Welkom op het GitaarNet.
 • ROLAND VAN BEVEREN

   DE GITAAR VAN...

  ROLAND VAN BEVEREN
  "Toen ik 30 jaar geleden voor het eerst Lowell George hoorde sliden, was ik verkocht. Ik raakte verslaafd aan Ry Cooder, Rory Gallagher, Elmore James, Robert Johnson en speelde steeds vaker slide op dobro en telecaster. Zo groeide ik toe naar de ultieme glijgitaar.
  Uiteindelijk was ik klaar voor de pedal steel. En dan kom je vanzelf terecht bij Europa's enige echte pedal steel goeroe, Jan Visser uit Zuid-Scharwoude. Daar kocht ik de door hem gebouwde Devis.
  Na een paar jaar oefenen, oefenen, oefenen begon het echt leuk te worden. Mijn favorieten op de slide maakten plaats voor helden op de pedal steel: Lloyd Green, Buddy Emmons, Curly Chalker, Sneaky Pete Kleinow.

  Langzamerhand kreeg ik behoefte aan een gitaar met meer mogelijkheden. Op het Amerikaanse webforum voor steelgitaristen (www.steelguitarforum.com) kwam ik mijn droomgitaar tegen. Zo goed als nieuw. En dus speel ik nu op de Cadillac onder de pedal steels: een zwarte Emmons D-10. Een doubleneck (E9 en C6), met 2 x 10 snaren, 8 pedalen en 5 kniehandles. Daarmee maak je meer tooncombinaties dan je in een mensenleven kunt bedenken."

  De Emmons van Roland van Beveren is te horen op cd's van Blue Moon Boys (rockabilly), Robin Nolan (gypsy jazz), Rootsclub (rootsrock), Tennessee Studs (country) en in liedjes van Henny Vrienten voor Het Klokhuis en Sesamstraat.


  Roland van Beveren

  EmmonsLashley LeGrande III D-10
  doubleneck, 2 x 10 snaren, 8 pedalen, 5 kniehandles
  Bouwjaar 2002

  versterker:
  Emmons Lashley LeGrande 600 Steel AmpBouwjaar 1995

  volumepedaal:
  Goodrich model 120

  snaren:
  SIT van 012 tot 038 (E9)
  SIT van 010 tot 068 (C6)

  effecten:
  Boss ME-50 Guitar Multiple Effects


  GELUIDSFRAGMENT 1
  Solo in Highway Junkie, met de Rootsclub. Volgens puristenmag je geen distortion op je pedal steel zetten, maar dieweten niet wat ze missen! Overigens hoor je in de eerste helftBert Boot knetteren op z'n Telecaster.Die gaat naadloos over in de steelsolo.

  Roland van Beveren Highway Junkieluister naar geluidsfragment

  GELUIDSFRAGMENT 2
  Solo in Cash On The Barrelhead, met The Tennessee Studs.In de sfeer van de song heb ik hier de sound van pedal pioniersals Speedy West opgezocht. En het introotje, dat kent elkesteeler natuurlijk!

  Solo in Cash On The Barrelheadluister naar geluidsfragment

  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Standaard. Door de vorige eigenaar persoonlijk afgehaald bij de Emmons Guitar Company in Burlington, North-Carolina.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Jan Visser heeft een betere pick-up in de C6 neck gezet.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nooit. Ik kan niet klussen. Dat kunnen de specialisten veel beter.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Natuurlijk ben ik zuinig op mijn spullen, maar krassen kun je niet voorkomen, zeker niet als je veel live speelt. Beter krassen op je gitaar dan in je ziel. Hoewel die laatste wel weer goed zijn voor je toon.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Teflon voor alles wat gesmeerd moet lopen. Pol voor de aluminium eindplaten. Pledge voor het mica. Alcohol voor de snaren.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Vaak begin ik met brede akkoordliggingen met veel laag en hoog. Naarmate mijn vingers opwarmen, worden de liggingen smaller en komen er steeds meer puntige riffs uit.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Hoe kan een gitaar één geluid hebben? Gaat het over het gemis van een verloren liefde, dan zal het geluid rond, vol, warm en misschien zelfs troostrijk zijn. Zit er woede in een liedje, dan benadruk je dat met een gemeen, bijtend geluid. De song bepaalt de sound.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Iedereen is het erover eens dat toon begint in je hoofd. Alleen moeten je vingers vervolgens die toon zien te maken. Er zijn dan zoveel variabelen. Neem alleen al de linkerhand van een pedal steelgitarist. Wat is het gewicht van de bar? De diameter? Hoeveel druk geef je? Hoeveel vibrato? En dan de rechterhand. Hoe ver staan je vingers bij de pick-up vandaan? Wat voor fingerpicks heb je? Welke dikte? Welke hoek maken je vingers met de snaren? Hoe hard sla je ze aan? Sound is een optelsom van al die schijnbaar kleine dingen. Laat iemand op je gitaar spelen en hij klinkt totaal anders dan wanneer je er zelf op speelt. Gelukkig maar!
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Je gitaar hoort op slaapwandelafstand van je bed te staan. Soms word je midden in de nacht wakker met een prachtige riff in je hoofd. Dan wil je toch meteen horen hoe die klinkt?
  Ooit wil ik graag nog een...
  keer in "De gitaar van", maar dan met de SlideKing lapsteel die Ferdinand (www.fernsguitars.nl) zojuist voor me heeft gebouwd. Een massieve plank met een vette sound en een oneindige sustain. Mooi werk, Fern!


Back to top