Welkom op het GitaarNet.
 • RICHARD DOODKORTE

   DE GITAAR VAN...

  RICHARD DOODKORTE
  Richard Doodkorte werd als autodidact aangenomen en studeerde aan het Hilversumse conservatorium waar hij les had van Peter Tiehuis, Wim Overgaauw en Maarten van der Grinten. Hij studeerde af in oktober 1991. Hij volgde tijdens zijn studie masterclasses van o.a. Pat Metheny en workshops van John Scofield, Mike Stern en Bill Evans. Werkte tijdens zijn studie al als sessie-musicus in studio's mee aan diverse projecten.
  Na zijn studie werkte hij als docent (momenteel aan de Muziekschool van Arnhem), componist, sessieleider, arrangeur en gitarist in binnen-en buitenland. Als componist schreef hij stukken voor cabaret, lasershow en film. Als gitarist is hij te horen in zowel Europa als Amerika. Hij speelde mee op cd's van Coen Bais naast musici als Jan Akkerman, Janice Jackson en Jan Kooper - Socu, Blue Age en Aries. In 2001 componeerde hij een aantal stukken voor een 'Hot club de France' project. Deze cd is in heel Europa uitgebracht. Met Coen Bais speelde hij tijdens een aantal theaterproducties. Tevens speelde hij bij Jasperina de Jong in bijna alle nederlandse theaters tijdens het 'Morgenster' tournee.Hij bouwde daarnaast zijn eigen repertoire op en besloot daar, na een aantal lovende kritieken vanuit onder meer Amerika, mee naar buiten te treden. In 1999 bracht hij zijn eerste cd uit met de titel 'Behind the Fridge'. Momenteel speelt hij met zijn Quartet repertoire van deze cd.

  Website: Richard Doodkorte Quartet


  Richard Doodkorte
  Richard Doodkorte
  Epiphone Sheraton
  (ES 335-imitatie) met gibson paf's, enkelspoels/dubbelspoels-schakeling met balansregeling, schaller-mechanieken, -brug en -staartstukmet fijnstemmers.
  Gibson es 175 originele configuratie
  Seagull S(6) CW LR Baggs electronica
  Musicman 112RP sixtyfive met ingebouwde celestion tweeter
  Musicman 112RD one hundred met ingebouwde celestion tweeter
  Fender Blues de Ville originele configuratie
  Boss Metalizergebruik ik als een soort pre-amp
  Alesis Quadraverb GT

  Geluidsfragment:
  Behind the Fridge (solo)
  uit: Behind the Fridge

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb een Epiphone ES 335-imitatie die ik het meest gebruik. Heb ik veel aan veranderd. Verder heb ik nog een Gibson ES 175 die nog origineel is en een Seagull akoestische staalsnaar, ook origineel. Ik heb ook nog een nylon-string van onbekend merk waar ik een EMG pick-up ingezet heb en verder nog een Fenix telecaster-imitatie waar ik een humbucker ingezet heb en een andere schakeling in heb gebouwd. Dat was het wel zo'n beetje.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Toen ik die Epiphone kocht was het nog een standaardconfiguratie maar vrijwel direct heb ik er een andere schakeling in gezet. Ik vond de geluidsmogelijkheden te beperkt. Ik heb de elementen parallel geschakeld en een balans-regeling gesoldeerd. Op die manier kan ik iedere spoel afzonderlijk aan en uit zetten. Dus in plaats van twee serie-geschakelde humbuckers heb ik nu vier enkelspoels die ik humbucker kan maken door aan die balansregeling te draaien. De spoelen zijn Gibson pafs. Was nog een heel gepruts om die draadjes los te krijgen onder de kapjes. Verder is alleen het hout nog origineel. De topkam, brug en staartstuk zijn vervangen en de hals is gereviseerd door Peer Dellen.
  Die Epiphone is de veelzijdigste gitaar die ik in huis heb. Ik kan daar ongeveer alles qua sound uithalen wat ik nodig heb. Behalve een 'echt' akoestische sound en een zo'n 'dikke' jazzsound. Maar daar heb ik dus een paar andere gitaren voor.
  Misschien ook leuk om te vertellen dat ik twee oude Music Man versterkers heb waar ik al jaren op speel en onlangs heb ik die ook weer opgelapt. Ze zagen er niet meer uit. Het doek was helemaal aan flarden dus dat heb ik vernieuwd en wat bedrading. En ik heb er twee tweeters ingezet om wat meer de keuze in het hoog te hebben dan bij een originele combo. Ik was altijd helemaal weg van de sound van die versterkers. Toen ze net uitkwamen heb ik een hele zaterdagmiddag in een winkel zitten spelen op zo'n versterker. Helemaal verliefd! (echt waar) Ik had toen absoluut het geld er niet voor maar als ik 'um onder mijn jas mee had kunnen nemen...
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  De laatste tijd valt het wel mee. Een aantal jaren geleden kocht ik een gitaar en het eerste wat ik deed was er van alles aan veranderen zodat het mijn gitaar werd. Tegenwoordig klus ik af en toe als ik tijd heb en niet helemaal tevreden ben met de sound of afstelling. Hals en octaafzuiverheid stel ik zelf af. Afgelopen zomer heb ik wel weer zelf die Music Man versterkers opgelapt.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik vind een kras niet erg. Wel op het moment dat er ééntje bijkomt maar later interesseert het me niet zoveel meer. Ik heb ooit door al het geklus een druppel gloeiende soldeertin op mijn Epiphone laten vallen. Ik baalde enorm dat dat gebeurde maar nu vind ik het wel iets hebben. Ik zie in de beschadiging van die druppel nog mijn hele kamervloer vol met draden en condensators en weerstanden en potmeters en weet ik het wat allemaal liggen. Het maakt zo'n gitaar ook meer van jezelf als je precies iedere kras kent met de gebeurtenis er aan vast. Het is een soort van turven zonder het zelf te willen.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee, ik heb geen middeltjes behalve een doek en één keer in de zoveel tijd poets ik de hals met wat teak-olie. Dat trekt lekker in het hout en dan krijg je geen vette klauwen tijdens het spelen.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Nee, ik heb wel eens een weekje dat ik een idee vaker herhaal omdat ik het uit wil werken maar ik speel nooit hetzelfde als ik een gitaar oppak. Om te checken of de gitaar zuiver is heb ik een paar vaste dingen maar dat zie ik als stemmen en niet als spelen.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Ik hoop vooral dat ik geïnspireerd klink. Qua klank een mooi open, warm en helder geluid.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De belangrijkste factor is en blijft je handen. What you get out of it is what you put in to it. Met andere woorden, hoe meer energie en hoe gedetailleerder je bezig bent met toon en frasering en harmonische keuzes, des te beter je klinkt. Dat geldt in ieder geval voor mij zo.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ik heb nooit een gitaar naast me in bed gehad maar er heeft er wel tijden één naast mijn bed gestaan. Ik heb ook veel 's nachts gespeeld en gestudeerd. Dus als dat als een vorm van slapen kan worden beschouwd. Het is lang zo geweest dat als ik wakker werd het eerste wat ik zag mijn gitaar was en ook het laatste voor ik weer ging slapen.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Keer een cd vol eigen muziek opnemen en uitgeven. Dat zou dan de tweede worden.


Back to top