Welkom op het GitaarNet.
 • Steven van der Nat

   DE GITAAR VAN...

  STEVEN VAN DER NAT
  Mijn naam is Steven van der Nat en ik speel gitaar in The Backbones (www.thebackbones.com).Ik ben nogal autodidactisch ingesteld en heb mezelf gitaar leren spelenop een oud klassiek gitaartje die mijn vader ooit eens had gekocht. Ikheb die gitaar nog steeds en als ik hem nu zie snap ik niet dat ik daarop heb kunnen leren spelen, maar misschien is het ook wel goed om teleren spelen op een gitaar met een actie van 3 centimeter?! Ik raakte vrijsnel in de ban van de blues nadat ik Hendrix hoorde en ik wilde weten watzijn invloeden waren, zo kwam ik terecht bij mensen als b.v. Muddy Watersen Robert Johnson. Niet lang daarna kwamen er al mensen als Albert,BB en Freddie King, Otis Rush en Ronnie Earl terecht in mijn CD collectie.Na jaren tot de "blues-politie" te hebben gehoord luister ik tegenwoordignaar allerlei muziek. Ik luister wel voornamelijk naar blues maar "per ongeluk"zitten er in mijn cd speler ook weleens cd's van mensen als Billie Holiday, KennyBurrell, Grant Green, Django Reinhardt tot ZZ Top, Black Crowes en DoyleBramhall II.

  Mijn belangrijkste gitaar is mijn '52 Reissue Fender Telecaster, bespannen meteen standaard set .011 Ernie Ball snaren. Daarnaast heb ik nog een Stratocasterdie door mij zelf uit onderdelen in elkaar is gezet (dit is de Strat waar ik het steedsover heb als ik het over “mijn Stratocaster” heb) en nog een ’96 Fender USAStandard Stratocaster.

  Qua versterking gebruik ik oude Fenders, ik heb een Vibrolux, Super Reverb eneen Twin Reverb. Welke versterker ik gebruik hangt af van het vermogen dat iknodig heb. Ik speel tegenwoordig het liefst alleen met een snoer en doe de restmet mijn vingers, plectrum en de volume en toon knop op de gitaar. Daarom wilik het liefst mijn versterker open kunnen draaien, dat kan in een klein cafe meteen Vibrolux nog wel maar met een 100 watt Twin Reverb is dat toch wat te veelvan het goede. Soms als het echt zacht moet en ik wil nog wat oversturing dangebruik ik een Menatone Red Snapper

  www.thebackbones.com

  Steven van der Nat


  '52 Reissue Fender Telecaster

  versterker:
  oude Fenders, een Vibrolux, Super Reverb of TwinReverb
  Marshall Plexi

  effecten:
  Menatone Red Snapper, Justin EvermanFuzz Drive G2, Roger Mayer Octavia

  snaren:
  Ernie Ball .011

  mp3: (fragment)

  'The Backbones - The Freeze'

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  De Telecaster is een standaard configuratie. Mijn Stratocaster is een samenvoegselvan losse onderdelen.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Op mijn Telecaster heb ik jumbo frets laten zetten door Patrick Koopman, er zatenvan die kleine vintage-correcte frets op en daar kan ik niets mee. Na een optredenwaren mijn vingers vaak doodmoe en voelde ik soms ‘schokjes’ door mijn pezen inmijn arm. Nu er jumbo’s opzitten heb ik daar gelukkig geen last meer van! Deelementen heb ik vervangen door Van Zandt Vintage Plus pickups, de originelenhebben van dat hoog dat pijn doet aan je oren, vandaar de Van Zandt's.

  Mijn Stratocaster is een heel ander verhaal. Ooit ben ik begonnen op de ’96 USAStrat. Daar wilde ik toen een andere hals op omdat ik deze te dun vond en lastkreeg van hand/arm tijdens het spelen. Daarna waren de elementen aan de beurt,die zijn vervangen door Van Zandt Rock pickups. Toen wilde ik ook een anderebody, die heb ik laten maken bij USA Custom Guitars. Het is een 1-piece alder stratbody gespoten door Erik v.d. Haar in 3-tone sunburst. Zo’n Callaham tremelo leekme ook wel interessant dus ook die gekocht en op de body gezet. Al met al is erstukje bij beetje dus niets meer overgebleven van de ’96 Fender Strat en is het eensamenvoegsel van onderdelen geworden waaraan niets meer Fender is. Hoe kom jeaan twee Strats? Door alles te vervangen en hem daarna weer in elkaar te zetten...

  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Vroeger wel, tegenwoordig niet meer. Alles is nu zoals het wezen moet en danis het onzin om nog dingen te gaan veranderen. In dat geval leef je in de vooral doorinternet gecreeerde wereld van G.A.S. (Gear Acquisition Syndrome) en vergeet jedat het gaat om de muziek die je maakt en dat toon en gevoel uit je hart en zielkomen. Ik denk dat te veel gitaristen hiermee bezig zijn: ze proberen inspiratiete krijgen uit nieuwe speeltjes maar vergeten dat dat niet is waar het om draait.Ik ben zelf ook lange tijd zo geweest maar ik ben blij dat ik tegenwoordig doorheb dat dat niet is waar het om gaat. Als je eenmaal op een podium staat gaathet er niet om of je nieuwe speeltje goed klinkt of niet maar of je de muziek leeften voelt. Maar volgens mij begin ik nu een beetje van de vraag af te dwalen...
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben niet extreem voorzichtig met mijn gitaren. Ik gebruik ze gewoon en mocht er eenkras op komen dan heb ik daar geen enkele moeite mee, zolang de kras maar eenverhaal heeft. Ik bedoel hiermee dat ik niet zo snel een relic gitaar zou kopen waar dekrassen al voor je gemaakt zijn.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Voor de rosewood toets van mijn Stratocaster gebruik ik Lemon Oil en verder maak ikhem nooit schoon, ik zie het nut er ook niet van in.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik speel wat er op dat moment in mijn hoofd zit, dat kan 3 weken lang hetzelfdezijn maar ook iedere keer iets totaal anders.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Mijn Telecaster zingt als je hem acoustisch bespeeld. Electrisch door een oude Fenderbuizenversterker op 6 kan ze huilen, janken, brullen, grommen en lief en warm zijn. Hetligt ook een beetje aan mijn bui hoe ze klinkt en reageert.

  Mijn Stratocaster heeft wat minder bite en minder warmte maar is gewoon anders, heeftmeer een belletje in het geluid.

  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Hart, vingers en aanslag!! Je kan zoveel modificeren als je wilt en dit kan je bestinspiratie geven om tot nieuwe geluiden te komen maar uiteindelijk komt toonuit je hart en vingers.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Veel te vaak! Ik heb zo vaak gehad dat ik op tijd naar bed wilde maar dan nog tot in devroege uurtjes gitaar lag te spelen op bed en dan word je de volgende ochtend brak wakkermet een stuk hout naast je in bed.
  Ooit wil ik graag nog een...
  ...echte ’63-er Stratocaster en jaren 50 Telecaster, en een jaren 50 Les Paul Gold Topmet P-90’s. Ik hou helemaal niet van Les Pauls maar zo’n Gold Top met P-90’s vind iktoch zo gruwelijk mooi!! Eerst maar eens de loterij winnen....


Back to top