-
Eerste strat project
Ik heb een tijdje geleden een flying V bouwpakket gemaakt. Hiervoor wilde ik een gat dichtmaken met lindenhout en uiteindelijk eindigde ik met een flinke plak lindenhout als overschot.
Dat stuk lindenhout wil ik nu gaan gebruiken om mijn eerste echte zelfbouw van te gaan maken. Aangezien het mijn eerste bouw is begin ik simpel met een stratocaster. Deze is niet te moeilijk qua vorm en zijn genoeg duidelijke tekeningen van te vinden.
Ik zit nu in het begin stadium van mijn project en er spelen dus alleen nog maar wat ideeën.
Wat er tot zover bekend is:
Body: Lindenhout
Top: Flame maple fineer (omdat ik eens beits finish wil proberen te maken)
Neck: Esdoorn
Fretboard: Ebony, rosewood of maple (ben ik nog niet helemaal uit, ligt ook beetje aan kleur van body finish)
Elementen: Een humbucker of dimarzio chopper, een single coil neck element, misschien een midden single coil maar is nog niet zeker.
Brug: Wilkinson tremelo waarschijnlijk, Floyd rose vind ik vreselijk en gebruik het toch zelden achterover. En heb gelezen dat wilkinson stemvaster is dan normaal vintage strat trem.
Ik ben er nog niet zeker van of er een slagplaat op gaat komen of niet. Zonder slagplaat krijg je beetje powerstrat idee (george lynch bijvoorbeeld) maar ik vind het dan al snel vrij kaal staan. Met slagplaat krijg je meer klassieke strat maar het staat wel mooier denk ik.
Voor de kleuren schieten er verschillende dingen door mijn hoofd. Ik vind transblack erg mooi, groene flamed maple burst naar zwart vind ik erg gaaf ook, de klassieke oranje/bruine burst kan ook erg mooi zijn.
Dit is het zo een beetje. Ik heb nog wel enkele vragen.
- De klank van maple is erg in het mid en hoog en dan is misschien ebony niet de geschikte keuze voor een fretboard aangezien dat ook aardig in het mid en hoog zit? Is dit een gebruikelijke combinatie of kan ik beter 1 van de 2 soorten veranderen voor een wat warmere klank?
- Ik zit nog beetje met twijfels over de brug. ALS een floyd rose goed afgesteld is vind ik het best leuk mee te spelen. Maar ik vind het afstellen, stemvastheid, nieuwe snaren opleggen, enz allemaal heel kut en dat is niet aan mij besteed. Ik gebruik een tremelo meestal alleen om naar voor te duiken en lichte vibrato's. Wat is dan het meest soepele en stemvaste tremelo wat geschikt is?
-
Alvast enkele ideeen in kisekae uitgewerkt. Ik denk dat er toch wel een slagplaat op gaat komen, anders toont hij heel erg kaal.
http://foto-uploaden.nl/imgs/gitaren%20klein.jpg
-
over de floyd:
Ik heb op mijn strat de floyd er zo op gebouwd, dat hij alleen naar voren kan. In het grote gat voor de floyd zit onder de brug een houten pinnetje, hier leunt de brug op. Ideaal en zeker een aandrader als je opzoek bent naar een floyd die alleen naar voren kan, en niet snel ontstemt.:cheerup: Het vervangen van snaren is niet zo moeilijk, maar als je er echt zon pokkehekel aan hebt zou ik een single lock floyd nemen, dat is iets minder werk;)
-
Ok bedankt voor de tip. Zal het ook doorgeven aan andere gitarist in me band. Daar komt een hoop vloek en getier uit als hij weer eens nieuwe snaren op zijn ibanez heeft gezet. Misschien dat 1 kant vastzetten wel scheelt voor hem.
Ik was aan het rondkijken naar tekeningen van stratocasters om een template te maken. Nu kwam ik deze tegen http://www.guitarsupplies.nl/index.p...d=2667&lang=NL
En ik vroeg me af wat het verschil is tussen de jaartallen? Het enige verschil wat ik kon vinden is de vorm van de headstock.
-
Succes met je eerste zelfbouw.
Transblack met slagplaat lijkt me inderdaad wel vet:
http://www.musik-schmidt.de/images/p...-100-TBK_1.jpg
dan met esdoornen board.
Ik denk dat een Wilkinson geen slechte keuze is als brug het blijft er dan ook nog lekker als een strat uitzien.
-
Tremolo moet ik nog eens goed voor gaan zitten om wat rond te kijken op internet.
Deze lijkt me ook erg mooi voor een erg mooie prijs:
http://www.tonefactory.nl/shop2/imag...m%20chrome.jpg
-
Ben een beetje mijn project aan het ontwerpen en plannen hoe ik het ga maken. Ik had in gedachte om de hals mooi doorlopend te maken ipv zoals bij een normale stratocaster maar dan ga je al snel van een bolt-on naar een setneck omdat dit vloeiender overloopt. Nu zat ik wat rond te kijken op internet naar neck constructies en vond die van de washburn N-series wel apart. Een extended cutaway. Door de hals breder te monteren kan de body verder weggehaald worden waardoor beter bij de hoge frets te komen is en de stabiliteit en tone van de gitaar verbeteren.
Nu zit ik met het idee te spelen een kruising te maken tussen die washburn oplossing, een set neck en een necktrough achtig iets. Het halshout zo breed en lang mogelijk houden en dit in de body te verlijmen.
Hieronder het idee even getekend voor een duidelijker beeld: rode lijn word dan de hals en de blauwe lijn word de lijn van achterliggende body gedeelte.
http://foto-uploaden.nl/imgs/naamloos.jpg
Dit mijn eerste gitaarproject dus ik heb nog niet veel ervaring met gitaarbouw. Wel vind ik het gaaf dat je bij zelfbouw je eigen ding erin kan leggen. Ik wil niet dat het een standaard stratje word maar dat het iets uniek heeft.
Nu is mijn vraag aan de wat meer ervaren bouwers, Is dit idee uitvoerbaar?
De hals zal hiermee wel gelijke hoogte komen te liggen met de body en dus alleen de dikte van het fretboard boven de body uitsteken. Is dit voldoende vrijheid van de body voor de snaren?
-
3D modelletje geprobeerd te maken ervan. Is toch lastig met al die rondingen.
http://foto-uploaden.nl/imgs/guitar%20model.bmp
-
Ik vind dat persoonlijk mooier dan een bolt-on neck die niet in elkaar overlopen. Ik denk dat ik het ook maar zo ga doen met mijn projectje.... In ieder geval succes met de bouw! Ik ga m volgen;)
-
Ik vind het ook wel netjes uit zien, maar ik was benieuwd of het zou lukken.
Weinig reactie nog, denk dat er veel mensen op vakantie zijn.
Ik ga er vanuit dat het wel zal lukken aangezien een setneck kleiner lijmoppervlak heeft dan dit.
Is er iemand die mij kan vertellen hoeveel de bovenkant van het fretboard minimaal boven de body uit moet steken?
En wat voor lijm kan ik het beste gebruiken om de 2 body delen aan elkaar te lijmen?
Mijn pa heeft http://www.schildersblad.nl/115170/2...-Tix-Fiber.jpg deze kit eventueel staan. Een polyurethaan constructiebruislijm. Is die goed hiervoor of kan ik beter bij guitar supplies zoiets bestellen ofzo? http://www.guitarsupplies.nl/index.p...id=528&lang=NL