Welkom op het GitaarNet.
+ Reageren op discussie
Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 11
  1. #1
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 februari 2004
    Locatie
    Braboland
    Berichten
    4.011

    Standaard Building Goldie.. (pic heavy)

    Beste gitaarnetters,

    Na een lange tijdspanne tussen idee en uitvoering, en na veel voorpret, vermeldingen en zelfs een te vroeg gestarte thread krijgen jullie hem toch. Mijn bouwverslag van mijn nieuwste. Pornoblond. Ga er even voor zitten want alles komt in dit bouwverslag aan bod. De inceptie van het idee, maar ook de technische (saillante) details die schuilgaan achter haar verleidelijke uiterlijk.



    Een sierlijke vorm, vrouwlijk, vernieuwend, offset. Daar wilde ging ik voor met mijn eerste zelfbouw. Een jaar of wat geleden had ik het idee om de Explorer uit de Daft Punk clips na te bouwen. Maar na muziekale veranderingen van smaak etc ging dat idee van de baan. Daarna heb ik best lang op millimeterpapier zitten werken aan verschillende ontwerpen.



    Uiteindelijk zijn die het allemaal niet geworden. Mijn oog viel op de Jazzmaster.
    Jazzmaster pickups etc zijn wel interessant, maar nog leuker is het om je eigeste ideëen uit te voeren. Telecaster electro-configuratie, met een lipstick voorin, dat wilde ik.
    Het wordt een simpel maar effectief (geraffineerd) bluesgitaar design. The Black Keys, Zeppelin, The Black Crowes, BRMC.


    Dus, hoe kom je aan een Jazzmaster vorm? Met een paar aan elkaar getapete A3'tjes ben ik langs de feedback in Eindhoven gegaan met de vraag of ik even de vorm van een jazzmaster mocht overnemen. Dat mocht. Moar ge moe wel nen foto opsture alsie kloar is... okee? Jah? Houdoe dan en succes he!

    Die papiervorm heb ik overgenomen op MDF en deze uitgedecoupeerd en geschuurd.
    Het hout heb ik ergens in April 2010 bij de Arnhemse Fijnhouthandel gekocht. 70 euri, voor een stukkie Mahonie. Wel Sipo geloof ik, dus niet het allerechtste mahonie mahonie.



    Goed, de vorm was er. We spreken nu eind 2010. Mijn pa heeft een hele mooie freesmachine. We hadden alleen geen kopieerfrees met een ringetje aan de bovenkant. Om de frees zat een rand waarop deze op afstand gehouden kon worden. De mal moest dus gecompenseerd worden. Overal 5mm eraf naar de binnenkant toe. Dit is moeilijk want je weet nooit echt of je wel 5mm haaks op het oppervlak naar binnen gaat. Of de vorm dus 100% Jazzmaster is valt te betwijfelen. Maar je zou'm óp een Jazzmaster moeten leggen om dat verschil te zien.

    Bij het frezen van de body ging er door toedoen van bovengenoemde nog een hapje uit. Lekker dan. Uiteindelijk heb ik de kont maar iets naar binnen laten lopen, smooth.









    Hier is het gros van het freeswerk al gedaan. Ook de randen zijn afgerond met een radius van 5 mm.




    Ook heb ik malletjes gemaakt van de electronica-frezingen.

    Inmiddels heb ik ook een leuk Squier neckje op de kop getikt.




    De neckpocket leek me het spannendst. Eerst wilde ik een slagplaat gebruiken, maar later toch niet. Om de neck niet te hoog uit te laten steken moesten er 2,5 mm van af.
    Gezocht: SD '59 Brug, SD Pearly Gates Brug, Tele Neck- Element
    Aangeboden: Sperzel Tuners 6 x 1 Chrome

  2. #2
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 februari 2004
    Locatie
    Braboland
    Berichten
    4.011

    Standaard





    Het hout had wel een probleempje, een klein scheurtje. Deze heb ik met mijn grote vriend epoxyhars opgevuld. Ook de originele schroefgaten in de hals moesten eraan geloven. Beter zet je ze dicht en boor je ze iets te klein voor, waarna de schroeven die je gaat gebruiken zichzelf lekker in het vlees kunne zetten. Hmmmmmm Goldie!!!






    Kleine teaser, close but no cigar






    Squier neckjes zijn niet zo heel goed afgewerkt, althans deze niet. Met een nagelvijltje en schuurpapier kom je echter al een heel eind dichter in de buurt van wat het moet zijn.





    Hier heb ik het gat voor de jack al uitgeboord. Dat bleek uiteindelijk dom want nu kan ik er met zo'n platte houtboot met grote radius niet meer in. Uiteindelijk heb ik een freesbitje op de handboor gezet en het gat op die manier geruimd.




    De gaatjes voor de snaren. Van bovenaf met de hand erin geboord. De ruimere delen zijn voor de stringstoppers. Acceptabel precies, maar kan eigenlijk beter.




