Welkom op het GitaarNet.
 • Rob Ouwehand

   DE GITAAR VAN...

  Rob Ouwehand

  Op 15-jarige leeftijd begonnen op de gitaar van mijn zusje en toen mijn eigen elektrische gitaar gebouwd. Een strat van vurenhout, een toets van mahonie en de frets gemaakt van fietsspaken! Dat was eigenlijk het begin van de passie. Mijn interesse was gewekt door o.a. Genesis, Deep Purple, Wishbone Ash en niet te vergeten: Focus. Jan Akkerman was mijn gitaarheld: hij had altijd een mooie toon en mooie melodielijnen. Eigenlijk neo klassiek maar dan toch wel erg rock. Deze bands maakten allemaal melodieuze muziek met kloten, maar vooral muziek met kop en staart.

  Na een aantal jaren doorgemodderd te hebben op de bekende nepstrat eindelijk geld genoeg voor een echte Fender strat - dan zijn we inmiddels in de 70-er jaren aanbeland. Uiteraard in diverse bandjes gespeeld, ook eigen werk gespeeld en toen een aantal jaren schoolconcerten gegeven en als geluidstechnicus in een postproductiestudio in Amsterdam gewerkt. Neen, nog steeds geen erkenning als gitarist bij het grote publiek en nog steeds in top4 0 bandjes spelen; wat TV optredens gedaan, muziek geschreven voor documentaires en orkestbanden gemaakt voor bandartiesten. Gelukkig had ik een Atari computer met Cubase (na uiteraard geworsteld te hebben met een 4 sporen cassettedeck) waarop ik inmiddels al aardig uit de voeten kon. Muziekles gegeven op een middelbare school en al die tijd doorgecomponeerd. Weer in bandjes gespeeld en vervolgens 10 jaar geen muziek gemaakt. Uiteindelijk weer begonnen met spelen en componeren, een behoorlijke homestudio ingericht en alweer 300 nummers in diverse stijlen gecomponeerd. Ook het gitaarbouwen weer opgepakt wat resulteerde in een behoorlijke verzameling 'gereedschap'.

  Muziek is mijn passie en dat is te horen, ik zou niet zonder kunnen. Ben net 7 weken geleden uit een top40 band gestapt en heb eindelijk tijd om al mijn muziek te mixen en te editen. Ben overigens wel op zoek naar een goede band of muzikanten, maar merk wel dat het niet makkelijk is mensen van hetzelfde niveau en met dezelfde visie te vinden.

  Biografie en meer info: www.rockwoodmusic.com  Rob Ouwehand I
  Rob Ouwehand II
  Rob Ouwehand II
  Fender Strat

  pick ups: Mijngitaren hebben Fender Texas Special elementen, Seymour Duncan Pearly Gates,SHR-1B Hot rails, JB Jr for Strat, Dimarzio DP 166 The Breed Humbucker enSamrium Cobalt met SI switching system op een aantal Strats.
  effecten: Effectengebruik ik live uit de Line6 Vetta 2 nl; digital reverb, stereo delay,autowah en autoswell. In mijn studio gebruik ik de effecten uit Logic produs; Platinum verb, Stereo tape-echo, compressor, parametric e.q. en eenmout-tube.
  snaren: Ik speel meestal op D'addario en Fender bullit snaren, allemaal 009.
  versterking: De versterkers die ik gebruik zijn: Line6 Vetta II met eenextra 2x12 inch box en een line6 PODII en denk erover de Native InstrumentsGuitar Rig 2 aan te schaffen, maar dat kan maar zo veranderen.

  luister naar geluidssample:
  'Let my Guitar Talk'
  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb een paar speciale gitaren zoals een American Fender Strat hotrodded waar ik veel op speel, een American Special Strat met een quilted maple top, een Takamine lim.ed. 1999 en uiteraard een paar zelf gebouwde strats. Wat ik wil, bouw ik zelf met onderdelen die ik uit de hele wereld haal: mooi hè internet...

  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ik heb op veel gitaren locking tuners gemonteerd van Sperzel en op sommige de elementen omgeruild.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ja, ik klus veel aan mijn gitaren, meestal aan de elektronica of de afstelling van topkam, andere vibratosystemen, frets vlakken enzo.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben wel voorzichtig en hou niet van krassen maar eigenlijk is dat onvermijdelijk als je veel speelt, vooral live!
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik heb diverse middeltjes om de boel schoon te maken, meestal spul van Fender en commandant om de frets te politoeren.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Neen, nooit hetzelfde, hangt een beetje af van mijn stemming en op welke gitaar en versterker ik speel. Als ik net Dream Theater of Frank Gambale gehoord heb neigt het wel die kant op.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Mijn geluid kun je omschrijven als vloeiend en vet, niet teveel hoog en midden, zingend en sustainvol.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ik denk toch dat mijn geluid uit mijn vingers komt en niet zo afhankelijk is van de versterker! Ik krijg hele mooie geluiden uit mijn POD2, maar op een Roland cube klink ik ook goed. Natuurlijk krijg ik het ultieme geluid uit de combinatie van mijn Line6 Vetta II met een extra speakerkast en een Strat. Natuurlijk heb ik net als zoveel gitaristen ook op Marshall, Fender, Koch etc. gespeeld en vele discussies gevoerd over modelling versus buizen. Buizen is altijd beter, onzin natuurlijk. Jan Akkerman werd geloofd voor zijn (buizen) geluid en speelde bijna altijd op transistor versterkers! Dus ik bedoel maar; het gaat erom wat je hoort en wat je mooi vindt, niet zozeer waar je op speelt. Het gaat erom dat je spullen betrouwbaar zijn en je datgene geven wat nodig is en dat is voor mij al jaren Line6. Geluid is nu eenmaal een kwestie van smaak en subjectief.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ik heb nog nooit met een gitaar geslapen maar heb wel toen ik mijn Takamine kocht haar naast mij in bed gelegd om mijn vrouw te laten zien hoe mooi ie was! Ik heb ook een tik. Als ik op vakantie ga moet ik naar een muziekwinkel om gitaren te proberen. Zij plant alle vakanties zo dat er altijd een paar in de route zitten.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Paul Reed Smith singelcut en eindelijk eens een goede band met gepassioneerde muziekanten.


Back to top