Welkom op het GitaarNet.
 • Yves Huts

   DE GITAAR VAN...

  Yves Huts
  Yves Huts is het Belgische bandlid van de symfonische (gothic) metal band Epica. Yves speelt bas sinds 1996 maar is, zoals eigenlijk veel bassisten, met gitaar begonnen. Maar Yves is vooral multi-instrumentaal, zo speelde hij keyboard in de Belgische blackmetalband Gurthang en gitaar én keyboard in de Belgische (fantasy)metalband Axamenta. Daarnaast gebruikt hij de keyboard voor het componeren van (soundtrack-achtige) songs. Sinds mei 2002 speelt hij bas in Epica. In 2005 bracht Epica hun tweede studioalbum "Consign to Oblivion" uit, waarmee ze nogmaals bewezen waarom ze internationaal tot de toppers in hun genre behoren.

  zie: www.epica.nl

  Voor de gitaristen onder ons die benieuwd zijn naar de gitaar-setup van Yves: Gibson SG Special / Marshall JCM 2000 Triple lead Head / Marshall Cabinet / Boss GT-6 effects processor / D'addario strings heavy gauge (B-tuned) / Dunlop pics .88MM

  Yves Huts


  Yamaha TRB 5IIL Bass

  & Yamaha BB Bass

  versterkers/setup:
  Ampeg Head SVT350H
  Ampeg Cabinet SVT410HLF
  Korg DTR 1000 tuner

  effecten:
  Boss Super Overdrive Pedal

  snaren:
  D'addario strings Medium gauge

  plectrum:
  Dunlop Pics 1MM

  mp3: (fragment)

  The last crusade
  luister naar geluidsfragment

  Consign to Oblivion
  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Standaardconfiguratie. Ik ben momenteel wel bezig met een deal waarinmogelijkheden liggen voor een gecustomiseerde basgitaar.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ja, de snaren Voorts zou ik niet weten wat ik er aan moet veranderen. Ikben er best tevreden mee hoe die nu is.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee, af en toe een schoonmaakbeurt en wat bijstellen, regelmatig de snarenvervangen, maar verder doe ik er niets aan. Reparaties en meer geavanceerdebijstellingen (zoals de kromming van de hals) laat ik liever over aan eenspecialist.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Zolang de basgitaar naar behoren werkt, kan het mij allemaal niet zoveelschelen wat ermee gebeurt. Hij is al wel een paar keer tegen de vlaktegegaan. Eén keer was tijdens een optreden voor een paar duizend mensen toenmijn strap loskwam en mijn bas op de grond viel. Dat moet wel mijn meestbeschamende moment op het podium geweest zijn. Mijn bas was natuurlijkhelemaal ontstemd en er zat een deuk in de lak, maar voor de rest werkte hijnog naar behoren. Erger was dat mijn bandgenoten niet doorhadden wat ergebeurd was en niet even wachtten tot ik terug gestemd had. Gelukkig wasenkel mijn B-snaar zwaar ontstemd en kon ik het nummer nog min of meerbehoorlijk uitspelen.

  Ik heb wel een bepaalde broek met spikes, die ik dikwijls draag tijdensoptredens. Om mijn basgitaar een beetje te beschermen tegen krassen, heb ikdaarom wat gaffa-tape geplakt op de achterkant.

  Voorts houd ik wel van een "gebruikte" look van een instrument.

  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Een beetje Dreft, half uurtje in de vaatwasmachine en een uurtje latendrogen en dan is ze weer als nieuw!

  Nee serieus, gewoon een guitar polish van Gibson. Een hele zachte staalwolis handig om het grof vuil aan de frets weg te krijgen.

  Voor mijn gewone gitaar gebruik ik wel eens een string cleaner, maar vooreen basgitaar heeft dat niet zoveel zin, omdat de groeven in de snaren veeldieper zijn.

  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Vooral bij soundchecks speel ik regelmatig dezelfde stukjes, zoals EnterSandman van Metallica, Bombtrack van RATM of Crystal mountain van Death,maar ook eigen riffjes en loopjes.

  Om op te warmen speel ik meestal wat snelle toonladdertjes.

  Ik componeer eigenlijk meer op gitaar dan op basgitaar, en dan speel ikhet eerste het beste idee dat in mij opkomt.

  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Diep, zodat je de bas niet alleen hoort, maar ook voelt. Daarom vind ik hetleuk om de lage B-snaar veel te gebruiken. Maar voor meer presence gebruikik ook distortion, hetgeen het scherpe randje in de hoge frequentiesversterkt. Omdat ik met plectrum speel zit er ook veel attack in. Voor mijmoet de sound tegelijk heavy, aggressief, pulserend en strak klinken.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ikzelf. Als iemand anders op mijn basgitaar zou spelen, zou dat helemaalanders klinken. Het hangt allemaal af van je muzikale achtergrond,opleiding, muzikale voorkeuren, ervaring, diversiteit,... Het is niet omdatje op een custom John Myung signature basgitaar speelt, dat je ook zoals hemzal klinken. Deze laatste kan volgens mij overigens ook wondermooie klankenhalen uit een zeer slechte of goedkope basgitaar.

  Omdat ik eerst gewone gitaar speelde voor ik met bas begon en verder nooitbaslessen heb gevolgd, bespeel ik mijn basgitaar eigenlijk vooral als eenuit de kluiten gewassen gewone gitaar, maar dan zonder akkoorden te spelen.Metal is volgens mij een genre waarin dit mag en kan.

  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee, zover zijn we nog niet in onze relatie. Maar we gaan wel dikwijls samenuit en ik mag ze al wel aanraken en bespelen. Soms vraagt ze wel eens omaandacht en gaan mijn vingers jeuken. Ze heeft mooie rondingen, maar haarvoorkant is een beetje vlak. Ik kan er ook eindeloze conversaties mee voerenzonder dat ze me tegenspreekt of in de rede valt. Maar samen slapen zit ervoorlopig nog niet in.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Basgitaar die goed kan koken, mijn was doet en komt als ik ze roep...


Back to top