Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Pagina 1 van 74 1231151 ... LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 733
 1. #1
  Senior Member
  Geregistreerd
  19 februari 2004
  Locatie
  flevoland
  Berichten
  1.433

  Standaard Diverse houtsoorten met uitleg (vraag & antwoord).

  Hieronder wat nuttige informatie over houtsoorten met de bijbehorende eigenschappen.


  ------------------------------------------------------------------------------------

  Om meer mensen inzicht te geven in hout gerelateerd tot elektrische gitaren, volgt hier een stuk over hout en klank specifiek voor elektrische gitaren  Bubinga:

  Dit is zwaar hout, en minder geschikt voor een gitaarbody maar wel voor de nek. Het is erg geschikt voor lamineren of toppen en heeft een mooi uiterlijk. Het wordt wel gebruikt voor basbody's, omdat het heldere middentonen produceert en een lekkere bastoon. Door zijn eigenschappen wordt het ook voor het fretboard gebruikt.


  Cocoboro:

  Een palissander soort, en daardoor uitermate geschikt voor het fretboard. Door de grootte niet geschikt voor body's. Is echter lastig te lijmen, en het zaagstof kan irriterend zijn. Het is echter prachtig om te zien! Zoals bijna alle palissander soorten voelt het zacht aan, en heeft het een warme toon.


  Ebben:

  Hard en dicht hout, met een diepzwarte kleur. Het wordt voornamelijk voor fretboard gebruikt, maar er worden ook wel (zeer sporadisch) nekken van gemaakt. Het is erg zwaar! Ebben voelt hard aan, en haalt voornamelijk de midden en hoge tonen naar boven. Hoeft niet afgewerkt te worden.


  Eiken:

  Is niet echt geschikt voor een body, omdat het slechte resonantie eigenschappen heeft. Voor laminaat of dunne top is het wel geschikt, en er zijn prachtige stukken te krijgen. Dit hout is puur voor het zicht, en moet ook NIET voor de nek gebruikt worden.


  Elzen (Alder):
  Dit is een lichtgewicht hout, traditioneel gebruikt voor vintage gitaren zoals Fender. Het heeft een warm geluid, maar niet echt een uitzonderlijke tekening. Populair omdat het goedkoop is bij de "massa gitaren". Wordt niet voor de nek gebruikt.


  Esdoorn (Maple):

  Zware dichte houtsoort, die erg schel klinkt. Er worden wel body's gemaakt volledig van Esdoorn, maar dit is niet aan te raden. Het is wel uitermate geschikt voor toppen, omdat het hout goed reageert op toon en prima combineert met warmere donker houtsoorten. Voor nekken is het ook erg populair, uit een stuk voor vintage gitaren. Meest populaire nek is de combinatie met palissander toets.


  Esdoorn Gemoesteerd (Bird's Eye Maple):

  Uitermate geschikt voor lamineren of toppen, met een prachtig uiterlijk. Ook weer voor nekken erg populair.


  Esdoorn Riegel (Flame Maple):

  Uitermate geschikt voor lamineren of toppen, met een prachtig uiterlijk. Ook weer voor nekken erg populair.


  Essen (Ash):

  Licht gekleurd, gemiddeld zwaar met een mooie open nerf. Klinkt helder, maar heeft ook wat extra bas respons. Dit hout is erg goed geschikt voor gitaarbody's, en kan mooi blank afgewerkt worden.


  Limba (White Korina):

  Dit hout is zeldzaam, en moeilijk te krijgen. Het hout heeft een open en duidelijke nerf, en ziet er wit/licht olijf kleurig uit, en wordt in combinatie met Tung olie prachtig Amber. Het is middelzwaar tot soms zwaar, variatie is groot. De toon is vergelijkbaar met Mahonie, diep en warm, maar met meer midden response en meer resonantie. Het is ook zeer makkelijk te bewerken. Ook zeer goed te gebruiken als nek, niet voor fretboard.


  Linde:

  Lichte houtsoort, die redelijke geluidskwaliteit heeft. Is echter niet echt populair, omdat het voor electrische gitaarbouw te neutraal is. Niet te gebruiken voor de nek.


  Mahonie Swietenia (Honduras):

  Middelzwaar hout dat goed te gebruiken is voor de nek. Het is een stuk duurder dan Sipo, maar door de eigenschappen beter te gebruiken voor de nek. Het heeft een warme diepe en volle toon, en is erg stabiel. Gibson gebruikt dit hout al tientallen jaren voor hun nekken.


