Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Pagina 1 van 7 123 ... LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 67
 1. #1

  Standaard Coverbands en effecten !

  Hoi, zelf speel ik in een coverband en om solo's te spelen kijk in nogal veel op youtube. Enkel heb ik nu als probleem dat bij sommige liedjes niet echt goed de effecten weet te herkennen.

  Nu is mijn vraag, bestaat er zoiets als een website waar je te weten kunt komen welke effecten bands gebruiken voor hun songs.

  Ik zal eens even schetsen wat ik bedoel :

  Metalica -- Nothing else matters -- 1ste solo -- Dist. 70% --Overdr. 60 % -- Rev. 20%
  Metalica -- Nothing else matters -- 2de solo -- Dist. 90% --Overdr. 80 % -- Rev. 20% ....enz.

  Het zou heel praktisch zijn.

 2. #2
  Senior Member
  Geregistreerd
  17 juli 2002
  Locatie
  Amsterdam
  Berichten
  20.851

  Standaard

  Er is een website die de gear van gitaristen bijhoud maar per song met percentages, no such thing. De reden is dat zoiets enkel zin heeft als je EXACT dezelfde ruimte, spullen en instellingen zou kunnen dupliceren. En zelfs dan zijn er een hoop parameters die je niet kan weten.
  Het eerste goede nieuws is, je hebt oren.
  Het tweede goede nieuws, je hoeft helemaal niet dezelfde spullen te hebben.

  Ik snap, als je nog in percentages denkt dat misschien een grote stap is.

  Je kan dingen benaderen. Dan zeg je bijvoorbeeld, hier een shitload aan distortion, wat phaser en delay en enigzins semi scooped.
  Wat overigens niet wil zeggen dat dat geluid in jouw situatie het beste gaat werken maar soit.
  Je moet dat zien alsof je bij de kapper zit. Je kan dan zeggen, ik wil mijn haar precies zoals dat model op die foto. Je kan ook zeggen, ik wil iets dat MIJ enorm leuk staat.
  Pick your pick.
  Laatst gewijzigd door Pepe; 2 november 2017 om 12:22
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zjanke Bekijk bericht
  Dank voor de sig Pepe

 3. #3
  Senior Member
  Geregistreerd
  22 augustus 2014
  Berichten
  1.077

  Standaard

  Let even op. Als je het hebt over effecten (phaser, chorus, delay): ja dat is soms moeilijk te herkennen. Soms is de reverb of delay ook bijgemengd van het mengpaneel (en dus niet met effect ingespeeld). Hou wel even in de gaten dat de ene chorus (bijvoorbeeld een TC Electronic) de andere (bijvoorbeeld een Moog MF) niet is (en dus echt anders kan klinken). Wat betreft overdrive en distortion (als je dat "effecten" wilt noemen, ik zou dat nooit doen): dat heeft echt heel veel te maken met welke versterker en speakers je gebruikt. Dat ga je ook pas herkennen als je een keer over die spullen speelt, en zelfs dan kun je er naast zitten. De ene versterker klinkt overstuurd heel anders dan de andere. Het is dus eigenlijk alleen zinvol om (precies) te weten welke gitaar + amp + speakers + effecten iemand gebuikt dan te weten dat iemand "overdrive" of "reverb" gebruikt (ik wil weten welke reverb en welke versterker, een AC30 klinkt overstuurd anders dan een Marshall 1959).

  Wat betreft covers spelen: het hangt er van af wat je wilt. Wil je de boel alleen maar benaderen of wil je alles zo nauwkeurig mogelijk reproduceren (zoals The Analogues doen in het geval van The Beatles, een extreem voorbeeld). Tegenwoordig worden er veel goede spullen verkocht voor niet teveel geld en ben je in mijn ogen met een leuke amp en een paar pedalen (wah, delay, chorus) eigenlijk al een heel eind als je covers wilt doen.
  Laatst gewijzigd door NLF; 2 november 2017 om 12:51

 4. #4
  Senior Member
  Geregistreerd
  17 juli 2002
  Locatie
  Amsterdam
  Berichten
  20.851

  Standaard

  De Analogues zijn extreem ja maar zelfs die zijn praktisch. De gitarist gebruikt voor de gently wheeps solo gewoon een OCD. Voor dat geluid zou dat ook mijn keuze zijn als er even snel geen '67 plexi voorhanden zou zijn en dat is precies het punt, wees sensible en pragmatisch.
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zjanke Bekijk bericht
  Dank voor de sig Pepe

 5. #5

  Standaard

  Gelukkig hoeft het allemaal niet zo juist te zijn dus is het eerder een benadering van. Anders zou het bijna niet te doen zijn als je een 30 tal covernummers achter elkaar moet spelen. Het was gewoon handig geweest als er een website zou zijn waar je per song de gebruikte effecten kon raadplegen daar ik zelf nogal moeite heb om deze effecten uit elkaar te houden. Als voorbeeld heeft boss een site waar je patches kunt downloaden voor laten we zeggen een Boss-GT 10. Maar deze zijn dan weeral dun bezaaid voor covers van de jaren '70. Ik denk dat ik vooral mijn oren moet gaan gebruiken en de effecten zelf ga analyseren.
  Toch bedankt voor de leuke reacties.

 6. #6
  Senior Member
  Geregistreerd
  22 augustus 2014
  Berichten
  1.077

  Standaard

  Als je er niet uitkomt dan gooi je je vraag hier toch gewoon ergens op het Forum? Leuk topic.

 7. #7
  Senior Member
  Geregistreerd
  5 april 2015
  Locatie
  Doetinchem
  Berichten
  9.157

  Standaard

  Als je erg op het origineel wilt lijken kun je je beter verdiepen in het spel dan in de standjes van de potmeters.

 8. #8
  Senior Member
  Geregistreerd
  8 maart 2007
  Locatie
  Antwerpen
  Berichten
  1.065

  Standaard

  Ik weet niet of je hier iets mee bent maar bij verschillende modeling amps en multieffecten zijn communities vb boss gt 100 waarbij leden hun presets voor songs kunnen uploaden. Als je dus zo'n multieffect hebt kan je zo'n preset downloaden en zien wat de settings zijn.Minstens heb je dan een vertrekpunt.

 9. #9
  Senior Member
  Geregistreerd
  5 april 2015
  Locatie
  Doetinchem
  Berichten
  9.157

  Standaard

  Op zich ook fijn als je dan bij iedere perfect gekopieerde setup de juiste gitaar hebt.

 10. #10

  Standaard

  Ik doe er niet moeilijk over; hoor ik clean, speel ik clean, hoor ik crunch, speel ik met crunch, hoor ik overdrive met delay, dan speel ik daarmee. Of niet
  Enzovoort, hoor ik chorus, speel ik net zo makkelijk met een phaser. Moet ik eens U2 spelen doe ik dat met mijn simpele enkelvoudige delay. Zelfs als het een piano partij is zet ik gerust een overdrive aan.
  Mocht iemand er over gaan ouwehoeren roep ik eerst iets over muzikale vrijheid, en ram daarna mijn strat in zijn nek en verschuil me achter de oersterke zanger (en zangeres).
  Gelul allemaal!

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Back to top