Welkom op het GitaarNet.
 • STEFAN SANCHEZ

   DE GITAAR VAN...

  STEFAN SANCHEZ

  'Mijn naam is Stefan Sanchez, en speel sinds december 1999 electrische gitaar bij Matzko, een powerfolk band uit Eindhoven. Voor die tijd heb ik in diverse bands in Zaanstad, Enschede en Eindhoven gespeeld (W2, Rooftop Skankin', Pahkuis, Mighty Fine, Uncle Bob, Nanook, Souled, Road's End, Search the Soul).

  Mijn muzieksmaak is zeer uiteenlopend. Het gaat te ver om alle bands te noemen waar ik graag naar luister, maar het gaat van latin jazz, rockabilly, blues, reggae, rock, soul tot flamenco pop en weer terug. Kwa gitaristen is het wat eenvoudiger. Mijn twee helden zijn Brian Setzer (www.briansetzer.com) en Arthur Ebeling (www.arthurebeling.nl, met wie ik op mijn 30ste verjaardag heb mogen samenspelen!!!). Beide zijn meesters op de Gretsch gitaar.

  Ik probeer bij Matzko altijd de 'slagroom op de taart' te verzorgen kwa muziek (aan de zang waag ik me niet, dat kan de rest veel beter.....). Dit doe ik door de akkoorden meer kleur te geven, of door bepaalde loopjes tussendoor te spelen. Het help dan behoorlijk om naar verschillende muziekstijlen te luisteren om inspiratie op te doen.

  Het typische Matzko geluid kwa electrische gitaar wordt voortgebracht op m'n witte Fender Stratocaster. De versterker die ik nu gebruik is een Fender HotRod Deluxe, een 40 Watt buizenversterker die ten eerste goed te tillen is (erg fijn voor m'n rug!) en ten tweede voor mij het perfecte geluid geeft (erg fijn voor m'n oren!). Op de grond heb ik een mooi plankje liggen met diverse effectpedalen. In volgorde van aansluiting: een Wah Wah pedaal, Compressor (gebruik ik alleen in combinatie met m'n Ebow aangezien het anders veel te hard en schel gaat), Super Overdrive (zelf gemodificeerd om de klank te verbeteren), Equalizer (als boost voor solo's) en een Chorus. De Wah Wah is van Morely, de rest van Boss.

  Ik ben ook nog de trotse bezitter van een een Gretsch 6120, die ik heel af en toe ook bij Matzko gebruik. Ook heb ik een Fender Twin Amp (loodzwaar maar ook een geweldig geluid!), een Fender Performer 1000, en diverse effectpedalen die ik niet zo vaak meer gebruik'.

  Website: www.matzko.com  Stefan Sanchez
  Fender Stratocaster

  versterking: Fender HotRod Deluxe (40 watt)
  effecten: Wah Wah, Compressor, Super Overdrive, Equalizer, Chorus
  snaren: d'Addario 0.10 - 0.46

  luister naar geluidssample:
  A Beautiful Day (solo)

  uit: A Beautiful Day

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb deze gitaar in december 1991 gekocht bij de Sound Shop in Amsterdam. Het was wat mij betreft de beste gitaar die mijn budget toen toeliet, en ik heb er nog steeds geen spijt van. Op de achterkant van de nek staat weliswaar 'made in the USA', maar ik denk dat ie in Mexico is gemaakt van Amerikaanse onderdelen. Of zoiets.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Jawel. Ik heb twee extra veren op de tremolo gezet, waardoor de brug stijf tegen de body aanzit. De tremolo gebruik ik dan ook niet. Verder zitten er Sperzel locking tuners op, een DiMarzio Fasttrack element in de brugpositie, de toonregeling van het middelste element is op het brugelement gezet, en op de volumeknop zit een 'bleed' circuit, waardoor het geluid helder blijft als het volume wordt teruggedraaid. Ook heb ik een stripje klittenband achter de brug geplakt. Dat gebruik ik om m'n Ebow of slide op te plakken als ik die tijdens een nummer even niet nodig heb. Dat vergt wat vaardigheid tijdens het spelen, maar is wel erg handig!
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Niet meer. Af en toe de nek checken, meer niet.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben niet meer erg voorzichtig, maar ik daag het lot ook niet uit. Hij is een keer van m'n band geglipt, waardoor er een flinke deuk onderaan de body zit. Ik weet dat-ie tegen een stootje kan, dus als ie eens een keer valt dan zit m'n hart niet meteen in m'n keel. Verder zitten er de nodige krassen op als bewijs van intensief gebruik.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee hoor. Ik heb wel voor de snaren een reinigingspotje (van Keiser geloof ik). En ik heb al jaren dezelfde poetsdoek.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik ben de laatste tijd niet echt meer in de gelegenheid geweest om nieuwe dingen te doen, en dan blijf ik wel een beetje hangen in het spelen van dezelfde dingen.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Helder, Fender clean. Ook in combinatie met de effecten die ik gebruik zorg ik er voor dat de oorspronkelijke klank van de gitaar goed te horen blijft.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  In de eerste plaats de elementen denk ik. Daarna mijn manier van spelen. Geïnspireerd door Arthur Ebeling en Brian Setzer ben ik steeds meer met m'n vingers gaan spelen, daarbij de plectrum in m'n wijsvinger vasthoudend. Die aanslag zorgt toch weer voor een specifiek geluid. En tenslotte uiteraard m'n versterker (een Fender HotRod Deluxe) en m'n belangrijkste pedaaltje, een Boss SD1 Superoverdrive.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Gretsch Tenessean. Dat vind ik een mooi alternatief voor een 6120 uit '59. Maar dat zal voorlopig nog wel een wens blijven. Overigens heeft de 3 standen switch van m'n huidige Gretsch behoorlijke kuren. Dus mocht er in de buurt van Eindhoven iemand zijn die dit kan verhelpen, en meteen ook een goede afstelbeurt kan geven dan houd ik me aanbevolen!


Back to top