Oorspronkelijk geplaatst door
Ukeloeder
[...]
Jopen Johannieter bierbrood;
-starter-
1,5 tsp gist
0,5 cup bloem
0,5 cup warm! water (niet heet, niet lauw, warm!)
gist en bloem in een kom, mengen, water erbij, roeren, droge theedoek over de kom, op kamertemperatuur 30 minuten laten staan
-beslag-
flesje of blikje bier (merk doet er niet toe, ik had nog een Jopen staan, heineken gaat net zo goed, sterker nog -beter! dan hoef je het namelijk niet op te drinken)
4 cups bloem
0,5 tsp zout
bier op kamertemperatuur bij de starter schenken, roeren, bloem en zout erbij scheppen, roeren, wanneer de massa te stijf wordt evt een beetje warm! water toevoegen
theedoek met heet! water doordrenken, uitknijpen, over de kom, 2 uur op kamertemperatuur laten rijzen
bloem op je werkplank, bloem op je handen, klodder deeg op de plank, bloem erop, probeer zo goed en zo kwaad als het gaat een beetje een broodvorm te maken door, vouwen, oprollen, nog eens vouwen etc, meer bloem eronder en erop, handelbaar maken, strooi royaal bloem op een bakplaat en breng de mop deeg over op de plaat, royaal bloem erop, droge! theedoek erover en 45 minuten laten rusten
verwarm je oven voor op 220grC en zet onderin een bakje met een plons water om de luchtvochtigheid in de oven te verhogen
theedoek van het deeg af (snij met een griezelig scherp mes in tweemaal een centimeter diepe keep in de mop) en laat het 35 minuten bakken
op een rek laten koelen, snijden, boter, suh-mullen
Dat hoop ik althans. Mijn brood ligt nog te koelen en ik wil het pas vanavond snijden. Duimendraaien dus.