Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Weergegeven resultaten: 1 t/m 8 van 8
 1. #1

  Standaard Groove en Feel op de bas

  Sinds een jaar ben ik naast basgitaar spelen ook aan het drummen. Vooral om te leren over ritmes, grooves en feel.

  Waar ik al een tijdje mee zit is dat drummers een gigantische voorsprong hebben op bassisten als het gaat om het verwerken van een "groove" of een "feel" in hoe je speelt. Het is gewoon vele malen makkelijker om te grooven op een drumstel dan op een basgitaar. Dit terwijl de luisteraar evenveel waarde hecht aan een groovende bassist als een groovende drummer. Ze zeggen wel eens "de band is zo goed als de drummer" ik zou daarvan willen maken "de band is zo goed als de drummer en de vooral de bassist en het gaat er om hoe deze op elkaar inspelen en als ze dat goed doen en allebei grooven gaan mensen dansen en willen ze je cds kopen"
  pun intended.

  Nu heb ik een theorie hoe dit komt.

  Als je drumt dan fungeren je armen als een soort van "veersysteem"


  Je spant de spieren aan in je armen, waardoor ze onder spanning komen te staan en je beweegt ze op en neer.  De veerconstante kan je aanpassen door de hoeveelheid spanning in je armen aan te passen. Daardoor wordt de frequentie anders en ga je sneller of langzamer spelen.

  Doordat het gaat om een frequentie is de afstand tussen de slagen op het drumstel ontiegelijk constant. Wat helemaal geweldig is, is dat je door de afstand tussen je stok en het vel op je drumstel te verkleinen of vergroten je volledige controle krijgt over of je voor, op of na de tel speelt. Dit is een belangrijk onderdeel van "feel" en "groove".

  Als je gewoon fingerstyle speelt op een basgitaar, dan is er geen veerconstante en geen veersysteem. Voor iedere noot die je vingers spelen hebben ze een impuls uit je hersenen nodig. Als je je heel goed concentreert kán je grooven op de bas met fingerstyle, maar zodra je aan andere dingen denkt dreig je de groove vaak te verliezen.

  Nu kan je in theorie met genoeg oefenen gewoon grooven met fingerstyle. Alleen het is het gewoon... niet.. echt.. ofzo...


  Zou het niet mooi zijn als je gewoon een veersysteem kan creëren in je rechterhand..?


  Dat kan en dat heet slappen!
  Het enige nadeel van slappen is, het klinkt...

  Ik zou willen zeggen niet,

  maar, het klinkt vaak beter dan fingerstyle, veel ritmischer, veel meer groove etc.

  Alleen dat focking getik!

  Iedere noot die je speelt is alsof er iemand met een lepel tegen een raam tikt.


  Ik heb de afgelopen 10 jaar gedacht: dat is nou eenmaal zo.

  Fingerstyle klinkt veel warmer maar je levert iets in op groove. Slappen grooved meer en je levert iets in qua sound.

  Kom ik van de week dít filmpje tegen.  Ik vind het zo ontíégelijk interessant wat deze man doet.

  Als je het uitprobeert dan begrijp je denk ik wel waarom. Je arm staat onder spanning en je gebruikt ongeveer dezelfde spieren die je zou gebruiken zou je op een hihat slaan. Je slaat alleen op de snaar en in plaats van dat je als met slappen zo'n lelijke "tik" hoort (is mijn persoonlijke mening hoor van dat slappen :P) behoud je de warmte van fingerstyle.

  Enige nadeel, het ziet er knullig uit. haha

  Wat vinden jullie van mijn theorie? Klopt er wat van, of moet ik gewoon meer oefenen en minder nadenken?

