Je kan gratis oscilloscoop en signaalgeneratoren downloaden. Computer en geluidskaart erbij en klaar.
Je kan gratis oscilloscoop en signaalgeneratoren downloaden. Computer en geluidskaart erbij en klaar.
Aaron Stonebeat
Mijn nieuwe band: Eddy Current & The Field
Stonebeat's gitaargeknutsel in beeld: http://aaronstonebeat.mijnalbums.nl/
Tjee, wat kost dat experimenteren een tijd en wat krijg ik intussen weinig andere dingen gedaan. En dat allemaal om aan een geschikte spoel te komen voor een varitone. Maar ik heb wat demo's op youtube gevonden en het lijkt me nog steeds erg leuk om een echte varitone te bouwen. Een goede varitone filtert nl. middenfrequenties uit het geluid en dat heeft een heel bruikbaar effect; heel anders dan alleen een parallelle condensator, dan hak je alleen hoog er vanaf.
Nu denk ik een leverancier van bruikbare spoelen gevonden te hebben, en wel hier: http://www.baco-army-goods.nl/product_222.html
20x20x28 mm is goed weg te werken in een gitaar en voor de prijs van 70 cent per stuk hoef ik het ook niet te laten.
Aaron Stonebeat
Mijn nieuwe band: Eddy Current & The Field
Stonebeat's gitaargeknutsel in beeld: http://aaronstonebeat.mijnalbums.nl/
'n Leuke demo van een varitone op een ES-345: http://www.youtube.com/watch?v=CtekA6N1LQI
Inmiddels heb ik ook oude schema's gevonden van Gibson's varitone en als het goed is, beschik ik spoedig over de juiste spoel
Ik moest ook nog op zoek naar wat weerstanden van 10 MOhm; ik weet al dat ze die hier niet in de winkel hebben, dus struinen over het net. Bij een handelaar in Groningen die ook via het internet verkoopt, vond ik wat ik zocht voor 3,75 per stuk (euro's dus). Bij een pedaaltjesonderdelenverkoper in Den Bosch kan ik in dezelfde behoefte voorzien voor 0,05 euro per stuk !!!
EDIT voor de volledigheid:
De spoel heeft weinig weerstand voor lage frequenties, de condensator heeft weinig weerstand voor hoge frequenties. Voor het grootste deel heffen ze elkaars werking op maar als de waarden goed gekozen zijn blijft er ergens 'in het midden' een frequentiegebied over dat wel verzwakt wordt. Typisch kies je voor dat gebied een aantal variëten in het middentonengebied; dit door verschillende condensatoren te gebruiken.
Ik kan het ook al wat technischer vertellen. De combinatie spoel-condensator (LC) heeft een zg. resonantiefrequentie die van beider waarden afhankelijk is. De wisselstroomweerstand van de LC-cominatie is het kleinst voor frequenties gelijk aan de resonantiefrequentie. Zo kun je de spoel en de condensator gebruiken als een 'notch filter'.
En nog een stap technischer: een element is ook een spoel, een inductie met een eigen resonantiefrequentie. Die komt nu parallel te staan met een LC-combinatie die ook een resonantiefrequentie heeft en die twee beïnvloeden elkaar.
Da's ook al het geval bij een gewone toonregeling: een condensator die parallel staat met een spoel heeft invloed op de resonantiefrequentie, verlaagt die.
EDIT om nog wat verder te mijmeren:
Ik ben nu al dagenlang bezig met spoelen. Proberen te begrijpen wat er gebeurt op fysisch niveau, spoelen uit afgedankte spullen halen (modem, adapter van oude gsm, voedingen van pc's, oude radio, starter van een tl-bak ed.), combineren met verschillende condensatoren en gitaarsignaal op zoek naar een bruikbaar resultaat.
Langzaam begint het begrip een beetje te groeien. Wat me in ieder geval duidelijk is geworden, is dat de spoel als belangrijke ontdekking op gelijke hoogte mag staan met het vuur, het wiel en de nitrocellulose (en de elektrische gitaar natuurlijk); de huidige technologie is zonder niet voorstelbaar. Het is ongelofelijk wat je allemaal kunt doen door stroom in een spiraal te laten lopen.
