Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Pagina 4 van 4 EersteEerste ... 234
Weergegeven resultaten: 31 t/m 39 van 39
  1. #31
    Senior Member
    Geregistreerd
    1 januari 2005
    Locatie
    Oss
    Berichten
    14.528

    Standaard

    Nou ja, was natuurlijk n.a.v. mijn vraag.
    Maar ook hierbij geldt dat je dan aan bij je patchkabels tussen de apparaten niet aan twee kanten de shield vast moet maken, want anders is dit effectief weer om zeep geholpen volgens mij.

    Ik heb dit weleens eerder gezien maar ik kan me geen voorstelling maken waarom dit goed werkt. Je zult dan de aardes van je netsnoeren naar je apparaten ook moeten onderbreken, anders heb je nog geen starground.
    Anders gezegd, als je de netsnoeren gewoon met aarde uitvoert, die samenkomen in eoa stekkerblok, dan heb je het toch niet gek veel slechter als wat hier getoond wordt of zie ik iets over het hoofd?

    Ik kan me voorstellen dat het in grote studioruimtes voordelen biedt, zéker bij meerdere racks over verschillende ruimtes en zo, maar in 1 rack? Dat zit toch allemaal al zo dicht bij elkaar (ook elektrisch bedoel ik dan)?
    Laatst gewijzigd door D3nnis; 2 juni 2020 om 21:09

  2. #32
    Senior Member
    Geregistreerd
    5 april 2015
    Locatie
    Doetinchem
    Berichten
    15.698

    Standaard

    Aan één kant de shield losmaken ja. Maar bij heel veel apparaten is de behuizing geaard en dat maakt het juist zo tricky (niet qua akkoorden hoor ). Om eerlijk te zijn heb ik nooit veel problemen met aardlussen gehad omdat ik dat van tevoren al onderschepte, maar mijn komende rack is de eerste in...... 15 jaar en ik merk dat ik sommige dingen (zoals MIDI en voeding over 3 draadjes) niet meer zo helder voor de geest heb, laat staan aarding.

  3. #33
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 juli 2004
    Locatie
    Hoogeveen
    Berichten
    2.301

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door D3nnis Bekijk bericht
    Ik heb dit weleens eerder gezien maar ik kan me geen voorstelling maken waarom dit goed werkt. Je zult dan de aardes van je netsnoeren naar je apparaten ook moeten onderbreken, anders heb je nog geen starground.
    Anders gezegd, als je de netsnoeren gewoon met aarde uitvoert, die samenkomen in eoa stekkerblok, dan heb je het toch niet gek veel slechter als wat hier getoond wordt of zie ik iets over het hoofd?
    Ja want je blijft dan aardlus krijgen. Tis het 1 of het ander qua aarding om lussen te voorkomen dus je kan aarde van het netsnoer liften als je de unit gaat stargrounden. Ga je netsnoer niet liften dan hoef je de patchkabel van de desbetreffende unit niet te stargrounden. Het gaat er om dat er 1 pad naar de starground leidt.

  4. #34
    Senior Member
    Geregistreerd
    1 januari 2005
    Locatie
    Oss
    Berichten
    14.528

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ateng Bekijk bericht
    Ja want je blijft dan aardlus krijgen.
    Ik begrijp het idee van de starground wel, maar de uitvoering nog niet, geloof ik.
    De chassis van mijn rackspullen hangen aan de aarde-kabel van het netsnoer.
    Mijn netsnoeren komen (bij mij) samen in een (veredeld) stekkerblok, om vanaf daar aan 0, fase, en aarde gehangen te worden.

    Voor dit starground principe trek ik die aarde vanaf stekkerdoos naar apparaten (op welke manier dan ook) los, om dan buiten deze apparaatsnoeren een aardedraad te leggen van ieder apparaat naar een centraal punt, om die vanaf daar aan de aarde te hangen.
    Principieel heb ik nu dan toch exact hetzelfde, en heb ik alleen een 3-aderige kabel (mijn apparaatsnoeren) vervangen voor een 2-aderige jabel + een 1-aderige?

    Of wordt er in de apparaten de aarde naar het chassis nog losgekoppeld van het aardpunt van de elektrische componenten zogezegd? --> dat lijkt me dan weer niet handig om dan de aarde uit je netsnoer los te gooien.

    Zoals ik al zei, op het moment dat je apparatuur over verschillende stopcontacten hebt, waarbij je aardedraad van stopcontact 1 via centraaldozen richting meterkast gaat, om van daar via een verzamelklem en vanaf daar via centraaldozen aan de aarde van stopcontact 2 vastgeknoopt zit snap ik het principe helemaal, maar in een (min of meer) compact rack snap ik de werking nog even niet, dat wil zeggen, ik kan me geen voorstelling maken wat het oplevert tov wat je "gratis" al hebt.

  5. #35

    Standaard

    Brom wordt in principe veroorzaakt door het hoorbaar worden van de wisselspanning frequentie van het lichtnet in het geluidssignaal (50Hz). Als de brom wordt veroorzaakt door magnetische inductie zoals pick-ups, dan is de frequentie het dubbele.

