blij dat het oplucht... laat je gaan man...![]()
blij dat het oplucht... laat je gaan man...![]()
Haat?
Nee hoor dat zie je verkeerd, ik verspil daar mijn energie niet aan.
Nouja, alleen deze keer dan om die veronderstelling te weerleggen.
Collega?
Dat voel ik me al helemaal niet. Stel je voor
Ik vind het gewoon jammer dat een gezellig en opbouwend topic wordt verziekt door iemand die op een ordinaire manier zijn meuk aan de man wil brengen. Daar is marktplaats voor of als je het toch niet kan laten kun je het zelfs op gitaarmarkt kwijt.
(voor als je dat nu nog niet door hebt, een speciaal op deze site ingerichte plek om je zooi te slijten)
Die regels zijn nog niet duidelijk merk ik want je overtreed ze nog steeds op een zwaar irritante manier.
Even on topic:
Ik heb de Telefunken speaker al opgeblazen. Vermoedelijk omdat ik de glazen frontplaat van de radio niet geïnstalleerd had, en de lucht dus vrij van de voorkant naar de achterkant kont blazen.
Geen probleem echter, want de telefunken klonk niet goed. Met de speakers van mijn orgelcab gaat het veel beter, maar dat cabinet is 8 ohm.
Met een nieuwe (Electro Harmonix) EL84 is de brom overigens niet weg. Zal waarschijnlijk een probleem zijn met de bedrading van de heaters?
Verder is het me al opgevallen dat de voltage drop over de EZ81 nogal hoog is. Van +-250 V AC naar +-240V DC.
Mijn buizen trekken niet veel stroom (<50mA). Zou de ouderdom van de buis de oorzaak kunnen zijn van dit spanningsverlies? Of heb ik te veel capaciteit achter de EZ81 gehangen? Nu hangt er rechstreeks een 47µF cap aan, en via een 100 Ohm weerstand nog eens 47µF. En daarna door de kleine winding van de OT nog eens 47µF.
Ja lekker, gewoon weer waar het over ging.
Het zou kunnen dat het litze draadje gebroken is door ouderdom want zo'n speaker blaas je niet snel op met een EL84. Je kan de spreekspoel meten. Als je niets meet kijk dan op de konus waar de litze draadjes aan de oorspronkelijke spreekspoel is gelast. Meestal onder een klodder zwarte lijm. Als je dat voorzichtig openpeutert kun je de las herstellen.
Of de brom uit de gloeidraad komt kun je onderzoeken door deze los te maken. Klinkt gek maar de buis blijft nog tientallen seconden werken. Als op het moment van loskoppelen de brom direct weg is zit daar idd je probleem.
Even een bedenking Psycho: die magic eye kan je ook brom of vervorming opleveren. Best even loskoppelen en terug installeren als je amp op punt staat. Als ik hem bij de champ over de eindtrap zet heb ik prijs: weg clean geluid en een hoop dingen die je niet wil horen...
Wat betreft de voltagedrop vind ik dat wel meevallen als ik het vergelijk met mijn 5 watter.
Ik kan me herinneren dat ik een veel groter verschil kon meten tussen buis en diode gelijkrichter, zelfs zo groot dat ik de kathodeweerstand mee moest schakelen met de gelijkrichter.
147-c Guitars
Oh.. shit, zie het nu pas. 250 wisselspanning naar 240 GELIJKspanning is inderdaad wel een rare drop. Dacht dat je gelijkgericht met diodes op 250 zat en met buis op 240 en vond die drop al erg weinig, maar AC > DC is dat wel heel erg vreemd.
EDIT: Zit me ineens te bedenken.... Heb je een paar diodes liggen? Zet die eens aan de buisvoet, buis eruit en kijk eens wat de spanningen doen met diodegelijkrichting. Zakt die dan ook zo vreemd in?
Zelf heb ik eens rare bijgeluiden gehad en toen zat het probleem bij de heaters, was met een radiotrafo en iets met wel of geen middenaftakking op de trafo bij de 6.3v en een ontbrompot die wel of niet zwevend was.... als ik het me goed herinner...??? Frans, zou het hier ook zoiets kunnen zijn?
Laatst gewijzigd door Tabula Rasa; 25 februari 2012 om 11:03
147-c Guitars
Dankjewel voor het meedenken allemaal!
Er is dan toch geen probleem met de EZ81 ...
Mijn metingen waren verkeerd, sorry.
Hij werkt nog perfect.
De brom dan:
Zonder EM84 (Magic Eye) blijft deze.
Ik heb alle jack in en outputs eens van het chassis losgemaakt om misschien een ground loop te vinden, maar ook geen resultaat.
Ik heb wel de oorzaak van de lage ruststroom gevonden, dankzij Tabula: bij het checken van de heater wiring zag ik dat volgens het schema van de SE5a er 2 100 Ohm weerstanden van elke heatertak naar de kathode van de EL84 gaan. Een soort van 'vaste' ontbrompot? geen idee waarvoor deze dienen. zie schema
Nu dacht ik er opeens aan dat de ene tak van de heater wiring bij deze radiotrafo vast is gesoldeerd aan de middenaftakking van de HV-winding (en aan het chassis).
Met andere woorden, de EL84 staat niet effectief gebiased met de 150 ohm weerstand en de 100µF condensator, maar PARALLEL hieraan staat er nog een 100 ohm weerstand van de heatertak.
Effectieve biasweerstand is dus 60 Ohm. Vandaar de lage biasstroom.
en ik heb op deze manieren ook 2 wegen van de EL84-kathode naar de ground: één via de 150 Ohm-weerstand en de 100µF-cap via de normale ground van het audiocircuit,
en nog één via de 100 Ohm weerstand en het heater-circuit.
Dus misschien ook de oorzaak van de brom.
In ieder geval, het is mijn fout dat ik dit niet eerder had opgemerkt, nu moet ik er een oplossing voor zoeken.
Ik heb 2 dingen in gedachten:
- Oftewel gewoon beide 100 ohm weerstanden uit het circuit bannen,
- Ofwel de ene tak van de heater winding lossolderen van de middenaftakking van de trafo. Maar ik weet niet of deze intern in de trafo niet verbonden zijn, als dat zo is dan sta ik alsnog nergens.
Wat doe ik het best, of zijn er nog betere oplossingen?
Vergeten het metertje om te zetten van AC naar DC? Heb dat zelf ooit eens vergeten en dat gaf hele rare meetresutaten.
Probleem is dus gevonden. Mooi. Oplossing wil ik liever niet geven, gezien mijn matige kennis op het gebied. Denk dat we even moeten wachten op Frans :-)
147-c Guitars
Favorieten/bladwijzers