Welkom op het GitaarNet.
 • ROWDY LEMAIRE

  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire
   DE GITAAR VAN... Rowdy Le Maire

  ROWDY LEMAIRE
  Rowdy LeMaire (07-11-196 is in het "sessiewereldje" een bekend gezicht. Veel mensen kennen hem ook door zijn werk voor Fender. Je kunt hem echter overal tegen komen; hij heeft in de loop der jaren een waslijst aan muzikale projecten op zijn naam staan. Zijn muzikale interesses kennen dan ook weinig beperkingen.

  Een greep uit zijn bands en (studio)sessiewerk toen tot nu: LANYI (Eigen werk, AfricaJazzRockWereldDancePopFunk-genre), Whistler(Courbois), Kees Meerman, John Hayes (Mother´s Finest) Project, Jan van der Mey, Devereaux (bluesrock), Lilian Day Jackson (v/h Spargo), Joylon (dance classics), 1001 rockcoverbands, 1001 bruiloften-vechtpartijen bands, Plaza Korenmarkt Sessies, Crazy Fingers, Mechanical Maniacs (Marilyn Manson Tribute Band - zie foto), Kuffstein (Rammstein tribute Band), Vick en zijn mannen, SAM.

  Rowdy is autodidact en kan naast de bas ook goed overweg op de drums en gitaar.


  Rowdy Le Maire


  Aspe 5 string
  (ASPE Rowdy Signature V-string)

  pickups:
  Seymour Ducan Vintage Jazz

  versterkers:
  Focusrite Tonefactory preamp, Samson 700 watt eindtrap, Hartke 4200 Professional Series.

  Geluidsfragmenten:

  1:

  (rythme: Jasper Boerma)

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment

  2:

  (Solo: F. van de Wiel)

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment  Rowdy Le Maire Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Jasper (Boerma, Aspe guitars, red.) was roadie in het bandje waar ik toen speelde, toen ik een bas zag die hij gemaakt had. Op dat moment had ik een Sandberg S5 en een Fender Jazz bas uit 1975, maar wilde nog een 5 string, die een crossover moest worden van deze twee bassen, met de sound van de Fender. Met Seymour Duncan Vintage jazz pick ups, met een volumeknop, maar zonder toonregeling, en een driestanden pick up schakelaar. Het hoefde qua uiterlijk geen kopie van de Jazz bas te worden; daar heb ik Jasper vrij in gelaten. Voor Jasper was dit in een experiment, het zou namelijk zijn eerste 5 string zijn. Ik zei dan ook dat hij er zo lang over mocht doen als hij wilde. Uiteindelijk heb ik er een jaartje of twee op gewacht.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Nee.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire 'Klus' je veel aan je gitaar?
  Vroeger heel veel. Ik ben namelijk van het type: "gitaar kopen, helemaal uit elkaar trekken en alles bekijken". Tegenwoordig heb ik hier de tijd niet meer voor en doet Jasper meestal de klusjes aan de bas(sen).
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Krassen interesseren me niets. Ik ben ook niet echt zuinig op mijn spullen; zie ze meer als gereedschap.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik ben geen "poetsert", maar bloed, zweet en tranen of snot, bier en kots haal ik er wel af. Meestal met een wasmiddeltje. Vroeger gebruikte ik Fast Fret GRS voor mijn snaren, één van de weinige middeltjes dat wel werkt. Voor de toets gebruik ik af en toe wat olie.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik studeer thuis nooit meer. De keren dat ik speel, tikt de drummer af en val ik in.... En dat is elke keer wat anders.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Beschrijf het geluid van je gitaar.
  De 5 string Sanberg klonk heel "hi-fi". Ik merkte met actieve bassen dat je met rock nooit echt uit de voeten kon. Mijn Sandberg moest bijvoorbeeld altijd heel hard staan. Ik wilde met de Aspe een 5 string hebben die wat meer "passief" was. Qua sound vertaalt zich dat: terug naar de "oerknor". Ik heb ook bewust alle "toeters en bellen" weggelaten; zelfs de toonregeling.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De versterker in ieder geval niet. Als het aan de basis niet goed zit, wordt het ook met een amp niet beter; dat is echt de laatste schakel in de keten. De pickups zijn wel belangrijk, de twee enkelspoels Seymour Duncan elementen op mijn Aspe zorgen voor een totaal ander geluid dan de Sandberg, waar Bartolini pickups op zitten. Hout ben ik door de jaren heen steeds belangrijker gaan vinden. Hout is zeer belangrijk voor de sustain en de klankkleur. Ik heb vroeger bijvoorbeeld nooit maple toetsen gehad. Op mijn Aspe heb ik nu wel een maple toets en nu hoor ik dat ook.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Hier hoort een leuk verhaal bij, over hoe ik mijn Aspe bas heb gekregen. Jasper zou de de bas al eerder dan verwacht klaar hebben en wilde me verrassen. Mijn vriendin had voor onze vakantie, zonder dat ik het wist, aan Jasper de sleutel van ons huis gegeven. Toen we thuis kwamen zei mijn vriendin: "Breng jij de koffers even naar boven?". Zonder de kersverse bas, die uitnodigend op ons bed lag, op te merken, liep ik weer naar beneden. Ik werd dus weer naar boven gedirigeerd en..... nee, ik ben er niet bij gaan liggen, ik heb een hele mooie vrouw.
  Rowdy Le Maire
  Rowdy Le Maire Ooit wil ik graag nog een...
  '75 Fender Customshop 5 string relic. (deze bestaat nog niet in de reguliere series)


Back to top