Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Pagina 12 van 12 EersteEerste ... 2101112
Weergegeven resultaten: 111 t/m 118 van 118
 1. #111

  Standaard

  Om de frets op de correcte afstanden in het fretboard te zagen heb ik de mensuur via FretFind2D uop ware grote uitgeprint en op MDF geplakt. Deze mal daarna met de grootste zorg correct gezaagd.  Daarna de mal omdraaien en het fretboard met dubbelzijdig tape vastplakken op de mal. Op deze manier worden de zaagsnedes van de mail eenvoudig gekopieerd op het fretboard.  De jig moet nog wel een keer verbeterd worden, want ik heb nu nog geen diepte aanslag. Als de radius straks geschuurd is, denk ik dat de zaagsnedes nog een keer op de juiste diepte moeten worden gezaagd.

 2. #112

  Standaard

  Ook de hals is weer een klein stukje verder. Ik moet zeggen dat ik de hals tot op heden wel één van de moeilijkste onderdelen vind.

  Hier was ik gebleven, de hals in basisvorm.  Ik heb een kant en klare fineer in vorm gekocht, dus is het handig dat de headstock de exact zelfde vorm krijgt. Daarom eerst deze fineer met behulp van frees en spindelschuurmachine op een sjabloon gekopieerd.

  Om vervolgens de headstock zelf te frezen.  De afmetingen van de hals heb ik uitgemeten en getekend en met behulp van de spindelschuurmachine op maat gemaakt. Dit alles bij gebrek aan een exacte sjabloon van de hals om te frezen. Bij een volgende bouw zal ik deze wel maken, omdat het toch veel tijd bespaart en risico's op fouten verminderd!  De headstock op juiste dikte maken ging wederom met gebruik van de spindelschuurmachine. Verbazingwekkend hoe vaak je zo'n machine gebruikt als je hem eenmaal hebt staan.  Als laatste moet nu nog de verbinding van de hals met de body op maat gemaakt worden.

 3. #113

  Standaard

  Om de verbinding van de hals met de body op maat te maken, heb ik een mooie techniek van 'FreddyFrets' op YouTube gebruikt. In deze video op 17:30 maakt hij gebruik van een eenvoudige jig voor gebruik op de freestafel.

  Het idee is eenvoudig, de hals wordt opgesloten in een soort van rechthoekige doos.  Met behulp van een frees met geleider kan de verbinding nu eenvoudig op de exacte breedte worden gemaakt.  Bovendien is de zijkant van het rechthoekige doos op de exacte hoek van het nekvlak van de body afgeschuind.

  Het resultaat is een halsverbinding van exact de juist breedte en een keurige 2,4 graden hoek van mijn nekvlak.  Dezelfde jig heb ik vervolgens ook nog gebruikt om de verbinding nog op de juiste dikte te maken.  De neckpocket moet ik nog in de body frezen, maar als test kon ik de passing van de nek op mijn sjabloon uitproberen. Zonder problemen, zoals op onderstaande foto te zien is.  To be continued,.....

 4. #114
  Senior Member
  Geregistreerd
  19 januari 2008
  Locatie
  Neerpelt
  Berichten
  3.784

  Standaard

  Mooi strak. Gaat helemaal goed komen!

 5. #115
  Senior Member
  Geregistreerd
  31 augustus 2002
  Locatie
  drachten
  Berichten
  4.988

  Standaard

  al een hele tijd niets meer gelezen over dit project, ben toch wel benieuwt hoe het er mee staat?

 6. #116

  Standaard

  De laatste post was inderdaad al weer meer dan een maand geleden. In de tussentijd nog op vakantie geweest en tot de jammerlijke conclusie gekomen dat de nek bij de 16e fret toch een paar millimeter te smal is geworden.

  Helemaal aan het begin bij de bouw van de nek heb ik bij het schuren op de spindelschuurmachine per ongeluk een millemeter aan één kant teveel weggeschuurd. In een fractie van een seconde zat er een mooi deukje. Om weer recht en symmetrisch te komen ook aan de andere kant dus een millemetertje eraf moeten schuren. Ik dacht hier wel mee weg te komen, maar daar heb ik dus mijn twijfels over. ik denk dat de lage E en hoge e toch te dicht op de zijkant komen.

  Afgelopen week heb ik een nieuwe mahonie balk voor de nek binnengekregen en gaat het bouwen van een nieuwe nek dus weer van voren af aan beginnen,... . Deze keer ben ik van plan een nette mal te maken en de freestafel te gebruiken.

  De oude nek gaat niet verloren, maar ik wil deze niet aan de zijkant lamineren, dat ziet er wat ongewoon uit. Het is de bedoeling om deze nek in een mal op te sluiten en dan de mal met nek op een zaaftagel precies in het midden doormidden te (laten) zagen. Vervolgens kan hier weer een mooi stuk hout tussen worden gelijmd voor een mooie gelamineerde nek.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door no 1 hops Bekijk bericht
  al een hele tijd niets meer gelezen over dit project, ben toch wel benieuwt hoe het er mee staat?

 7. #117
  Senior Member
  Geregistreerd
  31 augustus 2002
  Locatie
  drachten
  Berichten
  4.988

  Standaard

  prachtig dat het niet in de vuurkorf komt en mooie oplossing voor de hals ;-)

 8. #118

  Standaard

  Het werd hoog tijd om mijn eigen topic een kleine 'bump' te geven.

  Na mijn 'OM Style met Palissander' bouw bij De Haan Guitars in Alkmaar was er weinig meer gebeurd aan de Blueberry Les Paul. Eigenlijk had de hele bouw na mijn vorige post eind vorig jaar stil gelegen.

  Echter in tegenstelling tot wat ik post #116 meldde, bleek de hals toch niet te smal!!! Hier lag een denkfout aan ten grondslag, namelijk het verwisselen van de breedte van de hals (16e fret positie) met de breedte van het einde van het fretboard (dus iets voorbij de 22e fret). Hier zit wel een paar millimeter verschil tussen,.... Ik ga dus rustig verder met de originele hals.

  Inmiddels weer een paar kleine vorderingen.


  Binding groef gefreesd,...


  ...en gelijmd.


  Na positioneren en fixeren van de mal,....
  .....zijn hier de eerste millimeters gefreesd. Het schuine vlak is nu goed herkenbaar.


  Pasvorm na frezen.

  De laatste millimeter schuur ik van de onderkant van de hals, zodat ik nauwkeurig tot de perfecte aansluiting van hals (en dus fretboard) op de body kom.

  Wordt (hopelijk iets sneller als hiervoor) weer vervolgd!

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  
Back to top