Welkom op het GitaarNet.
 • ADAM - Association of Dutch Archtop Makers

  Yong Yong
  Yong
   ARTIKELEN Yong


  ADAM - Association of Dutch Archtop Makers

  door onze redactie December 2004
  ADAM - Association of Dutch Archtop Makers

  Ter meerdere glorie van de Nederlandse archtop gitaar zijnvier belangrijke Nederlandse jazzgitaarbouwers een samenwerking aangegaan: Wout Bosma, Frans Elferink, Richard Heeres en Daniël Slaman. Het samenwerkingsverband ADAM staat voor Association of Dutch Archtop Makers. Het doel van de samenwerking is uitwisseling van kennis, gezamenlijke inkoop van hout en ontwikkeling van onderdelen. Ook worden gitaarbeurzen gezamenlijk bezocht en zal ADAM de Nederlandse archtop internationaal op de kaart zetten.

  Richard Heeres
  Wout Bosma
  Daniël Slaman
  Frans Elferink

  ADAM was afgelopen dinsdag 7 december bijeen in het atelier van Richard Heeres in Den Haag, waar "gebrainstormt" werd over de invulling van de samenwerking. Allemaal hadden ze één van hun modellen meegenomen, zodat we meteen even van de gelegenheid gebruik maakten om deze vier beauties naast elkaar te zetten. "Daar staat toch een goede nieuwe middenklasser", merkte Richard Heeres op.

  Goedkoop is inderdaad zeker niet een van de eigenschappen van een handgebouwde archtop. Schoonheid zeker wel. "Het uiterlijk is zeer belangrijk voor de gemiddelde archtop-liefhebber", zegt Frans Elferink. "Wanneer ik een archtop zou maken waarin een fantastich geluid zit, maar waarbij bijvoorbeeld onregelmatigheden zitten in de nerf van het hout, zou ik hem heel moeilijk kunnen verkopen."

  vlnr: Richard Heeres, Daniel Slaman, Frans Elferink en Wout Bosma vier beauties

  Het uitwisselen van ervaringen deze vier "vak-idioten" was uiteraard een feest van herkenning. Zo hebben ze allemaal de ervaring van het "groeien" van het geluid van een pas gebouwde archtop. "Ik maak vaak foto's van de verschillende fases van het bouwproces om mijn klant op de hoogte te houden", zegt Frans Elferink. "Aan het eind van het proces ben ik daar beduidend minder snel mee, omdat ik niet wil dat mijn klant voor de deur staat als de gitaar net af is. Hij klinkt dan nog echt niet!" "Ik moet er echt heel veel zelf op spelen", aldus Wout Bosma. "Op een gegeven moment breekt dan het geluid open, als het ware".

  Wat ook opviel was de waardering van de bouwers voor een goed stuk gereedschap. Waar een gitarist waarschijnlijk meteen op de aanwezige gitaren in het atelier was afgevolgen, hadden deze mannen meer belangstelling voor de nieuw "" schaaf van Richard Heeres. Vol bewondering werd deze "voorzichtig betast".

  Ook werd er nog even gejamd, want deze bouwers pingelen zelf ook een lekker stukkie weg op een gitaar. Het zal niet verbazen dat er jazz werd gespeeld, maar Daniel Slaman liet merken dat ie ook veel naar de top 40 luistert. Eerst hoorde ik al flarden van de Red Hot Chilli peppers, maar later kwamen ook Madonna en Eminem voorbij! Daniel Slaman is het langste bezig met gitaarbouw van de vier, maar bouwt archtops sinds 1994, toen hij een opdracht daartoe kreeg van een klant. Sinds die tijd heeft hij er bijna 40 gemaakt.

  jammen op eigen gitaren

  We gaan nog veel horen van dit "archtop-genootschap". Deze bouwers verdienen nog meer Internationale erkenning: surf naar de verschillende modellen op hun sites en je hebt een idee waarom. Wanneer je benieuwd bent naar deze fantastische archtops, kom dan naar de gitaarbeurs van het Acoustic Strings festival in Raalte op zondag 6 maart 2005. (zie: www.acousticstrings.nl. ADAM is daar aanwezig met verschillende van hun modellen om uit te proberen.

  De archtop in het kort

  De vertaling van archtop is letterlijk 'gewelfd bovenblad'. Het boven- en achterblad worden, zoals bij violen, uit ongeveer 25 mm dikke planken gestoken. Orville Gibson ontwikkelde dit type gitaar ongeveer in 1894. Rond 1923 krijgt de archtop door de geniale Lloyd Loar (die voor Gibson werkte) de vorm zoals we hem nu kennen.

  In de jaren '30 hebben de meeste gitaarproducenten één of meer archtops in hun programma.Gretch, Stromberg, Rickenbacker, Epiphone en zelfs Martin, toch vooral bekend van flat tops, produceert er een aantal.

  In 1932 introduceert Rickenbacker de 'Electric Spanish', een archtop met een element zodat het instrument elektrisch versterkt kan worden. Andere producenten volgen en in 1934 ziet Gibsons' populairste archtop het daglicht: de Super 400.

  Vóór deze tijd werd de archtop vooral gebruikt als begeleidingsinstrument in orkesten. Met de uitvinding van de elektrische versterking ontstaat de mogelijkheid tot het spelen van solo's. Hierdoor wordt de gitaar rond de jaren '40 geschikt voor een nieuwe, hippe muziekstroming, die vooral door combo's wordt gespeeld: bebop.Hoewel hij weinig met deze muziek op had en vond dat het instrument vooral geschikt was als begeleidingsinstrument, was D'Angelico zonder twijfel een van de belangrijkste archtopbouwers. Al was het alleen maar omdat hij de meester was van James D'Acquisto, de bouwer waaraan letterlijk alle hedendaagse bouwers schatplichtig zijn. Van Benedetto, Montelleone en Campellone tot de ADAM leden.


  Naam Richard L.J. Heeres
  Den Haag
  Specialiteit Eigentijdse, (semi) akoestische archtops
  gitarist van naam Olaf Tarenskeen
  specifiek aan stijl Spectaculair sober uitgevoerd, evenwichtige ontwerpen
  site www.heeresguitars.nl


  Naam Wout Bosma
  Lokatie Dordrecht
  Specialiteit Bouw van arch top gitaren, R&R service ( restoration &replacement )
  gitarist van naam Francis Freeman
  specifiek aan stijl Multirib-back( Bent ) geintegreerde cutaway inklankkast outline met parallel schuin meelopende hiel. (Modern)
  site www.jazz-guitar.com


  Naam Daniël Slaman
  Den Haag
  Specialiteit New Vintage; moderne instrumenten met de 'vibe' van vroeger
  gitarist van naam Axel Hagen (Ned), Dudley Hill (USA), Ali Claudi (Duitsland)
  specifiek aan stijl moderne bespeelbaarheid en vintage uitstraling
  site www.slamanguitars.com


  Naam Frans Elferink
  Noordwijkerhout
  Specialiteit Op specificatie handgebouwde archtop gitaren
  gitarist van naam Jesse van Ruller (NL), Maarten van der Grinten (NL), Jose Lois Gamez (Spain), Tony Marshall (UK)
  specifiek aan stijl vernieuwend; het ultieme uiterlijk en schoonheid (zoals de na-oorlogse archtops), gecombineerd met de nieuwste en moderne technologieën.
  site www.elferinkguitars.com


  Zie: WEBSITE ADAM (www.archtopmakers.com)

  top


Back to top