 2. #2
  Senior Member
  Geregistreerd
  8 februari 2007
  Locatie
  Hasselt, België
  Berichten
  14.057

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rechterhandspecialist Bekijk bericht
  Wat vinden jullie van mijn theorie? Klopt er wat van, of moet ik gewoon meer oefenen en minder nadenken?
  ja

  niks tegen theoretisch uitzoeken van dingen maar met name groove is nu net iets dat je enkel in je systeem krijgt door veel te spelen, en je eigen techniek te ontwikkelen. er zijn zoveel bassisten die geweldig grooven maar allemaal met een verschillende techniek spelen. Slappen is maar één van die technieken, en au fond meer percussie dan bass dan nog. voor gasten met feel 'n groove, check out George Porter, Bernard Edwards, Donald Dunn, James Jamerson, enz

 3. #3
  Senior Member
  Geregistreerd
  4 maart 2007
  Locatie
  Heverlee Hills
  Berichten
  11.676
  Blog Entries
  1

  Standaard

  Meer oefenen & minder nadenken. Er zijn legio bassisten die beter grooven met gewone fingerstyle dan van die egotrippers met hun rechterduim in de aanslag. Het gaat er niet zo zeer over WAT je speelt, maar hoe je het speelt, en hoe je het samen laat vallen met wat de drummer speelt. Een tandem die dat zeer onder de knie heeft is Steinweiss (D) & Movshon (B).  Laatst gewijzigd door Mr.Fingers; 30 augustus 2017 om 10:18
  Als we nou met z'n allen Brad niet citeren of zelfs op de negerlijst zouden zetten dan maakt dat dit forum al een stuk mooier. Het is een internettrol/drol die we niet moeten voeren. Dank voor uw aandacht!
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Kim Wilson Bekijk bericht
  Het orakel heeft gesproken, dit topic kan dicht.

 4. #4

  Standaard

  Twee van de grootmeesters op het gebied van groove and feel hebben gesproken. En ik heb dat met plezier gelezen.

  Ik hoop dat de gast van numberoneguitars er ook even zijn plasje overheen doet.

  Mijn simplistische bijdrage in aanvulling op het bovenstaande:

  1
  Je hebt pas leren rijden na je rijbewijs
  2
  Je hebt niet lekker leren vrijen door de kamasutra

  Kortom, door het te doen wordt je beter; techniek is heel interessant, maar in eerste plaats gereedschap.

  Als ik geplaagd zou worden door jouw vraag, zou ik een rifje/ritme in mijn hoofd nemen en daarop met vingers
  Met plectrum
  Slappend
  Een basloopje doen dat links overzichtelijk is dus rechts ruimte laat voor concentratie.

  Doe dat iedere keer met een rifje, drie keer in de week dus een ander rifjeen over twee maanden weet je wat je oren je vertellen.
  Opnemen en de oogst 1 maal per maand afluisteren?
  Goede gedachte!
  Gogogo gast. Veel plezier met de zoektocht.
  Vriendelijke groet, gus

 5. #5

  Standaard

  Tsja, als je groove moet gaan bereiken aan de hand van wiskundige formules dan haak ik af.

  Groove zit 'm vooral in subtiele timingsverschillen. Zoals Scott in dat andere filmpje (dat je in dat andere topic plaatste) uitlegt. Een toon die niet op het juiste moment gedempt wordt kan een groove nadelig beïnvloeden.

  De hele "veertheorie" en dat het nadelig is dat de hersenen elke aanslag moeten aansturen lijkt me nogal twijfelachtig. Ook al profiteert de drummer van spierspanning in zijn armen, zal hij toch echt elke klap zelf moeten aansturen. Overigens het grootste verende gedeelte zijn de vellen van de trommels.

  Ik vind over het algemeen slappende bassisten zelden écht grooven. Meestal is het meer show-off gedrag dat niet in dienst staat van het nummer. Uitzonderingen daargelaten.

  Groove is een subjectief iets. Ik vind bijvoorbeeld dat drummer Phil Rudd van AC/DC lekker grooven kan. Zijn aanslag op de hihat is zeer bepalend voor de feel. Er zullen er legio zijn die dat niet met me eens zijn.

  James Brown rhythm section groovet ook als de neten. Dat komt vooral doordat iedereen in dienst van de band (of eigenlijk James) speelde. Niemand eist de aandacht op door flashy gedoe. Maar constant in de pocket blijven is de missie.