    De bellycut ging een stuk beter. Gewoon handarbeid met de rasp en vijl. Mahonie mag dan hard zijn, de bahco is altijd harder. Met een half uurtje had ik een hardstikke mooi resultaat
    Gezocht: SD '59 Brug, SD Pearly Gates Brug, Tele Neck- Element
    Aangeboden: Sperzel Tuners 6 x 1 Chrome

  3. #3
    Senior Member
    Geregistreerd
    6 november 2005
    Locatie
    net niet in friesland :D
    Berichten
    21.363
    Blog Entries
    2

    Standaard

    hee leuk zeg, dat mag ik wel, top!

  4. #4
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 februari 2004
    Locatie
    Braboland
    Berichten
    4.011

    Standaard

    Schuren tot je erbij neervalt. P80, P100, P120. Hout schuren. Bam





    Keep rubbin' it honey, keep rubbing!!!


    Mahonie is dus heel leuk, het het laat zich goed bewerken. Er zijn nergens spaanders vanaf gevlogen, geen krassen in gekomen, geen olie uit gelopen, en het is kurk, kruk, sahara, gobiwoestijndroog. Maaaaar... Het heeft wel een filler nodig. Bij de plaatselijke houtvullerboer haalde ik Alabastine. Welnu. Ik ben gediplomeerd Meesturrrschilder en wat al dan niet. Hele kozijnen heb ik vervangen en als nieuw gemaakt. Maar deze troep was nieuw. Wat een baggerspul. De tering.

    Een waarschuwing voor iedereen die nieuw is met het fenomeen houtvuller. Het is een mineraal-achtig materiaal dat knetterhard word. Als je het een dikkie verdund met water of met speeksel uit je koffiebek, dan laat het zich wel smeren en in de porien lopen. Maar smeer NIET TEVEEL!!! Dat deed ik dus wel. met nog meer, nog meer, en driewerf nog meer schuurwerk tot gevolg.





    Uiteindelijk moest die hele rothandel dus NOG een keer. Dit keer verdunde ik de tjappie nog meer en smeerde ik een stuk dunner. Je moet er wát voor doen he? ;-)







    De poes zegt ook nog een keer hallo




    Inmiddels vond ik het een goed idee om eens wat te experimenteren met de afwerking. Op een afval stukje mahonie, behandeld met filler heb ik eens wat Flexa hooggland gespoten. Je ziet duidelijk dat de verf zich in de nerven anders hecht dan daar buiten.





    Die vieze jaap kwam er per ongeluk in met de frees. Een tijdje geleden. En omdat de electro-frezing niet diep genoeg was voor de switch heb ik lopen hannesen met een beitel. Waarom goed doen als het ook slecht kan..? Toch besloot ik om het geheel nog maar eens na te lopen met zo'n ronddraaiende rakker.
    Gezocht: SD '59 Brug, SD Pearly Gates Brug, Tele Neck- Element
    Aangeboden: Sperzel Tuners 6 x 1 Chrome

  5. #5
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 februari 2004
    Locatie
    Braboland
    Berichten
    4.011

    Standaard

    Dit is de camfoon waarmee het allemaal geregistreerd is. Best een puik ding hoor! Heeft talloze vallen overleefd, vorst, bier, regen, vuur, zweet, bandrepetities... RePsEct!!!






    Na aanleiding van Oigun's zilveren Tele raakte ik geïnspireerd om ook custom knobbies te maken. Met Playdoh, stukjes flexibele buis, epoxy en pigment. De resultaten waren niet écht om over naar huis te schrijven.





    Lakken, het gaat dus toch gebeuren. Hier hangt ze voor de eerste zoveel lagen. (stuk of 4)







    Dat betekend weer schuur, schuur, schuur en schuurwerk





    Uiteindelijk zie je dus dat de verf niet meteen overal mooi egaal in komt. De glanzende deeltjes zijn dieper gelegen in de nerf. Hier komt het schuurpapier niet. Tijd voor meer laagjes om het verschil op te vullen, zodat ik er uiteindelijk een mooie gladde laag van kan elbow-greasen.







    Het verguld idee kwam eigenlijk pas in dit stadium, omdat ik niet tevreden was met een blanke afwerking. En aangezien ik toch een tijdlang bij een lepe decoratieschilder heb gelopen en al eerder heb verguld vond ik het wel een tof idee om te doen.

    Als je wilt vergulden moet je zorgen voor een gladde ondergrond van de juiste kleur. Gibbie Goldtops zijn meestal gelig van onderkleur. De traditionele onderkleur voor verguldwerk is rood. Eigenlijk hoort goud op Rode Bolus te zitten. Een donkerrood aardachtig materiaal wat heel glad te polijsten is. Rode Bolus geeft echter allerlei compicaties met de ondergrond (Flexa Hoogglans) dus ik heb gewoon cheape grondverf van de Gamma gepakt en deze bijgekleurd met een potje pigment dat ik nog had staan.

    De uiteinden zijn gebakend met van die dure flexibele tape. Die had ik ook nog liggen uit mn vorige leven als decoratieschilderstudent.