  Mahonie Sipo (African):

  Bijna dezelfde eigenschappen als Swietenia qua toon, maar door de bredere nerf is het beter om het alleen voor de body te gebruiken. Makkelijker te bewerken dan Swietenia.


  Olijfhout:
  Hard hout, waarvan wel nekken worden gemaakt.


  Padouk:
  Heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als Maple, maar heeft een prachtige dieprode kleur. Deze kleur wordt donkerder onder invloed van licht. Het heeft een open nerf met een mooie tekening, en wordt voornamelijk voor toppen gebruikt. Is goed te bewerken, maar het stof kan irriteren. Dus ook oogbescherming! Hoeft niet afgewerkt te worden. Padouk is ook prima geschikt voor de Nek.


  Palissander soorten:
  Zware houtsoort, te gebruiken voor nek, lamineren maar voornamelijk voor fretboard. Diepe warme toon, met mooie tekening van lichtgeel met donkere strepen, tot bruin/diep rood. Hoeft niet afgewerkt te worden.


  Populier:
  Wordt vooral voor Massa Gitaren gebruikt, en is minder stabiel. Hetzelfde geluid als Elzen.


  Purperhart (Purpleheart):
  Heeft een prachtige paarse kleur, en wordt vaak gebruikt als accentlijnen in body en nek. Deze houtsoort heeft ongeveer dezelfde toonsoort als Bubinga, en is ook goed geschikt als nek en fretboard. Het heeft een goede bastoon. Hoeft niet afgewerkt te worden.


  Redwood:
  Wordt voornamelijk gebruikt als top of om te lamineren. Heeft wat minder gedefinieerd geluid dan Mahonie, en is moeilijk aan te komen.


  Wenge:
  Zwarte houtsoort, qua geluid gelijk aan Esdoorn maar zwaarder. Wordt voornamelijk voor lamineren gebruikt.


  Zebrano (Zebrawood):
  Dezelfde geluidseigenschappen als Wenge, lichter van gewicht maar met een prachtig gestreept uiterlijk. Wordt wederom voornamelijk voor lamineren gebruikt of top gebruikt.
  Opinions are like azzholes, everyone has one and they usually stink.

  P.S Your dinner is ready!

 2. #2
  Senior Member
  Geregistreerd
  3 februari 2002
  Locatie
  Ermelo
  Berichten
  1.767

  Standaard

  1. olijhout? = olijFhout?

  2. mooi, missen en nog een paar, wie weet ze?
  -kersenhout
  -chesswood

 3. #3
  Senior Member
  Geregistreerd
  7 januari 2004
  Locatie
  Amsterdam
  Berichten
  2.317

  Standaard

  agathis = ?

 4. #4
  Senior Member
  Geregistreerd
  8 juli 2004
  Locatie
  Geleen
  Berichten
  1.993

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door JvD.
  agathis = ?
  Multiplex toch?

 5. #5
  Senior Member
  Geregistreerd
  6 september 2004
  Locatie
  Uithoorn
  Berichten
  774

  Standaard

  Nee, agathis is een boomsoort.

 6. #6
  Senior Member
  Geregistreerd
  2 juli 2003
  Locatie
  Didam/Utrecht
  Berichten
  10.477

  Standaard

  agathis is goedkoop mahonie

 7. #7

  Standaard

  en wat is nato dan?

 8. #8

  Standaard

  Waarom wordt er eigenlijk nooit cederhout voor bodies gebruikt, elektrische gitaren dus? Ik weet wel dat er massieve bovenbladen voor accoestische van ceder worden gebruikt. Het ruikt zo lekker als t vers is.... :wink:
  Destroyed - Erazed - Still Improving.....

 9. #9

  Standaard

  en Imbuyah (schijnt ook wel braziliaans walnoot te heten) dan?
  K zag t laatst bij een bas...

 10. #10

  Standaard

  http://www.rampartguitars.com/Tonewoods.htm

  Op deze site staan nog wat beschrijvingen van zowel gangbare als exotischere houtsoorten. Imbuya staat er niet bij maar wordt volgens mij door Peavey gebruikt en neigt qua toon naar walnoot.
  Dingoes Ate My Baby

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Back to top