Welkom op het GitaarNet.
 • Wolf Martini

   DE GITAAR VAN...

  WOLFGANG MARTINI

  Wolfgang Martini (1970) speelt met een warme swingende groove gitaar. Hij had o.m. les van Wim Overgaauw en Herb Ellis. Hij deed 1996 eindexamen aan het Hilversums conservatorium.

  Als Duo met zanger Hartog Eysman tourde hij 1998 door de theaters van Nederland Hieruit resulteerde de CD Hartog & Martini ("via.-records") 1999 speelde dit duo verschillende keren voorprogramma voor het amerikaans duo Tuck & Patti en ook Ravi Coltrane quartet.Augustus 2000 word het optreden als een van de opmerklijkheiden van het Amsterdamse "Uitmarkt"- festival in 20.00 TV NOS journal met beeld en toon vermeld.2003 theatertour met Mathilde Santing, 2003/04 theatertour met "big, black & beautiful".

  Wolfgang Martini is een bekent gezicht in de Nederlandse jazzwereld. Hij gaf concerten met o.m.: Denise Jannah, Rita Reys, Deborah Carter, Lydia van Dam, Jose Koning, Anette van Eichel, Bert v/d Brink, Johan Clement, Berend v/d/Berg, Ferial Karamat Ali Benjamin Herman, Jan Menu, Allard Buwalda, Gijs Hendricks, Johnny Engels, Chris Strik, Carlo DeWijs, Titze Vogel, Henk Haverhoek...

  Wolfgang Martini speelde op bijna elk belangrijk podium in Nederland. Hij speelde ook op diverse festivals, waaronder het North Sea Jazz Festival. Hij was gast bij diverse radio en TV-uitzendingen, o.m. "Reiziger in muziek".

  De pers:

   "...gitarist Wolf Martini: harmonisch geraffineerd, veelzijdig en niet gespeend van humor..."(Utrechts Nieuwsblad, Jeroen de Valk)
   "...de alerte gitarist...hij speelt geen noot teveel..." (NRC Handelsblad)
   "...de alerte meester-gitarist Wolf Martini..." (Zwolse Courant)
   "...hij is een virtuoos op zijn prachtige L-5 gitaar ..." (Music Maker)

  Website:

  WolfgangMartini.com  Wolf en George Benson
  Gibson L-5

  snaren: op strats Fender 0.11 en archtops 0.12 D'Addario chromes en/of La Bella flatwounds
  onderhoud: Ellio Martina
  versterking: Twin Reverb original '70 en ' 65 re-issue en Hot Rod Deluxe, voor acoustic: AER

  luister naar geluidssample:
  'Fronteras' (uit: project met Braziliaanse muzikanten nog niet released)
  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Alle gitaren heb ik gekocht in standaardconfiguratie.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Jazeker. Meestal kom je er pas "on stage" achter, dat bepaalde dingen toch niet helemaal zo zijn als je graag wilt en/of nodig hebt.Voor de tour met "big, black, beautiful" had ik echt alle sounds nodig, van mellow/jazzy tot funky strak en heavy distortion. De show was dusdanig "snel", dat een wissel van gitaar niet mogelijk was. Mijn 1ste en 2de aanloop-Strats konden mij net niet van alle mogelijkheden voorzien. Dus dan maar customizen: de Strat (met extra dikke frets) kreeg een splitbare humbucker in bridge-position en een megaswitch (voor combinatie van brug en neck P.U.) en de Fender P.U.s werden verwisseld met Suhr P.U.'s.Bij Mathilde Santing was de show zodanig dat er tijd was voor wisselingen, dus gingen er 3 gitaren mee (Taylor CE 314, Fender Strat, Gibson L-5).
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Simpele operaties wel (P.U.'s, pickguards verwisselen). Voor het serieuze werk (fretten vlakken etc.) ga ik zeker naar de vakman, zoals Elliot Martina (Zutphen), iemand die vakkundig en vooral nauwkeurig werkt. Zijn collega Erik Haar (IJsselstein) is de vakman voor Strats.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik houd van mijn gitaren en kan er zelfs van genieten om uren naar al die mooie vormen te kijken. Echter, op het moment dat ik de gitaar bespeel valt dat allemaal weg: de mooiste gitaar wordt gereedschap en moet het Grote Doel dienen, muziek maken. Dan heb ik geen tijd om op krassen en deuken te letten. Een zorgzame omgang met dingen ligt wel in mijn natuur - krassen op een Strat zijn sexy, op een Archtop jammer.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Wapenolie: Ballistol.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik sla een Am9 akkoord aan en pak met de rechterhand een kop koffie (en elke 10de keer thee).
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Pling, pling, pling.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ik klink op alle gitaren een beetje hetzelfde. Wel moet ik op mijn Ibanez (1970) L-5CES wat harder werken om de toon te vormen dan op mijn Gibson (1970) L-5CES. Over het algemeen is het probleem bij iedere gitaar de balans tussen hoog en laag: als de hoge snaren warm en vol klinken, worden de lage snaren modderig en ongedefinieerd; klinken de lage tonen helder en doorzichtig, dan worden de hoge snaren iel en scherp. Een algemene regel: alle schakels in de ketting hebben invloed op de sound. Volgens Kenny Burrell bepaalt de versterker zelfs 50% van het geluid (luister maar naar zijn opnames van eind jaren 60 - wauw!).


Back to top