    Deze laag heb ik gewoon met de kwast aangebracht. Een make-up kwastje dat ik tussen de spullen van mn vriendin vond. Ik verwachtte smooth resultaten. Het zit er wel lekker dik op, maar wel streperiger dan het resultaat met bijv. Sikkens of Sigma aflak zou zijn. Nouja, nog meer elbow grease. Is nie errug!!!
    Gezocht: SD '59 Brug, SD Pearly Gates Brug, Tele Neck- Element
    Aangeboden: Sperzel Tuners 6 x 1 Chrome

  6. #6
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 februari 2004
    Locatie
    Braboland
    Berichten
    4.011

    Standaard

    Nog meer schuurwerk. Schuren is de hoofdmoot van het maken van een gitaar.






    Het resultaat is dan wel zo glad als een babybilletje





    Okee, dan gaan we vergulden.

    Eerst moet hiervoor een speciale plaklaag worden aangebracht. Via via kon ik aan het vermaarde Wunda Size komen. De meeste plakspullen zijn óf een kwartief plakkerig zonder inwerktijd, óf 36 uur plakkerig met een inwerktijd van 3 tot 6 uur. Helemaal kutje voor mijn bedoelingen. Wunda Size however, heeft een inwerktijd van 15 minuten en een plaktijd van +- 24 uur. Dat is wat ik nodig heb.

    Het meurt niet maar het is wel synthetisch. De eerste keer vond ik dat er teveel strepen in zaten. Toen heb ik het ook uitgewist met een spons en zeep. De ondergrond moet echt heel erg ontzettend glad en vet en vuil vrij zijn. Het bladgoud is maar een paar micrometer dik en ieder liflafje, ieder akkefietje, ieder putje, ieder dingedangetje zie je erin.

    Ik bracht de Size (naam voor plakspul) aan met dezelde make-up kwast. Die gekke brede bamboekwast is om te zorgen dat ik de strepen een beetje kan uitwaaieren.









    Het goud zit op een soort papiertje. Je moet het goud inwrijven door het papiertje. Dit kan. De lepel en de knop die je ziet heb ik geprobeerd als inwrijf-ding. Uiteindelijk vond ik make-upwatjes beter werken. Je oefent hiermee net zoveel druk uit maar dan wat zachter op het goud wat al zo kwetsbaar is.

    Bladgoud komt in vierkantjes van 8 bij 8 cm Het mooiste is het, dunkt mij, als je ze netjes langs elkaar plakt. Je kunt door het papiertje een beetje zien waar je bent. Genoeg om ze goed te positioneren.

    Het resultaat:



    Het overtollige goud zit er grotendeels nog op.
    Laatst gewijzigd door RS-Rik; 6 juli 2011 om 22:30
    Gezocht: SD '59 Brug, SD Pearly Gates Brug, Tele Neck- Element
    Aangeboden: Sperzel Tuners 6 x 1 Chrome

  7. #7
    Senior Member
    Geregistreerd
    19 februari 2004
    Locatie
    Braboland
    Berichten
    4.011

    Standaard

    Shine on..





    Het goud zal ook moeten worden gespoten. De hele gitaar spuit ik nog een aantal lagen.





    Het resultaat zal echter nog niet helemaal zijn wat ik er van wens. Ik vind het na de spuitbeurt lang niet zo mooi als ervoor.
    Bladgoud heeft de neiging groenig te gaan ogen. Misselijk, lelijk.

    Dit ga ik verhelpen door haar in plaats van een spuitfinish een gepolijste finish te geven.

    Hier is alvast een voorproefje. Er zit alleen nog spuitlak op, nog geen polijst.



    Alvast wat vastgeschroefd







    Nu ben ik een bies (binding) aan het zetten met verf, en ik wil de frets nog beter maken en het geheel natuurlijk nog polijsten.

    Wordt vervolgd!!!!
    Gezocht: SD '59 Brug, SD Pearly Gates Brug, Tele Neck- Element
    Aangeboden: Sperzel Tuners 6 x 1 Chrome

  8. #8
    Senior Member
    Geregistreerd
    16 augustus 2009
    Locatie
    VLEUTEN
    Berichten
    985

    Standaard

    More, more...
    Mijn knutsel pagina:
    www.gemini-guitars.nl (non-commercial)

  9. #9
    Senior Member
    Geregistreerd
    15 juli 2006
    Locatie
    Maastricht
    Berichten
    2.254

    Standaard

    de finish is iig ritter-waardig... i like it!

    Laatst gewijzigd door jimihattricks; 6 juli 2011 om 23:04
    fenders stuiteren, gibsons breken

    stem op mijn vriendin..! please?
    --Jenneke - Bestemming Onbekend--

  10. #10
    Senior Member
    Geregistreerd
    9 december 2008
    Locatie
    Noord Holland
    Berichten
    828

    Standaard

    ik wil ook een vergulde gitaar

 

 

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •  
Back to top