Welkom op het GitaarNet.
 • Wil Schmal

   DE GITAAR VAN...

  WIL SCHMAL
  Gitariste Wil Schmal heeft gestudeerd aan het Groninger Conservatorium.Ze begon al op 6-jarige leeftijd met gitaarspelen. Als klein meisjeschreef ze al liedjes en componeerde ze haar eigen muziek. Het zat er dusvroeg in dat ze iets in de muziek zou gaan doen.Ze speelde in diverse bands, zoals bij de nog steeds populaire groep 'Jammah Tammah'.Twee jaar geleden presenteerde ze haar eerste eigen CD: -SCHMAL Shadows and Lights- met 'Crossovermuziek': een mix van Jazz,Soul en Blues. Op dit moment is ze bezig materiaal te verzamelen voor een nieuwe CD.Haar inspiratiebronnen zijn Jimi Hendrix en Jimmy Raney.

  Website Wil Schmal


  Wil met haar ES-335
  Gibson ES-335 DOT
  Takamine G series ESG-45 SC

  Versterker: Fender DeVille
  Snaren ES-335: D'Addario XL 0.10

  geluidsfragment uit: Shadows and Lights

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb deze gitaren nieuw gekocht. Een paar jaar geleden zijn bij een inbraak mijn gitaren gestolen, ik moest toen andere gitaren hebben. Ik heb deze toen gekocht.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ik heb er nog niets aan laten veranderen. Een van de gestolen gitaren is een Höfner Jazz gitaar, serienr. 2799. Op deze gitaar heb ik een nieuw element laten zetten: Shadow Actila-Zoller. Verder de hals opnieuw laten fretten en nog wat kleine reparaties laten uitvoeren. Ik was heel erg gehecht aan deze gitaar. Hij had een 'ziel'. Een veel te dikke hals, geen sjiek massief bovenblad, enz., het was een crime om er en snel bebop thema op te spelen, alleen de gitaar paste bij mij, en had een mooie klank. Geen 'dik', 'wollig' jazzgeluid. De klank was te vergelijken met een licht wijntje, fris, en toch doorleefd.De ander gitaren die gestolen zijn: Gretsch Tennessee, type 6119. Fender stratocaster serienummer E 923086. Ibanez country gitaar. Ik hoop altijd nog iets te horen van deze gitaren.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ik ben geen klusser, ik studeer veel, vervang de snaren als ze bijna af zijn. Behalve voor optredens, opnamen.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Het is mijn vriendinnen opgevallen, dat als ik mijn gitaar stoot, ik 'auw' roep. Ik vind het heel erg als het gebeurt. De krassen, deukjes en andere beschadigingen maken mijn gitaar doorleefd. Het hoort bij een 'gitaarleven'.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Regelmatig maak ik mijn gitaar schoon met een droge doek. Een beetje (teak)olie.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik speel heel vaak een stukje accoord solo, wat ik ooit heb uitgezocht van een plaat van Joe Pass.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  De 'Takamine' is heel direkt, fel. De 'Gibson' is warm en wollig van geluid. Het geluid zit in je vingers. Het duurt bij mij heel lang voordat ik een gitaar heb ingespeeld, voordat ik 'mijn' geluid eruit krijg.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  In de eerste plaats ik-zelf. Mijn aanslag, het gevoel wat ik in de muziek leg. Verder heb ik een Fender Deville versterker. Ik gebruik altijd buizen versterkers, ze hebben een warm, vol en vet geluid. Ze zijn alleen soms zo zwaar om te tillen!
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Toen ik een jaar of 14 was had ik twee vriendjes die een gitaar hadden. Beiden hadden ze een Fender Stratocaster. We speelden gitaar, rommelden met oude buizen radio's, luisterden naar muziek, op een donker bruin zolderkamertje. We rookten stiekum jointjes, en hielden elkaars hand vast, af en toe zoenden wij elkaar onwennig, daar bleef het bij. Daar hadden wij ook genoeg aan. Door een van hun ben ik nog ten huwelijk gevraagd. Schattig verliefd waren wij.
  Ik heb af en toe nachtmerries over de inbraak, daar komen mijn gitaren ook weer in voor. De laatste keer droomde ik dat er in de hele buurt ingebroken was, de inbrekers hadden alle gitaren die ze verzameld hadden van de buurt, bij een lantaarnpaal, voor mijn huis neergezet. Ik ben naar buiten gerend, heb de gitaren gepakt en ze weer mee in huis genomen. Daarop reageerden de inbrekers met een agressieve actie door met een geweer door de brievenbus te schieten, ik ging niet dood geloof ik. Mijn hele huis lag in puin.......
  Ooit wil ik graag nog een...
  Een mooie oude 'Gretsch' hebben.


Back to top