Ukeloeder
Uke's "Wat Eten We Vanavond?" vega quote blog
door
on 18 september 2013 at 16:32 (1612 Bekeken)
Pindasoep.
Op het net vind je tientallen, zo niet honderden recepten voor pindasoep. Een ding hebben de meesten gemeen, een paar flinke scheppen pindakaas. Mijn soep is gedestileerd uit een boel van die 'eenvoudige', 'surinaamse', 'studenten' en zelfs een paar 'overheerlijke' pidasoeprecepten.
Ik begin altijd met twee liter water met twee bouillonblokjes op te zetten. Dan snipper ik een middelgrote ui en snijd ik een chilipeper overlangs door om de pitjes te verwijderen. Niet omdat ik denk dat die de soep te heet/scherp/pedis maken, maar omdat die gewoon heel erg niet lekker zijn. Heel erg niet lekker.
Dan snijd ik de twee helften in dunne, halve ringetjes. De gesnipperde ui en de helft van de peper gaan in een hete pan met een klein scheutje zonnebloem of arachideolie. Hierbij doe ik al een theelepel (of twee) knoflookpurree. Let even op dat de boel niet volledig gecremeerd wordt, maar zachte, bruine uitjes zijn wel het lekkerst in deze soep, dus even flink doorbakken. Zodra de bouillon kookt schep ik er tien flinke eetlepels pindakaas in en roer de boel even om. De soep begint al iets te binden. Zo niet, schep je er gewoon nog een paar lepels bij. In de zachtjes kokende soep gaan het gebakken mengsel en de rest van de peper. Ook een goeie hand chinese bieslook, of als je dat niet hebt, gewone bieslook of lente ui. Een dobbelsteentje gember in flinterdunne plakjes, twee eetlepels zoete ketjap (manis) en een eetlepel sambal badjak. Alles goed door elkaar roeren en een paar minuten laten pruttelen.
tip; Voor een supersoep gooi je zodra de pindakaas de bouillon in gaat ook een teen of vijf knoflook in de pan. Wel ontveld, niet gehakt of geknepen of geplet, maar in zijn geheel. Die kun je er uitvissen wanneer je de soep opdient of lekker als verrassing laten zitten.