Welkom op het GitaarNet.
 • Theo de Jong

   DE GITAAR VAN...

  THEO DE JONG
  Theo de Jong is geboren in Utrecht (1957) in het nest van zijn musicerende ouders. Speelgoed: ukelule, voetbal, piano, trein, gitaar, drums.... Op zijn 11de komt vader (leraar viool, gitaar, mandoline, en alles waar snaren op zitten) thuis met zijn nieuwste aanwinst: een basgitaar. Die vervolgens door zoonlief wordt ingepikt en niet meer wordt teruggeven. Eerste bandje op zijn 14de jaar, eerste studiogig op zijn 16de, eerste serieuze tournee (met de groep Kayak) op zijn 19de. Vervolgens vast gespeeld met Kaz Lux, Ekseption, Toots Thielemans, Lori Spey, Eef Albers, Batida, Maurane, Ilse DeLange, etc. En los met heel schnabbelend Nederland en BelgiŽ. Momenteel steady werkzaam op de conservatoria van Utrecht en Amsterdam en unsteady met diverse musici voornamelijk uit de jazz-en fusionwereld.

  Website Theo de Jong


  Theo met zijn Lškland
  Lškland (5-snarig)

  Type: 2 Lšklands solid-body 5-string bassen (1 gefret, 1 fretloos. Stemming: B-E-A-D-G)
  Epiphone acoustische, gefrette, 5-string basgitaar "El Capitan".
  (Stemming E-A-D-G-C)
  Versterkers: Glockenklang Hardcore top & Tech 2x 12' en tweeter box
  GalliŽn & KrŁger 112
  Snaren: DR, SIT, d'Addario, Yamaha

  geluidsfragment: Here's that Rainy Day
  uit: Cattin' (4 of a kind)

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik speel momenteel intensief op een 3-tal basgitaren die alle drie zo uit de winkel komen: een gefrette- en een fretloze Lškland, en een acoustische Epiphone ("El Capitan"), alle drie 5-snarig.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  De fretloze Lškland was meteen helemaal perfect, de gefrette kreeg Seymour Duncan elementen ipv de Bartolini's voor een strakker geluid. En de Capitan heb ik naar Piet Visser in Egmond aan Zee gebracht. Deze bas wilde ik gaan gebruiken als bas ťn als gitaar. Ipv een lage B-snaar wilde ik een hoge C-snaar zodat ik ook gemakkelijker accoorden kon spelen (klinkt fantastich op basgitaar, luister naar het geluidsfragment). De brug stond echter erg hoog en vanaf ca. de 10e positie klonken de accoorden wel erg aan de hoge kant. Bovendien was ik na ťťn stukje akkoorden spelen helemaal kapot! Piet heeft hem onder handen genomen en nu is hij erg goed speelbaar.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee. Af en toe de nek bijstellen, en de brug. Maar het fretten-en toetsvlakken, elementen vervangen, etc. laat ik aan de deskundigen over.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben heel voorzichtig. Weer een kras op mijn gitaar voelt aan als een litteken op mijn eigen huid. Ik ben mijn broekriem andersom gaan dragen zodat ie de achterkant van mijn bas niet raakt.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee. Doekje en spuug.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Nooit. Interessante vraag trouwens. De mensen die dit wel doen blijken vaak erg grafische spelers; ze spelen dan niet vanuit een muzikale impuls maar vanuit grafische oriŽntatie. Tijdens de toelatingsexamens op de conservatoria is het moment van inpluggen door de kandidaat en het spelenderwijs afstellen van de installatie wat mij betreft altijd een erg veelzeggend moment: komt er al direct muziek uit het instrument of wordt er gedachteloos iets standaards gespeeld....
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  De gefrette Lškland: strak, duwend, opwindend, extravert.De fretloze Lškland: zoemend, romantisch, introvert.De acoustiche Epiphone: rond, diep-laag, breed.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Het is natuurlijk altijd het eeuwige magische samenspel van de ingrediŽnten houtsoorten, elementen en speelwijze. Maar ik wil de technische details eigenlijk niet weten. Als ik de muziekzaak inloop voor een pakje snaren en ik vervolgens drie uur later wakker wordt met een basgitaar in mijn handen (waar ik dus al die tijd op heb gespeeld) wil ik maar ťťn ding: HEM HEBBEN. En waarom hij me aanspreekt en waardoor... het interesseert me (nog) niet.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee. Maar ik speel wel eens liggend op bed. En na het spelen ligt ze dan naast me...en dan kijk ik naar haar...en zij kijkt naar mij.....(zucht)
  Ooit wil ik graag nog een...
  Solo-cd maken!


Back to top