven de 1e fret op 0.22” (0,55 mm) houden. Ik durf niet lager omdat ik niet weet of op een 12 string de snaren dan aan gaan lopen.
Snaarhoogte na het vijlen van de topkam op de dikke E: 2 mm. Dat is laag ! Maar er rammelt niks.
Snaarhoogte na aanpassen van de topkam op de dunne e snaar: 2,25 mm. Goed !
Het infrezen van gleufjes in de brug voor de achterste snaren heeft ook nut gehad. Er is net genoeg ‘hoek’ van die snaren over het zadel.
![]()
Laatst gewijzigd door The Crash Cowboy; 29 juni 2020 om 17:02
FOK. Slecht nieuws van ’The Twelve String King’.
Met de snaren op spanning kom ik er achter dat de brug van de Epiphone niet meer goed gelijmd zit. Ik had dat al gecheckt, maar zonder de snaren er op. Toen leek alles goed dicht te zitten. Zo te zien zit de brug op sommige plekken zeker tot de pins los.
Even nadenken wat ik kan doen: houtlijm er in laten vloeien en klemmen ? Of de brug er eerst helemaal af halen ? Ik wil niet plakken met secondenlijm in ieder geval. Tips ? HELP !!!
EDIT: Ik denk dat de brug er af halen en opnieuw lijmen de beste optie is ...
![]()
Laatst gewijzigd door The Crash Cowboy; 29 juni 2020 om 17:59
Dit is een groter probleem. Het gaat van kwaad tot erger met die Epiphone. Er zitten braces los, onder de brug. Zou ik die kunnen lijmen met secondenlijm ? Ik zou geen manier weten om zo diep in de gitaar te klemmen. Het enige dat ik kan verzinnen is: lijm in de kier laten lopen en dan een aantal latjes tussen de achterkant en de brace klemmen.
Vooral de achterste zit los; die voel ik bewegen.
De brace tegen de bridgeplate lijkt ook een kier te hebben, maar die beweegt niet. Ik kan niet zien hoe het achter de bridgeplate zit.
Dit is de achterste brace; die zit echt los.
![]()
Laatst gewijzigd door The Crash Cowboy; 1 juli 2020 om 09:35
Favorieten/bladwijzers