Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Pagina 1 van 32 12311 ... LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 314

Discussie: Impedantie FAQ

 1. #1

  Standaard Impedantie FAQ

  Met dank aan Mitch en Frits van Mourik voor het schrijven van deze text en piezo voor de aanvullingen en verbeteringen.


  Impedantie FAQ


  Buizenversterkers vs. Transistorversterkers
  Er zijn grote verschillen tussen de werkingsprincipes van buizenversterkers in vergelijking met transistorversterkers. Deze hebben ook gevolgen voor de impedanties of impedantieverschillen (mismatch) die een versterker kan hebben ten opzichte van een speaker. Omdat er vaak meer gewisseld wordt van speakerkasten bij buizenversterkers zal straks eerst hierop worden ingegaan.
  Eén belangrijk verschil: vrijwel alle buizenversterkers kunnen niet worden ingeschakeld zonder dat ze aan een speakerkast hangen. De trafo krijgt dan een oneindig hoge weerstand, waardoor er oververhitting plaats gaat vinden. Zie het als gas geven in een auto terwijl je de handrem erop houdt: het vermogen krijgt een veel te hoge weerstand en de banden en nog veel meer onderdelen raken oververhit. Het kan heel even goed gaan, zeker als er ook nog niet door de amp gespeeld wordt en er dus nog niets versterkt wordt, maar bij te lange belasting zonder speaker gaat het fout.
  Er zijn wel een paar uitzonderingen, versterkers die hier beveiliging tegen hebben maar neem het risico gewoon nooit ! Transistorversterkers kunnen wel ingeschakeld zijn zonder dat er een speakerkast aan hangt omdat er dan geen vermogen geleverd wordt. Dat is dus ook de reden dat je bij een transistorversterker gewoon een koptelefoon kunt inpluggen.

  Hoe het verder zit met transistorversterkers (ook modellingversterkers vallen hieronder) komt later aan bod onder het kopje ‘Mismatch’.

  Buizenversterkers:
  Speakerkasten zijn op verschillende manieren aan te sluiten op een versterker. In de eerste plaats: lees gewoon goed wat er achter op de versterker staat. Verrassend vaak staat het hier gewoon duidelijk op, maar men vergeet het nogal eens te lezen.
  Als je speakerkasten aan elkaar wil koppelen: altijd speakerkasten met dezelfde impedantie aan elkaar koppelen. Dus niet één van 8 ohm en één van 16 ohm aan elkaar koppelen. De som van de impedanties komt niet fijn uit plus de speaker met de laagste impedantie ‘trekt’ meer vermogen en klinkt uit verhouding hard. Je maakt je versterker er niet direct mee stuk, maar het is dan zinniger om gewoon één kast te gebruiken.

  Dan verder over serieel en parallel zetten van kasten en op welke impedantie ze dan uitkomen. Er zijn twee eenvoudige formules:

  Serieel: optellen. Dus een 8 ohm kast en nog een 8 ohm kast zorgen voor een opgetelde impedantie van 16 ohm.

  Parallel: optellen als breuken ! Stel: je hebt twee kasten van 16 ohm. Die moet je dan aansluiten op de 8 ohm uitgang van de versterker, want

  1/16 + 1/16 = 1/8.

  Houd als leidraad dat speakerkasten, als ze een tweede uitgang hebben, meestal een parallelle uitgang hebben. Hebben ze een seriële extra uitgang dan staat dat er normaal gesproken bij vermeld.

  Trekken van buizen en verandering van impedantie:
  Stel, je 100W versterker wil je omtoveren naar een 50watter. Dat kan normaal gesproken wel, zo lang de versterker niet kathode gebiast is. De meeste hoogvermogende versterkers zijn dit overigens niet. Bij een 100w Marshall kun je dus best twee buizen trekken, maar bij een Vox AC30 kun je niet twee EL84’s eruithalen want dan blaas je de resterende buizen en met een beetje pech de versterker op. De achterliggende theorie laten we hier even achterwege, het gaat hier even om impedantie.
  Als je die twee buizen hebt getrokken houdt je versterker een dubbele impedantie over. Om het voorbeeld van de Marshall te vervolgen: zet de impedantie schakelaar een tandje lager, bijvoorbeeld op 8 ohm terwijl je er en 16 ohm speakerkast aanhangt. Op die manier heb je de ‘verdubbeling’ weer ‘gehalveerd’. Als je een 8 ohms kabinet wil aansluiten op een amp met twee getrokken buizen: impedantie schakelaar op 4 ohm zetten.

  Mismatch:
  In principe kan een buizenversterker een 100% mismatch hebben, maar het is niet aan te raden dit voor langere tijd te doen. We willen dus ook zeker niet propageren dat je een mismatch moet doen, zeker niet. Maar er kunnen omstandigheden zijn dat je even niet anders kan, bijvoorbeeld als je je top hebt meegenomen naar een plaats waar ze hadden gezegd dat er een 16 ohm kabinet staat en er blijkt er alleen één te staan van 8 ohm.
  Een mismatch naar beneden, zoals in dat geval, heeft het volgende gevolg: de versterker ziet dit min of meer als een kortsluiting. Je eindbuizen moeten dan erg hard werken, waardoor de voeding weer overbelast kan raken.

