Welkom op het GitaarNet.
 • Line 6 Spider Jam

  Veelzijdigheid troef bij deze Spider Jam

   

  Na contact te hebben gehad met de importeur ben ik terechtgekomen bij Line 6 in de UK. Deze was gelukkig bekend met het fenomeen gitaarnet en nog geen week later was het eerste product van Line 6 in huis. Twee weken later was het de beurt aan de Spider die nu naast mij staat en door ondergetekende door de mangel is gehaald.

  Iedere vaste bezoeker op gitaarnet kent of gebruikt producten van Line 6. De één zweert bij de modelling gigant en de ander moet er niets van weten en zoekt liever heil in een paar buizen. Zelf sta ik open voor elke wijze van toonopwekking, mits het maar ten goede komt van de sound, maar ook zeker gemak.

  Wat onderscheidt deze amp van anderen? Deze Spider Jam is een 75 watt combo gitaarversterker met als extra een mogelijkheid om met voorgeprogrammeerde loops en nummers mee te jammen. Deze sessies kan je opnemen en daarna weer afspelen. Het is dus op die manier mogelijk om een heel nummer op te nemen of wat licks/riffs uit te proberen op een loop. Zie dit nu niet als een enorm uitgebreidde sequencer/harddiskrecorder, want dat is het niet. Dit is puur om mee te jammen en schetsen neer te zetten. In het kort, een looprecorder.

  Modelling en effecten

  Het mooie van modelling is dat je een heel arsenaal van geluiden en effecten tot je beschikking hebt die met een draai aan een knop (of niet meegeleverde voetpedaal) tevoorschijn te halen zijn.

  Deze versterker beschikt over 12 amp models en 7 effecten. De models bestaan uit clean, twang, blues, crunch, metal en insane en van elke instelling twee mogelijkheden (=12). Persoonlijk ben ik het meest gecharmeerd van de blues-, metal- en vooral insane-instelling. Deze sounds komen het meest in de buurt van de gitaristen die als voorbeeld hebben moeten dienen.

  De presets zijn op drie manieren ingedeeld: 150 gesorteerd op bekende artiesten/bands, 150 op songs/stijl, 36 persoonlijke presets. De eerste twee zijn niet overschrijfbaar, de laatste wel.

  Op de Spider Jam zitten drie draaiknoppen om de effecten te bedienen. Een chorus/flanger, phaser, tremelo op de eerste, een delay, tape echo, sweep echo op de tweede en een reverb op de derde. De effecten zijn simpel van opzet en ook eenvoudig in gebruik. Precies zoals je het zou verwachten op deze amp.

  In en outputs

  Op de voorzijde treffen wij een gitaarinput, xlr-input, aux-input (voor bijvoorbeeld keyboard of bas), cd/mp3-input, pedaalinput en headphone-output aan. Op de achterzijde is het wat karig met een powerinput, sd card input (niet bruikbaar voor de consument, wordt gebruikt door de fabriek om instellingen te uploaden, gemiste kans lijkt mij, aangezien het handig had geweest om jams over te zetten naar de computer op een eenvoudige manier) en twee tulp outputs voor naar de computer of mengtafel.

  Geen output om een extra cabinet aan te sluiten, tevens geen midi, usb of andere aansluitmogelijkheden aan de achterzijde. Wat wel zeer handig is (bijvoorbeeld in vergelijking met een rocktron replitone, een vergelijkbare combo) dat je tegelijkertijd een rechtstreeks signaal naar de tafel kan sturen alsmede via de microfoon. Dan valt er in ieder geval wat te kiezen mocht de microfoon of accoustiek van een zaal niet helemaal in orde zijn.

  Net gaf ik al aan dat er een xlr-input op de voorzijde van dit apparaat zit. Daarnaast zit ook een levelknop waarmee je een microfoon kunt aansluiten. Even concreet, je zet een jam in en neemt op:

  a. je gitaar

  b. vocals via de mic-input

  c. bas via de aux-ingang

  Als basis gebruik je de voorgeprogrammeerde songs/loops of een nummer van cd of mp3 speler. Het mooie is dat er voor diverse inputs (gitaar, mic, aux en cd/mp3) nog extra instelmogelijkheden zijn zoals compressie, EQ, boost en een noisegate (allen apart instelbaar). Dit naast een ingebouwde tuner maken het tot een wel zeer compleet product.

   

  Toen ik de Spider Jam net uit de doos haalde en voor het eerst aanzette vond ik het volume wat aan de zachte kant. Ik draai altijd meteen overal aan en kwam tot een miserabel zachte sound. Maar natuurlijk niet helemaal goed gekeken en nadat ik aan de preset knop had gedraaid en kwam ik op een iets ander volume uit; mijn partner zat twee verdiepingen lager te shaken op de bank toen de decibellen eruit knalden.

  De 1 x 12 inch celestion met de 75 paardekrachten staat dus zijn mannetje op ruim volume. Kroegen of de gemiddelde oefenruimte weet hij zeker te vullen. De sounds zijn redelijk tot zeer goed te noemen, waarbij voor mij de met name high gain presets positief opvielen (denk Meshuggah, Slipknot etc.). Bedieningsgemak is zeer goed en ook de manual is kort, helder en duidelijk. Een footcontroller lijkt mij een pre bij live-gebruik. Voor 450 euro een goede koop met een arsenaal aan mogelijkheden, niet te groot en licht in transport.

  Met dank aan Ben de Dood (eindredactie).

  www.line6.com

Back to top