Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Weergegeven resultaten: 1 t/m 8 van 8
 1. #1

  Standaard Nu ontspannen techniek ontwikkelen voor snelheid later

  Altijd als ik sneller probeer te spelen loop ik tegen een "muur" aan waar ik niet doorheen kom. Op een gegeven moment lukt het me niet om sneller te spelen hoeveel ik ook oefen. Daarom heb ik besloten om mijn techniek helemaal af te breken en van de grond af aan op te bouwen zodat ik op een later tijdstip door deze "muur" heen kan breken en zo snel kan spelen als dat ik zelf wil.

  Na wat research te hebben gedaan kwam ik zo het een en ander tegen.

  Wat ik tot nu toe heb gevonden is als volgt.

  1) Mentaal ontspanning overdragen aan je handen door deze te strekken, vervolgens volledig te ontspannen (waardoor je vingers bij elkaar komen) en met een ontspannen hand beginnen te spelen, zodra je hand weer gespannen raakt, strek je hem weer ontspan je hem weer etc. (in het begin is dit heel akward omdat je om de 10 seconden dit moet doen, maar, 10 seconden wordt 20 seconden wordt 1 minuut wordt 10 minuten etc.  2) Afkomen van je spastische bashand door je elleboog boven je plucking hand te houden. Hierdoor komt er meer spanning te staan op je schouder en minder spanning te staan op je hand. Dit voelt in het begin heel erg raar maar in de loop van tijd train je je schouderspieren en kunnen ze gemakkelijk in deze houding spelen.  3) Je bas zo hoog mogelijk hangen. Hoe hoger je je bas hangt, hoe minder spanning er komt te staan op je handen doordat zet in een natuurlijkere positie zitten als je speelt. Te hoog kan ook, dan staat er weer te veel spanning op je schouder. Het ziet er niet echt stoer uit maarja..

  4) Volledige controle krijgen over hoe je de snaren mute. Als je onbewust aan het muten bent met je plucking hand terwijl dit niet nodig is dat kan dit meer spanning opleveren en daardoor minder snelheid.

  5) Hoe makkelijk of langzaam het stuk ook is dat je speelt, áltijd ontspannen spelen. In sommige muziekstukken lijkt het alsof je dan gaat inleveren op strakheid, maar dit komt gewoon doordat je techniek anders is als dat je gewend bent. Na een tijdje krijg je je strakheid weer terug.

  6) Controle krijgen over wanneer je raket en wanneer niet. Als "standaard" techniek goed worden in om en om kunnen spelen met je wijs en middelvinger. Je bent dan niet gedwongen om in bepaalde stukken twee keer aan te slaan met één vinger.

  Hierdoor kun je later ook makkelijker op gevoel accenten leggen ipv dat je iedere accent moet leren. Upbeat accenten leg je dan gewoon met je upbeat vinger. Verder zorgt het ook voor consistentie in je spel.

  7) Bij mij zorgt floating thumb voor meer ontspanning dan dat ik mijn duim laat rusten op een snaar. Ik ben er alleen achter dat je het niet altijd kan gebruiken, dus ik gebruik het zo veel mogelijk in stukken waar het werkt.

  Wat ik mij afvraag is of ik nog dingen mis, of op bepaalde punten de plank missla?
  Laatst gewijzigd door rechterhandspecialist; 4 september 2017 om 20:43

 2. #2

  Standaard

  Ik vind het wel dapper hoe je duidelijk erg op zoek bent naar de juiste aanslagtechniek, aangezien je in korte tijd al vijf topics hebt opgestart over dit aspect.
  Ik heb wel het gevoel dat je wat teveel theoritiseert. Een perfecte techniek is nog geen garantie voor een goede muzikant. Spelplezier, beleving, luisteren, samenwerken, enzovoort zijn minstens even belangrijke factoren.

  Dit forum is toch bovenal een gitaristenforum heb ik de afgelopen jaren gemerkt. In de basgitaarhoek wordt maar mondjesmaat gereageerd. Veel gitaristen die hier bivakkeren doen bas er een beetje bij lijkt het wel.