  Een mismatch naar boven, dus de kast is bijvoorbeeld 16 ohm en je speakeruitgang op de versterker is 8 ohm, dan kan de versterker zijn vermogen niet goed kwijt.

  Daardoor kunnen je buizen stuk gaan en zal in het ergste geval je eindtrafo het loodje leggen. Nogmaals: je loopt niet direct gevaar, het kan wel even, maar je loopt wel een risico.

  Bij transistorversterkers ligt het heel anders. Bijvoorbeeld bij basversterkers (tegenwoordig vrijwel allemaal transistorversterkers, al hebben ze soms buisjes in de pre amp, maar dat is irrelevant) staat het vaak voor de zekerheid extra goed vermeld op de amp of in ieder geval de handleiding. Het geleverde vermogen van de versterker hangt ook af van de impedantie van het kabinet. Bijvoorbeeld de Ampeg B1R levert 175 watt bij 8 ohm en 300 watt bij 4 ohm. Maar let op: de versterker moet het wel kunnen hebben, je kunt dus niet simpel redeneren: lagere impedantie, meer vermogen. De versterker moet erop berekend zijn en er toe uitgerust zijn met de juiste uitgangen.

  Samengevat:
  -altijd goed lezen, controleer de beschrijving op zowel de speakerkast als de versterker en sluit alleen met mismatch aan als het echt niet anders kan.
  -leer de formules voor parallel en serieel aansluiten uit je hoofd, dit kan ontzettend van pas komen.


  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door dml Bekijk bericht
  Als ik je nou vertel dat ik op een met snaren bespannen koeienkut speel, die ik met mijn tong tokkel, is het dan slecht? Of juist heel goed?

 2. #2
  Member
  Geregistreerd
  9 augustus 2006
  Locatie
  Leuven
  Berichten
  66

  Standaard

  Kan hier eventueel ook bijgevoegd worden hoe de wattages van speakers zich tot elkaar verhouden?
  Wanneer moet deze opgeteld worden?
  Wanneer blijft dit hetzelfde?
  Wat met combinaties van speakers met verschillend wattage?

  Hier worden toch ook regelamtig vragen over gesteld en kan dus beter opgenomen worden in de FAQ.

  Wie kent de juiste regels?

 3. #3
  Senior Member
  Geregistreerd
  6 november 2005
  Locatie
  net niet in friesland :D
  Berichten
  21.457
  Blog Entries
  2

  Standaard

  zal ik dat eens pogen dan?

  je moet een speaker nooit meer vermogen geven dan hij aankan.
  als je er twee gaat gebruiken gaan ze het aangeboden vermogen delen.
  en of je ze nou parallel of in serie hebt staan maakt dan niet uit.

  voorbeeld: 1 100 watt speaker kan aan een 100 watt versterker.
  of je kan 2 50 watt speakers er aan hangen, elke speaker krijgt dan 50 watt.

  daar waar het ingewikkelder wordt is bij speakers van verschillend vermogen.
  dan telt altijd het vermogen van de kleinste als max aan te bieden vermogen.

  voorbeeld: 1 30 watt en 1 60 watt speaker mag je niet meer dan 60 watt geven (60/2=30) elke krijgt 30 watt.
  en dus ook al heb je in plaats van die 60 watt een 100 watt speaker, ze blijven die 60 aangeboden watts delen en die van 30 kan niet meer dan 30 hebben.

  en zo kan bijvoorbeeld de bekende greenback 25 watt speaker doordat er 4 in een box zitten 100 watt voor de kiezen krijgen, elk krijgt netjes max 25 watt.

 4. #4

  Standaard

  Een vraag, om het meest gebruikte cabinet ter wereld als voorbeeld te nemen:

  Marshall 1960 A/B Cabinet

  # Speaker Type: Celestion G12T-75W
  # Speaker Configuration: 4x12
  # Power (RMS): 300W
  # Selectable Mono/Stereo: Yes
  # Impedance Stereo/Mono: 8 ohm, 16/4 ohm

  Stel: De top heeft twee outputs, en is schakelbaar 4/8/16 ohm. Hoe kan ik deze top het beste aansluiten?

  - indien mono (met 1 speakerkabel): top op 16 ohm, cabinet op mono, 16 ohm input
  - indien stereo (met 2 speakerkabels) top op ? ohm, cabinet op stereo, twee 8 ohm inputs

 5. #5
  Senior Member
  Geregistreerd
  6 november 2005
  Locatie
  net niet in friesland :D
  Berichten
  21.457
  Blog Entries
  2

  Standaard

  http://www.new-line.nl/default.asp?i=33

  Klinkt een 400 Watt box harder dan een 200 Watt box?
  De hardheid (maximale geluidsdruk) van een box wordt niet alleen bepaald door het vermogen dat de box kan verwerken. Een andere bepalende factor is namelijk de gevoeligheid of rendement van de luidspreker. Het meest gebruikt is de gevoeligheid. De meeste PA systemen hebben een gevoeligheid van ongeveer 99 dB. Dit betekent dat de luidspreker (8Ohm) wanneer er 1 watt vermogen toegevoerd wordt een geluidsdruk zal produceren van 99 dB. Elke verdubbeling van dit vermogen levert een toename in het geluidsniveau op van 3 dB. Dus 102 dB bij 2W, 105dB bij 4W, 108dB bij 8W, 111dB bij 16W, 114dB bij 32W, 117dB bij 64W, 120dB bij 128W, 123dB bij 256W enz. enz.

