Welkom op het GitaarNet.
 • PIERRE BERMEJO

   DE GITAAR VAN...

  PIERRE BERMEJO
  Van Spaanse afkomst ben ik geboren te Parijs op 3 juni 1961. Ik kreeg mijn eerste gitaar van mijn oma uit Sevilla, Spanje. Vanaf dit moment werd mijn liefde voor dit muziekinstrument een feit. In Parijs studeerde ik klassieke muziek. Toen ik per toeval de muziek leerde kennen van de inmiddels overleden Braziliaanse virtuoze gitarist Baden Powell de Aquino, begon ik diens muziek ook te spelen. In mijn spel is mijn Spaanse afkomst te horen, evenals de invloed van Paco de Lucia. Ik ben geen pure Flamenco, -Braziliaans of klassieke gitarist maar mijn stijl is het beste te omschrijven als het vlechten van deze drie stijlen. Wat mij nog steeds passionneert, is dat ik tijdens het spelen mijn emotie kan laten zien.

  Kijk voor meer info op: www.pierrebermejo.tk

  Pierre Bermejo speelde ook op "Acoustic Strings 2004"  Pierre Bermejo
  Conde AF- 25R
  Bouwer: Conde Hermanos (Spanje)
  Bouwjaar: 2002
  Type: AF-25R
  Hout: Solid german Spruce en Solid Brazilian Rosewood
  Snaren: Hannabach (very high tension)

  geluidsfragment: (*.wma bestand)
  "A ma mère Mercédes"uit: "Souvenir de mon Paris"

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb te weinig geduld om een Flamenco gitaar in Spanje te laten bouwen. Het duurt altijd vrij lang en je moet maar afwachten of je het geluid krijgt dat je zou willen. Dus ging ik op zoek naar dè gitaar voor de komende 20 jaar!! Ik weet dat Paco de Lucia vroeger op een Conde Hermanos speelde voordat hij met zijn eigen gitaarmerk begon. Het geluid van de Conde Hermanos gitaar is uniek. Heb je verdriet, dan gaat de gitaar met jou mee huilen. Ben je blij, dan gaat de gitaar door het dolle heen. Kortom, een gitaar die veel expressie in zich heeft. Ik ben overal in Nederland op zoek geweest naar zo'n gitaar. En jawel; in Den Haag was het raak en de prijs ook!!!!! Het is de Conde Hermanos AF 25R geworden.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Neen.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nooit!
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  In het begin ben ik in principe voorzichtig, maar zodra de gitaar spreekt ga ik onbevangen muziek spelen. Ik gooi mijn hele passie erin. Een gitaar is ook een geweldig percussie instrument dus….
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Uit respect voor mijn gitaar was ik mijn handen goed voordat ik ga spelen om vetvlekken op de lak te vermijden. En na het spelen wrijf ik met een heeeeele zaaaaachte doek over mijn gitaar. En één keer per jaar gebruik ik een "gitar polish".
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Heb ik koude handen, dan maar braaf de toonladder van André Segovia spelen. In het begin rustig spelen en beetje bij beetje de snelheid opvoeren. Zijn mijn handen goed warm dan speel ik wat in mijn hoofd opkomt, zonder er al te veel bij te denken. Nooit forceren dus!
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Het open middengebied wordt in dit instrument gekoppeld aan een fantastische, felle, zeer geprononceerd klinkende aanslag, op iedere positie. In het lage gebied heeft de attack een diepe, marimba-achtige 'plok'. Bij een harde aanslag in het hoge gebied lijkt het alsof de nagels zijn veranderd in dikke plektra. Het instrument is zowel fel en helder als diep, sonoor en warm en biedt een maximum aan expressiemogelijkheden.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De keuze van de snaren in combinatie met de nagelprofielen bepaalt hoe het geluid uiteindelijk wordt. En om de juiste combinatie te vinden, daar doe je jaren over. Natuurlijk niet te vergeten de klankkast van de gitaar zelf. Maar zonder de juiste snaar en het juiste nagelprofiel, vergeet het maar!
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nooit gedaan maar wie weet!!
  Ooit wil ik graag nog een...
  droom verwezenlijken en dat is een concert geven in het Franse televisie programma MEZZO (Emotion) ter nagedachtenis aan de inmiddels helaas overleden gitaarvirtuoos Baden Powell de Aquino. Samen met andere gitaristen die gek op deze man en zijn muziek zijn. Wie weet, dromen zijn er om ons te overtuigen ze te realiseren.


Back to top