    De stekkerdoos oplossing zal je maar beperkt helpen want een aardlus wordt al veroorzaakt zodra er via aarde een gesloten signaalkring kan ontstaan. Dat kunnen er dus meerdere zijn als je meerdere rack units hebt. Dus je hebt mogelijk al een aardlus die tussen de rack units en het de aardpunt van het stekkerblok loopt. Overdreven voorbeeld: Zou je bijvoorbeeld de preamp in het huis van de buren geaard aansluiten en met een lange draad aansluiten op de versterker geaard in jouw eigen huis dan krijg je dus waarschijnlijk een veel zwaardere brom met dezelfde aardluss(en ;-)

    Dus in het geval van de centrale stekkerdoos wordt de aardlus wel verkleind maar neemt het oorzaak (aardlus zelf) niet weg. De stekkerdoos oplossing wordt vaak op podia gebruikt om de eventuele aardlussen zo klein mogelijk te houden of om storende apparatuur zoals verlichting te isoleren op een eigen voedingsnet.

    Met 2 of meerdere rack units kunnen er via de preamp->poweramp of via power-amp->preamp aardlussen ontstaan. Als je meerdere units hebt wordt het nog veel erger en is de oorzaak ook vaak lastig te vinden. In dit geval zou je idealiter een enkel aardpunt bij de input van de poweramp willen hebben die het signaal voordat het te zwaar versterkt wordt afvoert naar aarde (brom beperken). Een goede fabrikant zal dit al gedaan hebben bij het ontwerp van de versterker unit.

    Vaak zie je bij racks dat deze via ground lift methodes worden ontkoppeld. Voor de veiligheid is dat meestal een DI met ground lift switch waardoor de aardlus tussen de racks units wordt verbroken terwijl beide rack units wel netjes voor de veiligheid zijn verbonden met een eigen aardpunt.

    Alternatief zie je ook wel eens dat alleen de power-amp wordt geaard en dat een rack-rail wordt gebruikt om alle andere units te koppelen. Alle andere preamp en effect units zijn dan in principe geaard via de rack rail. Ze worden zelf ongeaard aangesloten op een stekkerblok zonder randaarde. Ik vermoed dat Ateng iets vergelijkbaars heeft in zijn rack. Dit is echter wel een modificatie die kan tot onveilige situaties kan leiden als de aarding via de rackrail niet correct is uitgevoerd. Een fabrikant/verzekering zal er waarschijnlijk ook geen garantie voor willen afgeven.

    In mijn optiek wordt het oplossen van dergelijke problemen altijd een combinatie (eerst zoeken bij welke aardlussen de brom vandaan komt, deze vervolgens verbreken en alles uiteindelijk waar nodig via aarde aansluiten.

    Dit is uiteraard mijn mening dus er zullen vast dingen zijn die ik mis in de redenering...
    Laatst gewijzigd door tnijland; 4 juni 2020 om 20:59

  6. #36
    Senior Member
    Geregistreerd
    1 januari 2005
    Locatie
    Oss
    Berichten
    14.528

    Standaard

    Dat is mij allemaal geheel duidelijk.......behalve dat ik nog steeds niet snap wat nou de wezenlijke verbetering is als ik de aarde los gooi uit mijn C13/C14 stekker, om dan buiten deze kabel om dezelfde verbinding nog een keer tot stand te brengen zoals in dat filmpje.

  7. #37

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door D3nnis Bekijk bericht
    Dat is mij allemaal geheel duidelijk.......behalve dat ik nog steeds niet snap wat nou de wezenlijke verbetering is als ik de aarde los gooi uit mijn C13/C14 stekker, om dan buiten deze kabel om dezelfde verbinding nog een keer tot stand te brengen zoals in dat filmpje.
    Nogmaals, ik ben zelf momenteel bezig met het vinden van de aardlussen en die proberen te verbreken bij toepassing van individueel geaarde en t.o.v. geïsoleerde rack units (vandaar de humfrees).

    M.b.t. de oplossing in het filmpje vergeleken met een centraal stekkerblok kan ik me ook niet zoveel voorstellen. Het enige dat ik mezelf kan voorstellen is dat iedere unit vooraf nauwkeurig is gecontroleerd door een audio specialist (bradshaw o.i.d.) en het nieuwe aardpunt ook bij iedere unit is geoptimaliseerd zodat mogelijke stoorbronnen worden geminimaliseerd.

  8. #38
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 juli 2004
    Locatie
    Hoogeveen
    Berichten
    2.301

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door D3nnis Bekijk bericht
    Dat is mij allemaal geheel duidelijk.......behalve dat ik nog steeds niet snap wat nou de wezenlijke verbetering is als ik de aarde los gooi uit mijn C13/C14 stekker, om dan buiten deze kabel om dezelfde verbinding nog een keer tot stand te brengen zoals in dat filmpje.
    Omdat de aarde die via een stekker loopt niet altijd 100% een bromstroom laat leiden. Als je verschillende GND punten hebt heb je onderling potentiaal verschil en dus probeer je met 1 GND punt per apparaat om zo goed mogelijk bromstroom weg te leiden en is starground een goede methode.
    Het verschilt echt per apparaat/versterker want als het niet nodig is dan hoef je geen starground toe te passen.

  9. #39
    Senior Member
    Geregistreerd
    1 januari 2005
    Locatie
    Oss
    Berichten
    14.528

    Standaard

    Hmm, ik ga er toch eens mee experimenteren, thanks.
    Dat je de aardelijntjes kort wilt houden leek me logisch, maar ik had nooit verwacht dat het veel zou uitmaken welk draadje daarvoor gebruikt wordt.

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •  
Back to top