Laatst gewijzigd door aaronstonebeat; 2 juni 2009 om 01:15
Aaron Stonebeat
Mijn nieuwe band: Eddy Current & The Field
Stonebeat's gitaargeknutsel in beeld: http://aaronstonebeat.mijnalbums.nl/
hoe hij op de varitone werkt weet ik dus even niet, maar ik vind de q filter van bill lawrence echt wel een aanvulling op je geluidsmogelijkheden doordat hij aan een potmeter is gekoppeld .
het verschil is echt heel goed te merken in combinatie met de l500XL die serie parallel geschakeld kan worden.
in serie en volledig dicht gedraaid word hij wat neuzig maar schakel je hem dan in die stand om op parallel dan krijgt hij een soort van helderheid / scherpte.
ik heb nu het oude , een bijna 9 volt batterij model en de nieuwe, een klein blokje., dus het hooeft blijkbaar niet groot te zijn.
daarbij kan je dus experimenteren met de weerstand en condensator waarden waardoor het effect verandert.
de L6 van gibson is ook grotendeels naar lawrence zijn idee gemaakt en daar zat al een soort van q filter in (alleen zijn ze zover ik begrepen heb afgeweken van zijn origineel ontwerp toen hijin productie kwam)
@ no 1 hops:
Ik wou dat ik wat meer technische info kon vinden over de producten van BL, maar het lijkt allemaal net zo goed afgeschermd (en misschien ook wel verzegeld of ingegoten) als EMG. Ik krijg echter een sterk vermoeden dat qfilter en varitone veel op elkaar lijken: basis van spoel en condensator.
En natuurlijk kun je dat koppelen aan een potmeter met evt. een eigen condensator zodat die als een traditionele toonregeling werkt.
EDIT:
Ik heb nog weer wat gegoogled op qfilter en ik krijg steeds meer de indruk dat het om niet meer dan een inductie, een spoel, gaat. Op diverse fora vind je suggesties om 'm op verschillende manieren te combineren met weerstanden en condensatoren. Makes sense?
Het spoeltje dat ik nu heb besteld, meet 20x20x28 mm; dat is in één richting 3 mm meer dan een 9V-batterij, maar in z'n totaliteit een stuk kleiner. Het gaat in ieder geval passen in de ruimte die ik in de gitaar gereserveerd had voor de batterij.
Laatst gewijzigd door aaronstonebeat; 2 juni 2009 om 13:19
Aaron Stonebeat
Mijn nieuwe band: Eddy Current & The Field
Stonebeat's gitaargeknutsel in beeld: http://aaronstonebeat.mijnalbums.nl/
ik ben zelf ook niet zo technisch maar hier vind je wat technische verhalen van de man zelf
http://www.billlawrence.com/Pages/Al...ickupology.htm
nog wat over de L6
http://www.billlawrence.com/Pages/L6S.htm
hoop dat je er wat aan hebt
Dank!
De eerste kende ik al (vandaag nog zitten lezen), de tweede had ik nog niet gezien.
Aaron Stonebeat
Mijn nieuwe band: Eddy Current & The Field
Stonebeat's gitaargeknutsel in beeld: http://aaronstonebeat.mijnalbums.nl/
Zojuist bracht de post mijn voorraadje spoelen van 1,6 Henry. Natuurlijk moest er meteen een in de testopstelling:
Gelijk een duidelijk hoorbaar effect!
En echt groot zijn ze niet:
Twee van die jongens passen mooi in het (voormalige) batterijvak:
Als ik vandaag niet een reeks gitaarleerlingen verwachtte, sloot ik me nu in om tot een gefundeerde keuze van spoelen en condensatoren te komen. Maar ik moet nog even geduld hebben.
Ik ga sowieso varianten met één (1,6H) en twee (3,2H) spoelen proberen. Met twee spoelen lijk ik wat beter uit te komen met de waarden van condensatoren die ik heb. Maar die zijn te combineren, dus uiteindelijk zal het oor de doorslag moeten geven. Het is zelfs mogelijk een schakeling te maken waarbij er gekozen kan worden voor één of twee spoelen; alleen zou dat weer een extra schakelaartje vereisen.
Eerst maar eens gaan experimenteren.
Aaron Stonebeat
Mijn nieuwe band: Eddy Current & The Field
Stonebeat's gitaargeknutsel in beeld: http://aaronstonebeat.mijnalbums.nl/
je bent gezien je eerdere projecten gelukkig niet vies van een schakelaar meer of minder.
het effect zal volgens mij toenemen als je pickup ' hotter' is.
maar ook de potmeter waarde kan verschil uit maken denk ik
dat merk ik ook met het verschil tussen de lawrence single coil of de l500XL
hier nog wat uit een q fitler topic
plus nog twee schema's, die je misschein wat op weg kunnen helpen.The Q-Filter is an LCR network - a 1 henry, low Q noisefree inductor in series with a .02 micro farad cap in parallel with an 8 kilo ohm resistor. Wired like a cap to a tone pot, you can gradually decrease the impedance of the circuit but maintaining a slightly higher impedance below 1100 Hertz.Also available without the cap and the resistor to gradually decrease the impedance of the pickup.
![]()
Favorieten/bladwijzers