  Deze berekening gaat in de praktijk echter maar ten dele op. Dit wordt veroorzaakt door o.a. compressie van de luidspreker en door opwarming van de spreekspoel. Hierdoor neemt de weerstand van de speaker toe en dus het toegevoerde vermogen af. Een goede richtwaarde is 2,8 dB per verdubbeling. Indien nu om op de vraag terug te komen een 400W box met een gevoeligheid van 95 dB vergeleken wordt met een 200W box met een gevoeligheid van 99 dB dan zal de laatste harder spelen bij maximaal vermogen. Let dus bij het aanschaffen van luidsprekers niet alleen op de belastbaarheid maar ook op de gevoeligheid.

  Moet de box zwaarder zijn dan de versterker (in Watts)?
  Over het algemeen juist niet. Een versterker van bijvoorbeeld 500W continu aan 8 Ohm kan tijdens muziekweergave een maximaal vermogen bereiken van ongeveer 15% boven deze waarde ~600W. Aangezien er in de meeste muzieksoorten echter nog zoiets zit als dynamiek zal het door de versterker geleverde vermogen gemiddeld veel lager liggen. Daardoor kan in de praktijk een versterker gebruikt worden die ongeveer 1,5-2 x zo zwaar is als het door de fabrikant opgegeven RMS (~continue) belastbaarheid van de luidspreker. Let wel op dubieuze luidsprekermerken die zich niet aan deze RMS meting houden. Koop overigens sowieso geen luidsprekers zonder gegevens; daar heb je helemaal niets aan.
  rest van link is PA gericht.

 6. #6
  Senior Member
  Geregistreerd
  9 februari 2008
  Locatie
  baal
  Berichten
  467

  Talking

  deze faq had ik nu net nodig bedankt
  ----------------
  keep rockin
  ----------------
  gear fender start 1971 customshop
  custom micheal kelly lespaul
  head vh100r
  cab ---toekomstig harley benton v30

 7. #7
  Senior Member
  Geregistreerd
  20 augustus 2007
  Locatie
  Brabant!
  Berichten
  20.938

  Standaard

  En wat als je een Koch load box hebt van 8 Ohm? Mag je deze voor je 16 Ohm cabinet zetten?

  Versterker 8 Ohm -> Koch loadbox 8 Ohm -> 1960A 16 Ohm ?

 8. #8
  Senior Member
  Geregistreerd
  22 september 2003
  Locatie
  Vleuten
  Berichten
  15.737

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door HaroldAling
  En wat als je een Koch load box hebt van 8 Ohm? Mag je deze voor je 16 Ohm cabinet zetten?

  Versterker 8 Ohm -> Koch loadbox 8 Ohm -> 1960A 16 Ohm ?
  Ip. ja (>99% zekerheid), er zijn trouwens ook manieren om je 2204 op lagere volumes al te laten beuken/brullen dmv. amp-mods.

 9. #9
  Senior Member
  Geregistreerd
  20 augustus 2007
  Locatie
  Brabant!
  Berichten
  20.938

  Standaard

  Nog een leuke voor de FAQ: http://www.avatarspeakers.com/wiring%20diagrams.htm

  Misschien ook leuk om te vermelden wat het max. wattage is van de verschillende bedradingen... Of hoe Marshall het voor elkaar krijgt om zowel 4 als 16 Ohm (mono) en 2 x 8 Ohm stereo te ondersteunen in een enkele 4x12" cabinet.
  Laatst gewijzigd door HaroldA; 13 maart 2008 om 23:16

 10. #10
  Senior Member
  Geregistreerd
  6 november 2005
  Locatie
  net niet in friesland :D
  Berichten
  21.457
  Blog Entries
  2

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door bramm
  vroeger 30 jaar geleden had

  je 50 watt versterkers daar hoefde je thuis geen basgitaar op te zetten want dat was een kabaal.
  nu heb ik op ebay een bascombo gekocht 50 watt 20 watt rms als ik daar mijn basgitaar op aansluit ,is mijn wekkerradio veel harder.
  is het begrip watt soms veranderd hr gr bram
  absoluut is dat veranderd sinds je bijvoorbeeld 200 watt pc boxjes voor 14 euro ziet die nog geen 50 gram wegen.
  pmpo heet dat dan geloof ik

  maar kan natuurlijk ook zijn dat je combo wat gaar is.

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Back to top