Welkom op het GitaarNet.
 • REMCO DE HAAN

   DE GITAAR VAN...

  REMCO DE HAAN - Groningen Guitar Duo
  'Op mijn 9e ben ik begonnen met klassiek gitaarspelen en heb mij tot mijn25ste met verschillende muziekstijlen bezig gehouden. Natuurlijk zat ikop mijn 15e in een bluesband, heb een aantal jaren wat flamenco gespeelden heb tijdens mijn conservatoriumstudie ook nog een aantal jaren jazzgespeeld. Gedurende deze periode heb ik dus de klassieke gitaargecombineerd met de elektrische gitaar. Tijdens mijn studie klassiekgitaar aan het conservatorium te Groningen ben ik min of meer toevalligals duo gaan spelen. Omdat het volgens mij niet mogelijk is om inverschillende stijlen een carriere op te bouwen heb ik uiteindelijkgekozen voor de stijl waar ik mij als uitvoerend gitarist het beste bijvoel en dat is de klassieke gitaarmuziek voor gitaarduo. Mijn affiniteitmet pop, jazz en flamenco is in de loop der jaren absoluut nietafgenomen. Ik probeer in mijn repertoirekeuze en speelstijl zoveelmogelijk te profiteren van mijn brede ervaring en belangstelling. Ditheeft er bijvoorbeeld toe geleid dat wij als Groningen Guitar Duo een CDhebben uitgebracht met muziek van de jazz gitarist John McLaughlin'.

  Groningen Guitar Duo


  Remco de Haan
  ©Anja Datema - Groningen
  Merula (Bert Kwakkel)

  Bouwer: Bert Kwakkel (Gaanderen)
  Bouwjaar: 1995
  Type: Merula
  Hout: Fichte bovenblad en Rio pallisander achterblad en krans
  Mensuur: 65 cm
  Snaren: d'Addario (hard tension)
  geluidsfragment: 'Scarlatti Sonate' (intro)
  uit: Domenico Scarlatti Sonatas

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Wij hebben als duo onze gitaar laten bouwen door de Nederlandse bouwerBert Kwakkel (ja, die naam). Het is als gitaarduo belangrijk om opdezelfde gitaar te spelen zodat je een zo homogeen mogelijke soundkrijgt.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Helemaal niets. Dit soort gitaren zijn zo verfijnd gebouwd dat je daarbeslist niet aan moet gaan sleutelen.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Als ik dat ga doen zal mijn gitaar binnen een paar maanden van juweelafgegleden zijn tot wrak.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  De eerste kras is een drama maar het hoort bij een 'levende' gitaar, jemoet kunnen zien dat er op gewerkt wordt en dat geeft juist extra charmeaan je instrument.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Heel voorzichtig met een droge doek opwrijven maar zeker geen middeltjesgebruiken. Als mijn gitaar na een aantal jaren slijtageplekken vertoont,kan Bert Kwakkel hem weer schuren en lakken.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik heb een heel arsenaal aan oefeningen die ik altijd gebruik om in tespelen. Dit varieert van bestaande technische oefeningen tot materiaalwat ik zelf bedenk omdat ik vind dat dit nuttig voor mij is...
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Vol en toch compact, veel power (OK, voor klassieke begrippen) en goedin balans.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Nagels en de vorm van de dag. Klassieke gitaristen lopen de halve daghun nagels te vijlen en polijsten om een zo mooi mogelijk geluid tekrijgen!
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nog nooit en dat zie ik er ook niet van komen.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Meemaken dat de klassieke gitaar afkomt van de minderwaardige status diezij nu heeft en als musicus een perfecte balans vinden tussen de velestijlen die op de gitaar mogelijk zijn.


Back to top