  Ik zou zeggen, steek je licht eens op bij www.basgitaarforum.nl.
  Daar wemelt het van de leergierige bassisten enerzijds en betweterige alleskunners anderzijds.

 3. #3

  Standaard

  Ik zag alleen maar topics over gear, dus ik dacht laat ik de verhouding eens wat veranderen :P.
  Hmm ja, basgitaar forum is wat drukker, had ik niet verwacht, thanx!!

 4. #4
  Senior Member
  Geregistreerd
  31 maart 2004
  Locatie
  in de jungle
  Berichten
  2.392

  Standaard

  Fijn dat je zo leergierig bent! Veel bassisten denken niet echt na over hun rechterhand techniek dus chapeau dat jij dat wel doet. Hoe beter je techniek hoe meer profijt je er straks van hebt. Vraagje: heb je ook les? Dat zou ik je wel aanraden ipv je heil in filmpjes en forums te zoeken. Er gaat toch niks boven 1 op 1 contact met een leraar. Die kan precies zien wat je nodig hebt. Scheelt je veel tijd. Die filmpjes kunnen ook leerzaam maar ik zou niet alleen maar dat doen. Je leert je snel iets verkeerd aan.
  Laatst gewijzigd door apekop; 9 september 2017 om 10:43
  Gitaarles en basles in Weert
  www.gitaarschoolweert.nl
  Official website Barend Tromp
  http://strinoz.wix.com/barendtromp

 5. #5
  Senior Member
  Geregistreerd
  8 februari 2007
  Locatie
  Hasselt, België
  Berichten
  14.058

  Standaard

  ja, ik zou de tijd die je steekt in theoretisch onderzoek gebruiken om te spelen. Niet alles moet benoembaar zijn. Spelen, en altijd oefenen met een - en dan komt nu het magische woord - .... Metronoom

 6. #6
  Senior Member
  Geregistreerd
  17 juli 2002
  Locatie
  Amsterdam
  Berichten
  21.305

  Standaard

  Dit is niet specifiek techniek voor basgitaar he, het gaat over de mind & muscle.
  Dat is iets waar je nooit echt op uitgeleerd raakt, althans, ik niet. Bijna elke dag kom ik wel iets tegen waarvan ik denk, even uitvogelen hoe mijn vingers moeten lopen, mijn hand moet staan voor DIT akkoord of DEZE run.
  En de mindset is iets waar altijd speelt. Deze week bijvoorbeeld viel het me op dat ik vrij hard mee neurie bij een bepaalde solo, dat heeft men concentratie en ontspanning te maken. Goed, gaan we daar aan werken.
  En zo blijf je bezig. Op een basaal niveau zijn er wel generale principes maar je moet toch je eigen specifieke problemen oplossen.
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zjanke Bekijk bericht
  Dank voor de sig Pepe

 7. #7

  Standaard

  Meezingen/neuriën doe ik vooral om dingen terug te halen uit het geheugen. Ademhalingsproblemen duiden op spanning... dat je even te druk bent met spelen, om te ademen...
  I see that you have also collected a few more guitars – this is a terrible disease and I hope they never find the cure !!!
  aldus een oude Ierse kennis, die ik onlangs geheel onverwacht tegen het lijf liep...

 8. #8
  Senior Member
  Geregistreerd
  19 juli 2004
  Locatie
  Hoogeveen
  Berichten
  2.078

  Standaard

  DAMN! Dat je hier überhaupt je energie insteekt. Ga lekker spelen en niet zo bezig zijn met theorie, zoeken naar antwoorden en dat soort dingen... hebben totaal niets te maken met groove, feeling en hoe je speelt.
  Techniek is handig maar muzikaliteit, aanvoelen en vooral je oor gebruiken zijn de belangrijkste dingen dus gewoon veel spelen en zo ontwikkel je vanzelf wel je eigen sound, speelstijl en performance.

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Back to top