  Wat Gus zegt. Niet zoveel theoretiseren. Meer spelen.
  Fingerstyle, Plectrum, het mag allemaal. Het kan allemaal.

 6. #6
  Senior Member
  Geregistreerd
  30 maart 2004
  Locatie
  in de jungle
  Berichten
  2.339

  Standaard

  Ik ben het wel eens met de meeste genoemde punten in de reacties. Groove zit hem niet in wat voor techniek je gebruikt. Fingerstyle, plectrum of slappen, het maakt eigenlijk niet uit wat je doet. Hat is raar om te zeggen dat plectrum meer grooved dan fingerstyle of andersom. Het zit hem meer in de timing en feel die je in je hoofd hebt. Sommigen hebben dat van nature meer dan anderen. Je kan het tot of zekere hoogte wel oefenen, maar als het niet in je zit dan wordt het wel moeilijk.

  Verder ben ik het niet eens met de opmerkingen (en vooroordelen vaak) over slappen. Het is echt niet altijd vanwege egotripperij. Bassisten als Larry Graham en Louis Johnson grooven ook, en die spelen voor 90% slap. Om maar wat voorbeelden te noemen. Het gaat niet om welke techniek je gebruikt, maar wat je er mee doet.....
  Laatst gewijzigd door apekop; 31 augustus 2017 om 09:14
  Gitaarles en basles in Weert
  www.gitaarschoolweert.nl
  Official website Barend Tromp
  http://strinoz.wix.com/barendtromp

 7. #7

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door apekop Bekijk bericht
  Het gaat niet om welke techniek je gebruikt, maar wat je er mee doet.....
  +1

  En feel heet niet voor niets feel! Mijn ervaring is dat bijna elke muzikant een soort default heeft. Je jaagt, of je trekt. En dat doe je, als je niet oplet, bij alles wat je speelt. De kunst is om dat beheersbaar te maken, zodat je het allebei kunt. Moet je ook nog eens het inzicht hebben wat waar het beste werkt.

  En kunst, zeg maar rustig 'fine art'. Er zijn er maar weinig die dat zo goed kunnen dat het niet meer beter kan.

  Heeft verder trouwens niets met de gebruikte techniek te maken. Kan met elke techniek. Ben er wel van overtuigd dat veel, maar niet alle, timingsproblematiek meer met techniek dan timing te maken heeft. Als je iets speelt wat je technisch eigenlijk niet aan kunt zal de timing altijd waardeloos zijn. Dat zal meestal dan ook gejaagd klinken, vaak met rare tempowisselingen, als het even echt niet wil.

  Valt wat je speelt binnen je beheerste technische dynamiek, dan kun je over het algemeen de timing ook goed sturen. Dan kan ook een retesnel stuk relaxed klinken.

  Disclaimer: ik ga wel even ervan uit dat je iig. een halfweg redelijk ritmegevoel hebt. Soms heb je ook mensen die al moeite hebben om gewoon kwarten langer dan twee maten mee te tikken. Dan heb je uiteraard een ander probleem. En dat is gelijk een hele lastige...
  I see that you have also collected a few more guitars – this is a terrible disease and I hope they never find the cure !!!
  aldus een oude Ierse kennis, die ik onlangs geheel onverwacht tegen het lijf liep...

 8. #8

  Standaard

  Erg interessante reacties!

  Ik heb ooit een boek gelezen van een filosoof en drummer die probeert uit te pluizen waar groove vandaan komt. Hij stelt hele interessante vragen. Onder andere probeert hij er achter te komen of het überhaupt mogelijk is om groove wat hij noemt "effable" te maken (het onder woorden kunnen brengen in spreektaal dan wel wetenschappelijke of filosofische taal). Op een gegeven moment gaat hij beargumenteren dat groove in essentie van dans komt.

  https://www.amazon.com/Groove-Phenom...oding=UTF8&me=

  Sindsdien als ik het gevoel heb dat ik groove stel ik mezelf voor dat ik van binnen aan het dansen ben maar dat je het van buiten niet ziet.

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Back to top